Melayu Suka Berjuang

Cikgu Melayu dengan mak bapak Melayu akan buat demonstrasi jalanan. Aku baca ni kat Malaysiakini. Hehehehe…

PIBG seluruh negara bantah PPSMI
Jimadie Shah Othman | Feb 26, 09 1:57pm

Gerakan membantah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) menerima lonjakan sokongan apabila Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) pula menyokongnya.

Gabungan nasional PIBG tidak rasmi kira-kira 8,000 sekolah rendah dan menengah di seluruh negara pertama kali hadir ke mesyuarat Gabungan Mansuhkan PPSMI (GMP) di pejabat Persatuan Penulis Nasional (Pena) di ibu negara, Isnin lalu.

Pengerusi PIBGN Datuk Mohamad Ali Hassan berkata, sokongan majlis tersebut terhadap GMP bagi mendesak pemansuhan PPSMI, termasuklah sedia terlibat dalam perhimpunan raksasa 100,000 orang di Istana Negara pada 7 Mac…

Dan orang Melayu memang pejuang, kan? Kan? Pejuang kepentingan. Kepentingan dia orang dan anak-anak dia orang le. Takkan pejuang kepentingan anak-anak aku pula, kan? Alahai… Anak-anak dia orang yang enam tahun lalu masuk darjah satu sekarang dah tingkatan satu. Selama enam tahun yang lepas belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Tak pernah jumpa istilah sains dan matematik dalam bahasa Melayu. Kepala dah tune dan fasih dengan semua istilah serta lenggok bahasa dalam subjek-subjek tu.

Kalau kerajaan setuju ubah semula maknanya anak-anak dia orang tu tetiba masuk tingkatan satu kena re-orientasi semula bahasa dan istilah serta kaedah membaca dan menjawab soalan dalam bahasa Melayu. Bijak… bijak… Tapi ye le kan… bukan ke bahasa Melayu tu perkara maha penting daripada segala-galanya dalam dunia ni? Kau orang tak percaya ek? Kalau tak percaya pergi le tanya orang Melayu… ekekekkekekeke… Bukan susah sangat nak cari dia orang. Ingat dia orang tu duduk dalam hutan ke? Kalau masih rasa susah juga nak cari pergi le ke tepi-tepi jalan kat Istana Negara 7 Mac ni nanti. Yang tengah dok… errr… tengah dok buat apa ek dia orang masa tu? Alah… walau tengah buat apa pun dia orang semua mesti sedang sibuk memajukan anak-anak bangsa dan negara le tu… Kalau tak dapat jumpa dia orang yang tengah sibuk masa tu, boleh tinggalkan pesan kat anak-anak. Cari le kat tepi-tepi jalan tu, kat celah-celah semak, atau kat bangku-bangku Lake Garden, bilik-bilik hotel murah, sarang rempit, Serenti atau rumah mayat hospital.

29 Respons to “Melayu Suka Berjuang”

  1. nak tiru jepun dengan german konon…mentaliti dunia ketiga….macammana negara nak maju…. demonstrasi je la kerjanye…
    jangan la negara aku jadi macam thailand dengan endon….

    • That is the bcoz… sejak kebelakangan ni makin banyak demonstrasi jalanan dijadikan sebagai kaedah mendesak. Semua bermula dari zaman reformasi dulu. Tak mengapa kalau nak berdemonstrasi tapi takkan semua perkara nak demonstrasi termasuk perkara-perkara yang tak bermanfaat pun kalau dibuat secara demonstrasi. Ni yang buat aku rasa nak marah ni… alahai…

    • Yep…mmg la bhsa melayu pntg…tp kene ingt, english is a common language to communicate and curi ilmu org2 barat…..bukan kita tak nak perjuang kan bahasa melayu..tapi…minda kene buka..bukan terperok mcm katak bwh tempurung…mcm malaysian world book of record…buat malu je…wat pe nak bermegah2…dalam islam juga mengatakan, org yg ego atau bermegah2 suatu masa akan tumbang…

      aku melayu and bangga dengan bangsa ku…tapi dlm masa yg sama, aku engineer kat oil and gas industry…kebanyakan org yg kerja kat field ini perlu memahami apa intipati kerja melalui bhsa pghantar english…kalo x, jd mamat jepon yg dok sebelah aku nie…terkapai-kapai/tersedusedu nak bercakap dgn org…

      kita nak maju..kita kena adapt…skg adik-adik yg di bangku sekolah akan mengalami kesusahan sbb pertukaran bahasa selepas ini…dr bhs englsh ke bhsa melayu balik…..

      kita dpt tgk, progress SPM level dr tahun implimintasi bahasa englsh sbgi bhsa utama dlm pljrn math dan sains…dan impak nya, budak2 lebih paham and result exam lagi gempak…

      nie ibu bapa yg membangkang…gue juga tau kenapa…sebab anak diorang bebal dlm bhsa englsh….kalo makbpk maki anak, kat umah dlm bhsa melayu..anak2 xpaham..sbb blaja kat skol bhsa englsh…lol..ahhaha…

      so..fikir2 kan lah sendiri

  2. aku ingat nak buat demo gak la bang.Tapi kat taman aku,tajuk demo aku TOPUP 5 HENGGET FREE UNTUK BUDAK POMPUAN.jadi bile bebudak pompuan ni nak claim kat aku aku kata la ada prosedur yang perlu diikuti.

    bijak bestari kan aku kalu nak maklumat….

  3. masalahnya semangat juang tu selalunya disalurkan ke tempat yang tak berapa betul

  4. PemudaSimpati Says:

    gua kasihan r ng korang semua nie. ni msti tipa2 ari duk ngadap brita harian, xpn Tv1,2,3 tu. Pikir r sikit bro yang menyokong dgn demo anti-PPSMI tu bukan calang2 orang, pakar bahasa sndiri, pejuang bahasa sendiri. sebenarnya PPSMI tu merupakan salah satu projek kroni Amano sbb tu depa nak sgt projek nie diteruskan. dulu masa zmn gua amik UPSR nk dpt markah lulus 2 skurang2 kena skor 30 markah ke atas tp skrg nie lau dpt 15-20 markah myb dh lulus (tak caye cuba ty sndiri sape2 yg kerja bhgian pmrkahan di Putrajaya). mmg r peratusan yg cmrlang dlm exam skrg nie makin meningkat tapi pd hakikatnya yg sbnrnya cemerlang dlm keadaan BODOH!!! slama 6 tahun org dh buat bntahan pasal penggunaan PPSMI ni tp krajaan buat2 xtau je. gua ulang skali lg k dh 6 thn orang2 trtentu buat bantahan pasal PPSMI ni tp KERAJAAN BUAT@ TAK TAHU!!! korang ingat tak demostrasi BERSIH dulu??? Ingat tak harga minyak kita dulu mmg melambung tinggi??? Ingat tak sistem kehakiman kita dulu penuh dgn corup??? demostrasi 2 adalah menunjukkn gambaran sokongan rakyat. jgn jd BANGANG sgt bro. kalau kau ada anak kau tau r mcmna diorg susah payah nk blajar dlm bhasa BI. Lain r kau mmg dh expert sgt BI 2 smpai nk mgaku orang mlayu pn MALU. malu gua nk ngaku yg lu pn anak bangsa mlayu… ksian2 ng korang nie…. huhuhu…wakaka…. mmg katak bwh tempurung tul….

    • Terima kasih atas simpati saudara tu… eheks!

    • gua lagi malu kat anak hang…takkan bahasa english pun anak hang dakpat pas..dah la hang cikgu…mcm nie nak ajor anak2 bangsa…lol…ahhaha..malu jer….

      setidak-tidak nya..hang kene fikir logical…hang cikgu, sebab tu, otak pun cetek gak ke?…k…maybe hang blaja kat maktab perguruan so takde pljrn dlm bhsa english atau noted dlm bhsa englsh kot…nie aku kasi tau la…

      majority engineer/doktor/chemist-semua kerja yg HIGH profile…semua kena mengusai bahasa english kerna buku2 rujukan utk amek deg dip atau master..TAKDE BAHASA MELAYU…ada pun Xdapat di suapkan ke otak semua….sebab term semua dalam bhsa english….

      “mari belajar sejarah bahasa”…

      “org islam yg mejajah negara-negara di telok parsi..arab la…ketika menjajah..diorang mahukan semua bahasa di standard kan…dan tulisan di standard kan..supaya org memahami bahasa Al-Quran..bukan sekadar membaca tetapi memahami…(buka chanell 555 kalo xcaya…la..sory cikgu, lu tak paham bhsa english…xper..ada sub tittle…)….

      diorag buat g2 bukan untk menindas bahasa ibunda negara2 ini….tetapi nak semua org memahami dan menerima ilmu yang ada supaya dapat berkongsi bersama….”

      so…abg kene ingt…lagi nabi pun pernah cakap..”pelajari lah ilmu walau ke negara china…”…so mcm mana nak pelajari..kalo tak tau menulis, membaca atau bercakap dalam bhsa penghantar diorng..

      get my POINT TEACHER…ahhaha..kan dah malukan diri…huhuuuuuu

  5. PemudaSimpati Says:

    Gua nk gelak skali lg… wakakakakakakakakak…. korang mmg bangang… semua org bantah ng PPSMI tp korang???? wakakakakakak….. KATAK DLM GELAS KACA tul r korang nie… mnda dh ada dpn mata tp OTAK tak MAHU FIKIR!!!! Lu Fikir r SEndiri…Wakakakakakakak

    • Betul tu… Bahasa Melayu wajib dimartabatkan. Errr… saudara belajar membaca, mengeja dan menulis bahasa Melayu di mana? Di sekolah Melayu ke?

    • gua lagi malu kat anak hang…takkan bahasa english pun anak hang dakpat pas..dah la hang cikgu…mcm nie nak ajor anak2 bangsa…lol…ahhaha..malu jer….

      setidak-tidak nya..hang kene fikir logical…hang cikgu, sebab tu, otak pun cetek gak ke?…k…maybe hang blaja kat maktab perguruan so takde pljrn dlm bhsa english atau noted dlm bhsa englsh kot…nie aku kasi tau la…

      majority engineer/doktor/chemist-semua kerja yg HIGH profile…semua kena mengusai bahasa english kerna buku2 rujukan utk amek deg dip atau master..TAKDE BAHASA MELAYU…ada pun Xdapat di suapkan ke otak semua….sebab term semua dalam bhsa english….

      “mari belajar sejarah bahasa”…

      “org islam yg mejajah negara-negara di telok parsi..arab la…ketika menjajah..diorang mahukan semua bahasa di standard kan…dan tulisan di standard kan..supaya org memahami bahasa Al-Quran..bukan sekadar membaca tetapi memahami…(buka chanell 555 kalo xcaya…la..sory cikgu, lu tak paham bhsa english…xper..ada sub tittle…)….

      diorag buat g2 bukan untk menindas bahasa ibunda negara2 ini….tetapi nak semua org memahami dan menerima ilmu yang ada supaya dapat berkongsi bersama….”

      so…abg kene ingt…lagi nabi pun pernah cakap..”pelajari lah ilmu walau ke negara china…”…so mcm mana nak pelajari..kalo tak tau menulis, membaca atau bercakap dalam bhsa penghantar diorng..

      get my POINT TEACHER…ahhaha..kan dah malukan diri…huhuuuuuu

  6. BDOH AH LMAN WEB NEH..CM BNGANG JA

    • Kenapa la dulu aku sekolah tak habis… tu yang jadi bangang tu… Sekarang dah susah nak baca tulisan para intelektual yang menggunakan ejaan abjad tahap kebijaksanaan maha tinggi… adoi laaa… Aku kena masuk sekolah balik nih…

  7. hurm tp aku rase gambo kt atas nih bkn org melayu..jgn la kutuk bangsa sendiri..mmg la melayu ada ramai yg kurang bermaruah..tp jgn burukkan nama bangsa sendiri..n jgn buka pekung di dada…org cina usha dok gelak ja…mesti dlm pala otak diaorang fikir “MELAYU BODOH”…hurm..by the way..tgk kt sepanduk yg diorang bawa tu pun dh tao tu bkn bahasa malaysia…mmg ader “WORD” yg dlm bahasa malaysia…tp mybe nih bahasa philipine..aku fikir melayu tak sanggup wat mcm nih.

  8. jap…ader lagi lepas aku tgk gambo nih aku wat research 2 minit…bahasa dlm sepanduk yg diorang pegang nih adalah dlm bahasa tagalog…which mean betul la dari philiphine..apa la..please la jugde n wat rujukan dulu sebelum wat tuduhan…please la aku merayu… nih web yg aku cari makna sepanduk di atas
    http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071219061833AAhqBz7

  9. ami hensem Says:

    truk ko kena kutuk kat sini ahakz..jgn marah.hidup melayu, baba,nyonya

  10. Demontrasi yg spektakuler, disisi lain membuat perhatian pemerintah, disisi lain membuat para kaum Hawa bergairah,,, hahahaha…

  11. kita sering tuntut supaya melaksanakan perkara yang baik…tetapi apa yang kita buat jauh sama sekali baiknya…

  12. perlukah kita tunjuk sikap yang keji kerana nakkan yang baik…fikir-fikirkan lah……..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: