Arkib untuk 24 Disember 2008

Al-Fatihah

Posted in Semasa, Takziah on 24 Disember 2008 by Najwa Aiman

Ayahanda kepada novelis Mohamad Kholid Hamzah telah pulang ke rahmatullah pada jam 4:00 petang hari Isnin 22 Disember 2008. Al-khususan ila arwahi Hamzah… al-Fatihah…

Antara novel yang dihasilkan oleh Novelis Mohamad Kholid Hamzah terbitan DBP

Antara novel yang dihasilkan oleh Novelis Mohamad Kholid Hamzah terbitan DBP

Loceng

Posted in Bebel, Budaya, Islam on 24 Disember 2008 by Najwa Aiman

Hampir semua agama di dunia ni mesti ada loceng, kan? Kuil Hindu ada loceng. Sami Budha ada loceng. Gereja ada loceng. Santa Claus punya sleigh pun ada loceng. Islam takpakai loceng. Kita guna azan, kan? Kan? Diriwayatkan zaman khalifah mana ek… alahai aku lupalah… sowi… Tapi memang ada riwayat yang menyebut sehingga ke zaman khalifah yang aku lupa mana satu tu, azan kedua untuk fardu Jumaat belum wujud lagi. Sebelum tu azan kedua hanya menggunakan beduk. Tapi masa tu khalifah tengok beduk ni menyerupai agama lain seperti kuil Yahudi yang menyeru penganutnya ke kuil menggunakan beduk. Jadi khalifah memerintahkan agar beduk digantikan dengan seruan azan.

Dalam blog lama Khayal aku ada cerita tentang Santa Claus. Siapa dia Santa Claus tu. Eh… malaslah nak cerita dua kali. Aku tulis ni sebab saja je nak buang masa membebel tentang lagu Jingle Bell tu. Tu kira lagu rasmi untuk raya Krismas la kan? Eheks… Ekceli lagu tu cerita tentang apa ek? Lirik lagu tu ada sebut Oh what fun it is to ride on white horse open sleigh kan? Apa cerita di sebalik tu ek? Definitely bukan cerita tentang Santa Claus le sebab sleigh Santa Claus tak guna kuda putih tapi guna rusa.

Menceceh le pulok aku ni. Anyways… perayaan Krismas ialah perayaan apa ek? Rata-rata orang kata perayaan kelahiran Nabi Isa AS walaupun tak ada siapa pun so far yang boleh beri tarikh tepat kelahiran baginda yang sebenar. Jadi adakah tu bermakna Muslim juga boleh meraikan Krismas? Kenapa? Sebaik-baiknya tak payah le ek. Sebabnya Muslim semua tahu yang ajaran Nabi Isa AS telah banyak sangat dipesongkan. Krismas yang sebenar ialah perayaan meraikan Nabi Isa sebagai anak Tuhan. Takkan Muslim nak raikan ni? Astaga wa esta bagadud… kan? Kan?

Khidmat: Hilang

Posted in Semasa on 24 Disember 2008 by Najwa Aiman

Aku terima e-mel ni daripada seorang sahabat. Minta tolong sebar-sebarkan. Polis masih gagal selesaikan kes-kes sebegini. Rugi ke duit cukai kita dibayar sebagai gaji dia orang yang baru dinaikkan ni? Tanyakan soalan ni kepada ibu bapa Rabiatul Adawiyah.

Friday, 19 December, 2008, 5:58 AM

Assalamualaikum…

Saya memohon jasa baik anda semua, sekiranya terjumpa atau terserempak dengan beliau yang bernama Rabiatul Adawiyah Bt Ngah, sila hubungi En. Ngah atau Puan Maznah di talian 019-7186618(hp) 07-8955761(h) atau e-mailkan ke hazlan_ngah@yahoo.com secepat yang mungkin. Anda juga boleh menghubungi balai polis yang berdekatan dengan tempat anda.

Beliau hilang pada 16 Dis 2008 yang lalu. Beliau dilihat kali terakhir memakai t-shirt berwarna hitam dan berseluar jeans berwarna biru tudung putih. Pelbagai usaha telah dijalankan namun belum berhasil.

Tolong panjangkan e-mail ini kepada semua kenalan atau group2 yahoo anda.

Sekian, terima kasih.

Yg m’mnta kerjasama
Hazlan Bin Ngah
07-55556562(office)

Kita sama-sama doakan kesabaran untuk Encik Ngah dan isterinya sekeluarga.

Tag Dari Pye

Posted in Tag on 24 Disember 2008 by Najwa Aiman

Pye sudah tag aku daaa… Dah lama tak main tag ni… eheks!

1. Do you think you are hot?
If you’re a female, check it for me, will ya? Please! Please! If you’re a male… I don’t want to know why you’re even interested to know!

2. Upload your favourite picture of you.

3. Why do you like that picture?
Don’t you? Ekekekekeke… (p/s: If you’re a male please DO NOT answer that!)

4. When was the last time you ate pizza?
The last time I received my royalty… eheks…

5. The last song you listened to?
Pink Panther theme – my ringtone… alahai…

6. What are you doing right now besides this?
Glancing out my office door – Fey from downstairs is there chatting with a clerk… hmmm… lazat la Fey tu… wow!

7. What name would you prefer besides this?
Azman. Strangers always call me with that name even after I’ve introduced myself clearly. Bodoh depa tu sumer… cet!

Now, I would like to tag new victims to do it… hehehe
1. George W. Bush
2. Izza Aripin
3. Lisa Surihani
4. Rita Rudaini
5. Gafaro

8. Who is no. 1?
The idiot who has the expertise of guessing shoe size without looking at it.

9. No. 3 is having relationship with?
Me…? Tapi jangan bagi tau orang lain ya…!

10. Say something about no. 5
I don’t know him, but he used to visit my old blog.

11. How about no. 4?
She had to marry somebody else secretly because she was so heartbroken since I’m already married to someone I love so much… ekekekekeke…

12. Who is no. 2?
A productive novelist – novels and babies… hehehehe… jangan marah…