Tanah! Tanah! Tanah!

Kalau kereta kita langgar babi, kereta tu kena samak tak? Kalau kita terpijak taik anjing masa nak masuk kereta, karpet kereta dan kasut tu kena samak tak? Macam mana?

Well, kalau kereta tu nak bersolat, maka kena samaklah. Kalau karpet kereta tu nak dibuat sejadah, pun kena samak juga. Kalau kasut tu nak dipakai masa solat, pun kena samak gak. Otherwise, cuci dengan air je. Kalau rajin, campurlah sabun sikit. Kalau dah rajin macam tu, campurkan je la tanah. Pastu bilas enam kali.

Anyways, aku bukan ustaz tau! Jangan dok ikut fatwa aku yang mengarut ni. Ni fatwa untuk kegunaan aku sendiri je tau. Aku layman aje. Bagi aku samak ialah untuk menyucikan najis mughollazah. In the first place, kenapa kita mesti suci daripada najis mughollozah? Pendapat aku yang tak pandai mengurat ni ialah, sebabnya, kita perlu bersolat dan buat ibadat lain yang mewajibkan kita suci dari najis, termasuk najis mughollazah. Jadi kalau kereta terlanggar babi, maka, pada pandangan aku yang myopia ni, cuci ajalah dengan air untuk buang kesan-kesan darah atau daging yang tersangkut kat bumper atau tayar tu. Kalau kasut terpijak tahi anjing, dan tahi anjing tu melekat kat karpet kereta pula, maka cuci ajalah dengan air juga sampai hilang tiga sifat tu. Kereta tu tak perlu suci. Kasut pun aku tak bawa bersolat. Dan karpet kereta tu aku tak akan digunakan sebagai sejadah. Kan? Bukan ke? Ke? Hmmm…

Kalau pegang badak air yang berendam dalam kolam yang sama dengan babi-babi dalam kandang berendam, kena samak tak? Ayaaarrkk…!

3 Respons to “Tanah! Tanah! Tanah!”

  1. islam ialah cara hidup. cara hidup mestilah mudah dan tidak menyusahkan, sebab itulah ia dipanggil cara hidup. kalau menyusahkan ia dipanggil cara mati barangkali hahahaha.

    atas dasar itulah maka, kenapa yang kita sibuk nak pegang air rendaman badak yang berendam bersama babi at the first place? kalau atas lagi sikit pikir, mana ada babi berendam dengan badak? atas lagi sikit… lu pikirlah sendiri hahahahaha

  2. mmg karpet, kasut, kerete tak bwk pegi solat, tetapi die boleh menjadi sebab solat kita batal…kerane , terkene bahagian2 yg terkene najis tadi…. contoh bwh selipar ade najis, mmg tak pakai selipar mase solat..tetapi selipar kita pijak lantak bahagian luar masjid…org lain lalu lalang x pakai selipar,,terpijak bahagian tu… fikir2kan lah..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: