Cebok

Suatu masa dulu semasa aku kerja di salah sebuah korporat gergasi, dalam salah satu meeting salah sorang HOD baru kat situ minta pihak Admin sediakan cebok untuk tandas-tandas di dalam pejabat tu. Jamban-jamban tu semua dah memang ada paip getah tapi HOD tu minta ditambahkan cebok. Pakai paip getah ni tak berapa nak bersih, katanya.

Lain orang lain caranya ek? Personally aku prefer paip getah sebab aku rasa macam lebih bersih je pulok kalau guna paip getah. Kalau guna cebok, kita kena jirus air tu ke atas kan? Bukan ke? Air tu dijirus ke atas supaya kena lubang taik tu kan? Pastu jari kiri gosok le kan? Kan? Bila air tu melambung ke atas, mesti akan jatuh ke bawah semula kan? Takkan air tu meresap masuk ikut lubang taik tu pula… ? Aiyooo… Pastu bila air tu jatuh ke bawah, yang dah sedia ada kat bawah tu ialah cebok tu kan? Kan? Takkan tak ada setitis pun sebahagian daripada air yang dah kena taik tu jatuh semula ke dalam cebok yang tersedia kat bawah tu? Eeeeiiii…!

Anyways, tu semua bergantung kepada teknik istinja’ kot? Apa-apa hal pun, aku prefer pakai paip getah. Kat negara orang puteh jamban-jamban awamnya tak ada kemudahan air. Kepala paip pun tak ada. Yang ada cuma tisu. Guna tisu pun okey gak. Calit, buang, calit buang. Tak cukup bersih juga, calit lagi, buang lagi, calit, buang, calit, buang. Sampai bersih. Sampai hilang warna, bau dan rasa. Masalahnya kalau jenis terkincit atau jenis berak bersembur tu le. Bontot tak berbedung le tu berak bersembur… cet!

11 Respons kepada “Cebok”

  1. aku biasa bw ke WC botol kecik leper berisi air, guna air gak sblm lap dgn tisu kering. kolot tul.

  2. WC tu klu dalam bahasa albania, tualet. botol kecik leper tu asalnya botol air mineral utk travellers.

    soklan: camna kau buat setting “balas” komen ni?

  3. Bontot aku serba boleh.. Paip air pun OK, Cebuk pon Ok, Tisu pun OK.. WOW!! Haha..

  4. dulu ade sekali gua mengigil gigil menahan sakit perut sebab tandas takde air.

    gua masih belum bersedia nak gunakan tisu

    • Bontot aku dengan bontot Khairuddin ni kira sama spesis la. So far boleh guna cebok, paip air dan tisu. Guna lidah orang perempuan… errr… errr… hmmm…

  5. ‘WC’ abbreviation for ‘water closet’ defined as ‘a room or booth containing a toilet and often a washbowl.’

  6. […] hang yang suruh sediakan cebok tu tua ke muda?” tanya dia merujuk kepada entri aku tentang Cebok […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: