Arkib untuk Disember, 2008

Iklan: Chedet Berpindah

Posted in Iklan, Semasa on 31 Disember 2008 by Najwa Aiman

Blog Dr. Mahathir nak berpindah. Sebab-sebabnya tak tahu tapi yang penting buah fikiran Tun Dr. Mahathir masih boleh sampai ke minda mereka yang ingin mengetahuinya.

Pemberitahuan ini adalah untuk mereka yang masih menghargai pendapat. Petikan entri terakhir di blog Tun Dr. Mahathir yang sekarang-

From midnight tonight, chedet.com will cease to operate from this address and will be accessible through http://www.chedet.cc.

There will be almost zero disruption as all those who have registered as users/commenters need not re-register and can still submit feedbacks as usual. It is available for view now but will not be moderated until after midnight.

http://www.chedet.com will still be accessible. However, it will no longer be updated and moderated and will be kept in its present state as archival material for a period of time.

Look out for chedet’s next posting at http://www.chedet.cc.

HAPPY NEW YEAR 2009!

Cari Buah Lain

Posted in Ekonomi, Politik on 31 Disember 2008 by Najwa Aiman

Kau orang kena baca entri Tun Dr. Mahathir tentang Israel. Isi sebenar entri tu kau orang baca sendirilah ek. Yang aku nak bebel ni ialah tentang buah pisang kaki. Baru aku tahu rupa-rupanya buah pisang kaki yang dijual kat Malaysia ni ialah produk negara Israel. Dimport ke Malaysia melalui Singapura ek? Betul ke fahaman aku membaca entri TDM ni? Dan sebenarnya aku pun baru tahu bahawa buah pisang kaki tu dalam bahasa Inggerisnya ialah persimmons… ekekeke… Ye lorrr… zaman aku baru belajar mengurat dan romen dulu hanya subjek bahasa Inggeris je yang diajar dalam bahasa Inggeris, dan tak ada le pula topik tentang buah pisang kaki dalam subjek bahasa Inggeris tu… eheks!

Alahai… sebenarnya aku memang sangat minat sangat buah pisang kaki ni. Harganya mahal, jadi aku biasanya dapat makan buah pisang kaki ni dalam dua atau tiga tahun sekali je. Sungguh ni! Aku tak bohong. Pernah ke aku bohong kau orang sebelum ni? Ekekekeke… Weh! Dah! Tak payah susah-susah nak jawab soalan tu!

Sekiranya benar semua buah pisang kaki di Malaysia ni datangnya dari Israel, maka penyokong pemulauan barangan Israel dan Amerika mesti boikot beli buah persimmons ni. Boikot belilah. Makan tak apa. Kalau orang bagi free tak apa… ekekekeke… Aku rasa benarlah tu, sebab yang berkata buah ni diimport dari Israel ialah bekas Perdana Menteri Malaysia. Takkan PM tak tahu dari mana datangnya barangan yang ada kat pasaran terang Malaysia ni. Barangan pasaran gelap tu lain ceritalah.

Tak bolehlah makan buah pisang kaki atau persimmons lagi lepas ni. Alahai… lazat buah tu tau. Lebih lazat daripada buah dada. tumbuh secara semula jadi. Tak apalah… nasib baik masih ada buah dada… Kena pandai cari yang semula jadi punya…

Tahun Baru Dataran Merdeka 1990

Posted in Budaya, Nostalgia on 31 Disember 2008 by Najwa Aiman

Cuti akhir tahun ni, walaupun panjang, biasanya KL tak lengang kan? Ye ke? In fact, aku rasa-rasalah, KL akan jadi sesak sikit daripada biasa kot. Orang tak balik ke kampung. Sebaliknya orang kampung berkerumun datang ke KL untuk berpesta. Oh ya… ke Johor pun mungkin ramai gak kot untuk New Year’s Eve Mega Sex Party tu kan? Hehehehehe…

Kali pertama aku join the living crowd untuk sambut tahun baru Masehi was way back in 1989. Masa tu nak sambut Tahun Baru 1990 merangkap pertama kali Tahun Melawat Malaysia. Aku ke Dataran Merdeka malam tu dengan Ms Biawak. Sesak gila Dataran Merdeka masa tu. Pelancaran Tahun Melawat Malaysia yang pertama akan dibuat oleh PM Datuk Seri Dr. Mahathir. Aku genggam erat tangan Ms Biawak dengan rasa stim dan tarik dia menyelinap di celah-celah orang ramai yang berhimpit dan bergesel-geselan dengan balak dan awek memasing tu. Dia orang pun tengah stim dan ghairah agaknya. Kami berjaya sampai ke barisan depan sekali, kat tali yang direntang sebagai penghadang laluan VVIP dan VIP dan JIP dan TIP serta TITS yang akan berjalan dari pinggir Dataran Merdeka untuk ke pentas utama.

Memula suasana belum terang-benderang sangat walaupun lampu-lampu dah dipasang. Semua menteri kabinet yang tiba lalu sorang demi sorang kat laluan tu. Ms Biawak dengan aku dapat tengok dia orang dengan jelas walaupun lampu tak terang sangat. Aku tak kenal semua menteri, tapi yang aku dapat tengok Anwar Ibrahim, Sabarudin Chik, Rafidah Aziz dan beberapa lagi muka menteri-mentri yang nama dia orang aku tak tau… eheks! Tak senonoh betul aku ni kan sebab tak kenal menteri sendiri. Presiden Amerika tu aku kenal pulak walaupun dia tak kenal aku… cet!

Tetiba suasana terang-benderang! Lampu-lampu makin banyak dipasang. Dari jauh antara celah-celah tubuh badan pengunjung yang suasananya diselimuti bau peluh, bau hancing, bau rokok dan bau ganja tu, aku nampak lampu kereta ronda polis berkelip-kelip dari jauh. Tak lama lepas tu… jeng jeng jeng! Tu dia! Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Dr. Mahathir lalu depan kita orang! Ms Biawak teruja sangat. Sambil melambai-lambai dan terlompat-lompat dia jerit “Datuk! Datuk!” Seronok aku tengok dia masa tu. Tapi aku lebih seronok sebab dapat tengok Dr. Mahathir dari dekat. Dia tersenyum macam selalu sambil melambai-lambai balik kat kita orang semua. Untung aku dapat berdiri kat barisan paling depan.

That was the first and the last time aku secara fizikal join the crowd sambut tahun baru. Selepas tu aku realize bahawasanya lebih lazat dan nikmat berada di hotel pada malam tahun baru daripada berada di Dataran Merdeka… hehehehehehehehe…

Masih Menentang Penjajah

Posted in Bahasa, Budaya on 30 Disember 2008 by Najwa Aiman

Secara rasminya Inggeris memerintah Tanah Melayu lebih kurang seratus tiga puluh tahun kan? Sejak Perjanjian Belanda 1824, sehinggalah merdeka 1957, tolak lebih kurang tiga tahun pendudukan Jepun. Seabad lebih lamanya Tanah Melayu dan orang Melayu diperintah Inggeris. Perghh…! Bermula lebih kurang tahun 1875, Inggeris dengan rancaknya bawa masuk, antaranya, orang Cina dan India. Maknanya, ambil kira di Tanah Melayu saja, orang bukan Melayu diletak di bawah pemerintahan Inggeris selama lapan puluh dua tahun. Kurang hampir setengah abad daripada orang Melayu.

Antara Melayu, Cina dan India, orang Melayu dikatakan (oleh orang Melayu sendiri… hehehehe…) sebagai kaum yang paling tak campin berbahasa Inggeris. Hmmm… Atas sebab tu, maka sistem pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris jadi satu bencana kepada orang Melayu, kata orang Melayu le… Kenapa ek?

Agaknya sebab orang Melayu ni semua adalah pejuang kemerdekaan kot? Berjuang menentang sebarang bentuk penjajahan oleh Inggeris. Menentang Inggeris dengan apa jua cara termasuklah dengan menafikan bahasa mereka. Menolak dari belajar bahasa golongan penjajah bangsat tu semua. Menolak segala-galanya daripada Inggeris. Sebab tu walaupun orang Melayu adalah yang paling lama duduk di bawah pemerintahan Inggeris berbanding bangsa lain di Tanah Melayu ni, orang Melayu masih lagi tak secampin kaum lain dalam berbahasa Inggeris. Begitulah kentalnya semangat juang Melayu! Yah! Barangkalilah. Ni teori aku aja tau… Fuuuh…! Rasa macam berpidato le pulok… tapi tak pakai lidah, pakai jari jek… Eh? Kau orang jangan fikir nak melencong-lencong ek! Siot!

Jadi adakah tu bermakna antara kaum-kaum besar di Tanah Melayu masa tu, orang Melayu yang paling kuat penentangannya terhadap penjajahan Inggeris berbanding kaum-kaum lain? Barangkali jugalah agaknya ek? Ya ke? Betullah agaknya teori aku tu. Kalau tak kenapa orang masih kata orang Melayu yang paling lemah dalam bahasa Inggeris berbanding kaum lain tu semua? Ada sebab-sebab lain lagi ke? Ada ke? Ada? Ada? Apa?

Anyways, semangat orang Melayu memang kental le tu. Semangat sebuah bangsa pejuang… cewah! Waima Inggeris sudah balik ke negara mereka dan memerdekakan Tanah Melayu ni setengah abad yang lalu pun, orang Melayu masih terus menentang penjajahan mereka. Sampai hari ni Melayu menafikan diri daripada sebarang bentuk penjajahan Inggeris, termasuklah bahasa Inggeris… Persetan dengan penjajah tu semua! Hidup Melayu! Hidup Melayu! Hidup Melayu! Waduh… Macam nak pergi perang lak aku ni… eheks! (Ke aku saja cari nahas suruh Melayu perang dan parang aku? Adoi laaa…)

Aku nak minta diri dulu ek. Aku nak tanggalkan kot dan neck tie ni. Perjuangan memartabatkan bahasa Melayu ke peringkat dunia wajib diteruskan. Mana mungkin cukup sekadar satu perkataan Melayu “amok” saja yang dikenali seluruh dunia di dalam kamus Oxford terbitan negara United Kingdom tu. Mana mungkin!!! Kan? Kan? Bukan ke? Ke?

Gangbang

Posted in Bebel, Matang, Semasa on 30 Disember 2008 by Najwa Aiman

Kau orang dapat tak invitation New Year’s Eve Mega Sex Party kat Johor tu? Kena bayar RM250 je beb! Orang perempuan yang nak pergi wajib pakai G-string dan mesti sanggup tanggalkannya selepas tengah malam. Orang lelaki yang nak pergi kena bawa kondom sendiri sebab organizer tak offer “an AIDS-free guarantee package”. YB Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina pun dah komen tentang hal ni. Ketua CID Johor SAC II Amer Awal pun dah komen juga. Jurucakap Jabatan Agama pun dah komen. Datuk Seri Azalina kata parti sedemikian akan mencemarkan imej negara. Jurucakap Jabatan Agama kata… hmmm… sama gak… parti sedemikian akan mencemarkan imej negara juga… hmmm… SAC II Amer kata RM250 tu tak logik sebab murah sangat… Huh???

Berita ni dalam AFP pun ada gak tau! Ekekekeke… pergh….! Apa pasal aku belum dapat invitation ni ha? Invitation ni ada had umur atau status perkahwinan ke? Takkan kot? Nak kutip RM250 sorang takkan nak letak had-had dan syarat-syarat pulok! Siapa sanggup dan mampu bayar terima ajalah! Isy isy isy… Kalau kat hotel tu RM250 baru dapat sorang untuk satu malam je kot? Ni dengan RM250 boleh dapat berapa ramai yang berjaya dipancing woooo..! Best! Best!

Eh…? Tapi kan…? Kalau orang perempuan yang attend party tu pun tak ada had umur camne ek? Alahai… ayaarrkk..!!! Weh! Kalau kau orang dapat, forward le kat aku invitation tu tau! Aku bawa kondom lebih! Lima belas tahun dulu punya balance yang belum pakai masih ada. Yang dah pakai pun ada. Masih simpan buat kenang-kenangan. Boleh recycle. Dah cuci bersih dah. Cuma tak frame je… eheks!

Tanah! Tanah! Tanah!

Posted in Fiqh, Islam on 30 Disember 2008 by Najwa Aiman

Kalau kereta kita langgar babi, kereta tu kena samak tak? Kalau kita terpijak taik anjing masa nak masuk kereta, karpet kereta dan kasut tu kena samak tak? Macam mana?

Well, kalau kereta tu nak bersolat, maka kena samaklah. Kalau karpet kereta tu nak dibuat sejadah, pun kena samak juga. Kalau kasut tu nak dipakai masa solat, pun kena samak gak. Otherwise, cuci dengan air je. Kalau rajin, campurlah sabun sikit. Kalau dah rajin macam tu, campurkan je la tanah. Pastu bilas enam kali.

Anyways, aku bukan ustaz tau! Jangan dok ikut fatwa aku yang mengarut ni. Ni fatwa untuk kegunaan aku sendiri je tau. Aku layman aje. Bagi aku samak ialah untuk menyucikan najis mughollazah. In the first place, kenapa kita mesti suci daripada najis mughollozah? Pendapat aku yang tak pandai mengurat ni ialah, sebabnya, kita perlu bersolat dan buat ibadat lain yang mewajibkan kita suci dari najis, termasuk najis mughollazah. Jadi kalau kereta terlanggar babi, maka, pada pandangan aku yang myopia ni, cuci ajalah dengan air untuk buang kesan-kesan darah atau daging yang tersangkut kat bumper atau tayar tu. Kalau kasut terpijak tahi anjing, dan tahi anjing tu melekat kat karpet kereta pula, maka cuci ajalah dengan air juga sampai hilang tiga sifat tu. Kereta tu tak perlu suci. Kasut pun aku tak bawa bersolat. Dan karpet kereta tu aku tak akan digunakan sebagai sejadah. Kan? Bukan ke? Ke? Hmmm…

Kalau pegang badak air yang berendam dalam kolam yang sama dengan babi-babi dalam kandang berendam, kena samak tak? Ayaaarrkk…!

Salah Tempat Parkir

Posted in Bebel, Bodoh on 30 Disember 2008 by Najwa Aiman

Bila kali terakhir kau orang pergi hospital kat KL ni ek? Sejak Permaisuri aku ada kenderaan sendiri, aku tak pergi ke hospital hari-hari le. Tapi something in common about hampir semua hospital kat KL ni ialah tempat parkirnya sentiasa penuh. By the way, siapa cipta perkataan parkir ni ek? Satu ciptaan yang amat bagus! Malangnya, DBP kata perkataan parkir ni hanya boleh digunakan sebagai kata nama. Tak boleh digunakan sebagai kata kerja. Misalnya perkataan diparkir dianggap menyalahi nahu Bahasa Malaysia. Well… as usual… DBP le katakaaaaannn… adoi laaa…

Anyways, perasan tak tempat parkir kat hospital di KL ni sentiasa penuh? SJMC ke, Pantai Medical ke, Assunta ke, Pusrawi ke, Tawakal ke bla bla bla… Ramai betul sedara-mara orang-orang sakit kat situ. Yang buat ramai ialah pesakit luar le kan?

Tapi sebenarnya parking memang salah satu masalah kronik kat Lembah Klang ni kan? Kawasan Taipan USJ 10 tu antara neraka parking le tu. Leboh Ampang, PJ State, PBD bla bla bla… Tak cukup dengan tu, tambah pula dengan drebar dari planet Gundu yang parking tak betul. Tak cukup dengan tu, ada pula motosikal yang parking dalam petak parkir kereta. Sebuah aja pula tu. Rasa macam nak humban ke Sungai Klang je motosikal berserta penunggangnya yang cacat otak tu. Nasib baik kos nak mengangkut dua sampah tu membuatkan niat tu tak menjadi… alahai…

Lewat petang pula, restoran dan kedai makan pula buat hal. Belum sempat orang habis berurusan, meja dan kerusi dia orang dah parking kat atas jalan – dalam petak-petak parking. Weh! Pegawai penguatkuasa belum habis kerja lagi tau time tu! Dia orang masih menyaman kereta-kereta yang tak parking dalam petak tau! Tak tau le pulok sama ada dia orang akan saman meja dan kerusi yang parking dalam petak parking juga… ada ke?

Dan pasar malam pula? Aiyooo…! Sakit darah tinggi dibuatnya. Yang menentukan tapak pasar malam ialah PBT. Yang menyaman kereta yang tak parking dalam petak parkir, pun PBT. Habis tu kenapa yang kau orang pergi letak tapak pasar malam tu kat kawasan parkir? Kalau dah kawasan parkir digunakan untuk buka pasar malam, kereta-kereta semua nak parkir kat mana? Hangpa ingat pengunjung pasar malam tu semua pergi naik basikal, naik motor atau jalan kaki ke? May be naik helikopter? Cacat sungguhlah dia orang ni semua… adoi laaa… Otak Kurang Upaya… alahai…

The next time nak parking, kena remind diri sendiri – bahawa sesungguhnya anu tu kalau salah parking pun seksa gak tau! Inikan pula kenderaan. Cet!