Cukai Kerana Makan?

Sorang kenalan yang buat HR beritahu aku tadi bahawa sekarang LHDN wajibkan Meal Allowance yang dibayar kepada pekerja walaupun on reimburseable basis diisytiharkan dalam EA Form. Loh… kok demikian? Bakal dicukaikan juga ke Meal Allowance? Adoi laaa… Kalau ada staf pergi outstation, lalu balik semula ke pejabat dua hari berikutnya dan claim Meal Allowance untuk makan minum dia semasa outstation tu, jumlah yang kompeni dia bayar kepada dia sebagai Meal Allowance tu mesti declare. Aku harap setakat declare je la ek… Jangan le sampai dicukaikan juga. Takkan le nak makan pun kena cukai kan? Restoran fast food dan mamak food kenakan cukai 5% tu alasannya service tax. Kalau Meal Allowance kena cukai alasannya apa ek? Makan tax? Kena bayar cukai sebab makan ke? Alahai…

Anyways, orang yang pergi outstation bayar harga makanan kat restoran tempat dia orang makan. Restoran tu dah dapat income. Income tu pula memang dah kena bayar cukai. Tapi orang yang claim duit makan tu daripada kompeni dia tu takkan nak dicukaikan juga? Dua kali bayar cukai tu. Bukan ke tadi dah cukai restoran tu? Kan? Kan?

Aku harap aku silap dalam hal ni. This is among the times that I really wish that I am wrong.

11 Respons to “Cukai Kerana Makan?”

  1. heh, diorang pedulik ape kalau dituduh makan cukai dua kali pun?

    • Syyyy…! Beta tak boleh nak komen sangat sebab sahabat beta satu asrama dan satu batch dulu sekarang ni pendakwaraya di LHDN! Marang perapu keponden parang sekeperrrr..!!!@#$%#$@$@$@#…!!!

  2. senang ajer. tak yah declare langsung. kalu depa tanya, jawab jelah…kami menggalakkan staff kami bawa bekal sebab ekonomi dunia meleset dan korang pun nak cekik darah waktu ni jugak…wahahaah

  3. Staff LHDN declare tak semua2 benda ni?

  4. skarang gua trevel jauh pon dah tak macam dulu….
    dulu ade elaun makan ,skarang nak claim pon dah susah….
    susah betul nak aprof…

    nak makan pon susah sampai kena cukai

    • Levi pekerja asing sektor perkhidmatan pun dah naik 100% la bro. harap-harapnya restoran mamak yang ramai pekerja dari India tu atk naikkan harga makan minum 100%. Pusat-pusat maksiat, arak dan zina pun akan naikkan sewa GRO dan pelacur asing dari Vietnam, Filipina, China, Indonesia dan Rusia 100% gak ke?

  5. Levi Bibik masih RM445 lagi…… patutnyer yang tu pun leh claim exemption kan…..

    • Bibik (pembantu rumah) tak dianggap sebagai sektor perkhidmatan untuk tujuan keuntungan. Tapi kalau aku dapat bibik yang meleleh rasa-rasanya aku boleh untung gak… ye ke? Ekekekeke… aiyaaarrrkkk…!!!

  6. […] Ambil Rezeki Makanan Aku? Kalau kau orang ada baca entri aku Cukai Kerana Makan sebelum ni, saja nak update – Meal Allowance untuk kerja-kerja outstation atau overseas memang […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: