Simpan Di Payu Dara

“Abang Sudin! Dua plosen!” kata Ayu sambil mengisyaratkan dua puluh sen dengan jarinya kepada Sudin.

Sudin menggaru-garu kepala keresahan. Kemudian kedua-dua tangannya pantas meraba-raba setiap kocek seluar dan baju yang ada di pakaiannya ketika itu mencari-cari syiling.

Melihatkan keadaan Sudin, Zaiton (perghh…! Cun siot dia ni! Stim siot every time tengok dia… Masa zaman tu le…) segera menyeluk jari-jemari halusnya ke dalam anak bajunya. Senget-senget mulutnya sambil jari-jemarinya terus meneroka celah-celah kawasan yang tersorok di sebalik bukaan dada kebayanya. Kemudian, umpama magis, dia mengeluarkan dari dalam anak bajunya sekeping syiling dua puluh sen lalu diserahkan kepada Sudin yang kemudian menyerahkannya pula kepada Ayu.

Tu salah satu adegan dalam filem Bujang Lapok kan? In fact, dalam kebanyakan filem Melayu lama ada juga sesekali adegan orang perempuan seluk bra dan bawa keluar duit ek? Sejak aku lahir sampai sekarang, aku tak pernah lagi tengok orang perempuan seluk bra dan keluarkan duit secara live walaupun zaman sekarang ni fesyen pakaian wanita menjadikan aktiviti menyeluk bahagian payu dara tu jauh lebih mudah. Barangkali sebab sekarang tak ramai yang masih pakai bra ke?

Tapi kenapa orang dulu-dulu simpan duit dalam bra ek? Member ofis aku kata bra zaman dulu-duu tu ada poket yang berzip guna untuk simpan duit. Zaman sekarang ni tak ada ek? Selama ni bra-bra yang aku pernah tengok, pegang, buka, cium, lontar, pusing, putar, ikat bla bla bla tak ada le pulok yang aku jumpa ada zip macam tu. Kenapa dia orang sekarang tak mahu simpan duit dalam bra lagi ek? Tak best ke?

Agaknya pasal tu ke fesyen baju orang dulu-dulu bahagian hujung puting payu dara tu kekadang tajam semacam? Tu bunjut poket tempat simpan duit tu kot? Kalau penuh syiling dalam tu… mak aiii… keras tu! Tak berat ke weh?

37 Respons to “Simpan Di Payu Dara”

  1. Weh, wa pun selalu gak simpan duit dalam bra nih……. kalau dah sesak takde purse/bag/pocket…… saperlah hamlau yang bagitau kau pasal bra ada zip ni? Ngarut betul la…. takde de… tapi anak baju (ala2 camisole la) orang zaman dulu, memang ada insertion kat tepi bahgian tali (talinyer tebal bukan spaghetti strap) untuk sisipkan duit sikit. Arwah nenek aku punya la aku tengok….. diorang selalunyer buat sendiri anak baju ni….
    Jeton tu memang lawa… aku rasa dia lah yang paling lawa antara aktres zaman tu…. selain dari Sarimah. Hajah Zaiton tu, masih lawa sekarang ni… tudung litup…. laki dia Arab. Syed apa ntah….. anak2 dia pun hensem…..
    Kalau wa hidup era tu, wa akan teruja dengan Saloma dan Zaiton….. Sarimah seksi sangat…. especially dalam cerita Dr Rustam tu… censored sungguh cerita tu…..

    • Pootz: member ofis yang bagitau tu kata bra yang ada zip tu nenek dia punyalah. may be nenek dia pun modified bra tu kot.

      Dan memang Jeton tu lawa! Aku suka sangat tengok dia masa dalam filem Hang Tuah. Ohhh… Sarimah? Ofkoz! Stim wooo bila tengok dia menggeliat-geliat masa dengar lagu Jangan Tinggal Daku dalam filem Ibu Mertuaku tu… Tapi kekadang kelakar pun ada gak adegan tu… ekekekekekeke… Tapi Sarimah paling comel masa dalam filem Ali Baba Bujang Lapok. Kalau tak silap aku tu antara filem awal dia ek? Umur dia 18 tahun masa tu. Dah kahwin dah dia masa tu. Dengan siapa entah. Pastu bercerai.

      Tapi yang aku masih wondering sampai sekarang ni ialah bila Saloma berlakon dalam filem Ahmad Albab di mana dia jadi anak dara A.R. Tompel. A.R. Tompel paksa dia kahwin dengan P. Ramlee sebab nak buktikan kebahagiaan terletak pada harta kekayaan. Yang aku wonder tu apa le perasaan A.R. Tomple masa tu bila suruh janda dia kahwin dengan P. Ramlee yang take over Saloma daripda dia in real life tu ek? Hehehehehehe…

      p/s: Apsal dalam filem tu A.R. Tompel tak ada gigi ek?

  2. apa cerita coli pulak nih… cheh. cuba tanya madonna mana dia beli coli yang dia pakai dalam video kilp vogue dulu? fenomena siot video klip tersebut.

  3. tompel xde gigi sebab design x siap lagi kot…tuan, member kita siap surf internet cari bukti yang bra tu memang ada zip…hehehee…jgn kata letak duit, ada yang letak phone skali….

    p/s : teringat masa member aku citer time dia final exam. da la hujan, bilik aircond, yang amoi ni punya pandai letak phone kat poket atas. bila vibrate, otomatis jadi vibrator…mengerang amoi tuh..hehehe…apsal laa masa naik bas dulu xde aksi2 mcm tu ek?

  4. Naj: ngeh ngeh ngeh…. kalau la ni nursing bra pun leh buat simpan duit ek? Tapi silap2 lencun la…..
    Tompel cabut la gigi jo dia tu… pastu dia bikin gigi batu sama lak… wakakakakak…
    Tu la namanyer propesenel bro…… tada kisah punya…… tapi tu la kan….. dlam ramai2 manusia kat Jalan Ampas tu, Saloma leh dapat kat Tompel dulu… apa punya hamlau la taste dia….

  5. Ek eleh… takkan le tak tau… anak dah dekat setengah dozen, tak kan tak kneal nursing bra… maternity bra…. tanya la permaisuri….

    • Wa dah tau la Pootz! Ekekekekekeke… Aku dah tanya Permaisuri dah. Maternity bra tu. memang aku tak kenal sebab walaupun Permaisuri aku memang ada dan biasa pakai selepas bersalin tu, aku langsung tak tau sebab aku memang tak pernah ‘attack’ dia masa dia dalam pantang. Masa bukan dalam pantang pun aku jarang ‘attack’ part yang ada bra… ekekekekekekeke… Selera aku bukan kat bahagian atas daaa… eheks!

  6. hahahaahha nursing bra pon tak kenal….sungguh putih minda anda…

    • Aku dah tau dah la sekarang ni nursing bra tu yang mana. Ekcelinye kata Permaisuri aku yang kerja spital ni, istilah sebenarnya ialah maternity bra tapi rata-rata ramai gak orang panggil nursing bra. Dia kata yang dia biasa pakai masa lepas bersalin tu le. Lorrrr… tu sebab le aku tak tau sebab pertamanya aku tak berselera sangat dengan orang yang baru lepas bersalin dan keduanya biasanya orang lepas bersalin aku tak target kat bahagian atas tu so aku tak pernah tau keadaan dan mekanisma orang lepas bersalin tu tau… hehehehehe… Amacam? Putih tak minda aku ni? Ekekekekekekeke…

  7. mungkin gua banyak tengok dvd nurse jepun yang mudah sangat tertanggal uniformnye dari badan.

    • Errr… errr… banyak gak yang ko dah tengok ek… lebih banyak daripada aku tu… errr… yang uniform mudah tanggal ni DVD yang mana ek? Habaq mai… camne aku boleh miss DVD tu? Asssoooo…

  8. sebarang pertanyaan hendaklah disertakan bayaran pos berjumlah rm 15 hingget dan di alamat kan ke……..

    errr………nanti la aku bagitau alamat aku

  9. Naj: Ye la… tu la pasal wa mentioned dua2 nyer, nursing bra and maternity bra…. memang sebenarnyer is maternity tapi sebab ramai orang tak reti guna perkataan tu and ramai pun yang pakai benda tu masa nursing ajer, so lebih pemes la istilah nursing bra tu…. like me, pakai pun masa anak is with me jer…. i.e. kalau travel bawa baby, pakai la nursing bra, kalau pergi kerja, pakai bra biasa…..
    masa dapat first baby dulu, laki aku pergi kedai bra, minta MECHANICAL BRA…. ada kaaa?
    ekekekekek…… wa pun tak suka diattack di kawasan tersebut sewaktu masih era nursing……

    • Mechanical bra??? Huh??? Ekekekekekekeke… ekekekekekekeke… ekekekekekekeke… Yang ada lampu lip-lap tu sekali ek? Ekekekekekekekeke… adoi laaa… cet! Ekekekekekekeke…

  10. Letak wang dalam coli memang satu langkah bijak kerana coli adalah temoat paling selamat untuk wanita. bagi wanita <elayu yang pakai kebaya dan wanita India yang pakai coli, mereka patut simpan uang dan hp dalam coli mereka.

  11. simpan wang dalam bra buat wanita nampak seksi dan anggun. suai pun suka tengok. sekarang suai saya suka bagi saya duit dengan selit dalam bra saya. pekedai dan penjual pula suka bagi diskaun ila ada baki duit siling kerana mereka tahu saya suka simpan duit kertas dalam bra bila membeli dari mereka. saya kerja sebagai pelayan karaoke. tiap-tiap malam dapat banyak tips kerana pelanggan suka tengok saya simpan wang pemberian mereka dalam bra saya. bagi pelanggan yang sudah biasa saya benarkan mereka masukan tips dalam bra saya. mereka bukan main suka lagi. wanit di luar bunakan kebelebihan ini demi keselamatan dan kebaikan anda. tengok dulu latifah olmar dan zaiton suka simpan dalam kebaya mereka.

  12. Na, adakah saudari kenall dengan seorang nurukl yang suka simpan dit dalam coli? adakan najwa juga suka buat begiu. kalau ya, tolong balas segera. tz

  13. simpan wang dalam bra adalah satu kelebihan yang dimiliki oleh kaum Hawa. walaupun kita ada bawa handbag atau dompet tapi kita patut asingkan sejumlah besar dan simpan di dalam bra seperti kata orang putih `don’t put all the eggs in the same basket’. kalau beg atau dompet kena ragut atau curi kita masih ada wang pada diri kita untuk kegunaan penting seperti tambang balik rumah. kita juga patut simpan ic kita dalam bra supaya ic kita masih selamat dengan kita walaupun jadi mangsa ragut. handphone kita juga patut simpan dalam bra. ini dapat mengelakkan kita miss call sebab kalau simpan dalam beg kadang2 tu tak dengar. simpan hp dalam bra juga boleh elakkan kita hilang hp semasa pergi bilik air. kita biasa letak hp atas tangki flush atau tepi besin dan lupa ambil selepas selesai urusan. simpan dalam bra dapat elak masalah ini. bila kita makan lunch kat luar, kita biasa letak hp tepi meja masa makan dan tak perasan tiba2 hilang atau letak atas peha kita masa makan. bila bangun hp terus jatuh dan kecai. kena beli baru lagi. hp tak patut letak dalam laci atau beg masa kat pejabat kerana kita bukan selalu ada di meja kerja. kita mungkin miss call atau hilang hp kerana ramai orang lalulalang meja kita termasuk pelawat ke pejabat. siapa tahu. penyelesaian kepada semua masalah di atas ialah simpan sejumlah wang, ic dan hp kita dalam bra. satu di bra cup kanan, satu di kiri dan satu di tengah lura. so perfect. betul tak? webagai wanita kita tak patut sia-siakan anugerah yang diberikan kepada kita ini. full utiliselah. suami dan boyfriend kita pun suka kita buat begitu. jangan rasa segan buat depan orangramai. kita patut bangga kalau orang tengok kerana ini bermakan kita ada daya penarik. kita pakai makeup dan baju cantik pun supaya orang perasan dan pandang kita. kalau orang tak pandang maknanya sia-sialah saja dandanan dan solekan kita. bayangkan kalau kita seorang yang tak menarik, tentu tidak ada orang pandang kita masa kita masukkan jejari halus kita kedalam baju kita untuk menyelit atau mengeluar wang dan hp. bila kita ada daya tarikan baru orang perhatikan kita bila kita buat macam tu. betul tak? gadis-gadis diluar sana, cuba u orang tanya suami atau bf you orang tentang ini. tentu mereka suka lihat you orang buat begitu. percayalah dengan diri anda. kita mesti berfikiran moden dan jangan malu-malu tak berasas. mengapa orang zaman dlu selalu buat begitu, mengapa kita sebagai wanita alaf baru pula rasa malu. takkan pemikiran kita kostan balik kita berani pakai fesyen baru mengapa tidak berani simpan dan keluar wang dan hp depan lelaki. come on girls, don’t be shy. proud of yourselves and what we have. ingat perbuatan ini dapat mengelakkan kita menjadi mangsa ragut yang mungkin turut meragut nyawa kita atau membawa kecacatan pada wajah cantik kita. dengan wajah yang sudah cacat akibat sikap degil kita terus bawa hb hingga diragut, kita akan rasa lebih malu lagi berbanding dengan masukkan jari kita ke dalam bra depan orangramai. jadika bra kita tempat untuk menyimpan wang, kad dan hp. dengan tidak membawa hp kita akan rasa selamat masa berjalan di tepi jalan dan tidak rasa takut bila dengar bunyi motosikal. kita keluar pun kerana mahu enjoy dan bukannya untuk risau akan jadi mangsa ragut. go out and enjoy your outings.

  14. […] Dulu aku tulis tentang orang dolu-dolu simpan duit dalam coli kan? Eheks… Nah! Trend tu akan kembali beb! Pootz pun pernah komen bahawa coli zaman tu memang ada ruang untuk simpan duit. Sekarang, coli gitu dah kembali. Simpan duit? Eleh… out of date. Sekarang lu boleh simpan laptop pun kalau mau! Ekekekekeke… […]

  15. besa ar tue pasal buah dada nie
    rmai yg suke beb

  16. Saya kerja sebagai waitress dan dapat tips dari customers. Sejak saya mula simpan tips dalam bra saya, tips saya semakin bertambah. Ramai pelanggan termasuk perempuan suka beri tips kepada saya kerana mereka suka lihat saya masukkan duit pemberian mereka kedlm bra saya. Rakan saya cakap simpan duit dalam bra akan membuat kita murah rezeki dan orang suka kpd kita. Bila saya beli barang, saya akan dapat diskaun krn pekedai akan genapkan baki duit siling ke duit kertas utk mudahkan saya simpan duit kertas dalam bra saya. Kalau duit siling saya akan simpan dalam poket. Kalau tak ada poket, saya akan pegang dengan tangan, jadi mereka akan bagi diskaun supaya baki itu dalam bentuk duit kertas. Selain dari duit saya juga simpan hp saya yg nipis itu dalam bra supaya tidak ada missed calls atau hilang tercicir. Buka saja pelanggan saja, suami saya juga amat suka lihat saya simpan duit dalam bra. bertambah sayang dia kat saya. Saudari-saudari sekian, kalau mau murah rezeki dan disukai ramai, pastikan anda menggunakan bra anda sebagai poket. Cayalah.

  17. Gua setuju 100 pesen dgn Rita. Simpan uang dalam bra memang boleh melariskan perniagaan kita dan buat kita murah rezeki dan buat orang sayang dan suka sama kita. Dulu gua kerja jual krim kecantikan. Gaji pokoknya rendah dan bergantung kpd komision. Gua terpaksa saing dengan jurujual lain utk dapat jualan dan saingannya memang hebat. Gua memang untung kerana tiap kali, gua dapat jualan terbanyak. Rahsianya ialah setiap kali pelanggan beli dari gua, gua mesti simpan uang dagang itu dalam bra gua. Bukannya gua tak ada poket. Walau pakai jeans yg byk poket pun, gua tetap simpan dalam bra gua. Petua ni diturunkan oleh nenek dan ibu gua yg kata kalau mau bisnes laku, uang dagang mesti simpan bra utk dpt powernya dan terbukti ia memang mujarab. Power tu bukan saja buat bisnes laku, juga buat kita disukaii orangramai. Sebab itu ramai pelanggan lebih senang berurus dan membeli dari gua walaupun rakan2 gua yg cakap dgn mereka dulu. Skg hasil petua ni, gua sudah mampu buka bisnes sendiri dan masih tetap amalkan petua ni dan pekerja2 gua juga diwajibkan simpan uang dagang dlm bra mereka dan bisnes gua makin maju dan baik. Kpd salesgirls yg mau lebih jualan dan komision, setiap kali dapat uang jualan, jangan simpan dalam beg atau poket tapi simpan dalam bra. Percayalah, jualan dan rezeki anda akan bertambah dan ada peluang buka bisnes sendiri. Tak rugi cuba. Lu pasti dapat hasil lumayan.

  18. Perhatian kepada semua kaum Hawa. Masuk ke web http://www.youtube.com dan pada ruangan Search, taipkan `secret keeper commercial’. Tontonlah video klip ini dan lihat betapa mudahnya bagi para perempuan menyimpan wang dan kad-kad tanpa perlu membawa beg tangan. Selamat mencuba.

  19. Bra tu cun beb

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: