The ‘F’ Factor Dalam Perniagaan Masa Kini

Zaman aku belum ada lesen persetubuhan dulu sahabat aku pernah hadiri kursus keusahawanan anjuran MARA. Bila dia balik dia cerita bahawa MARA kata perniagaan yang pasti laku berkonsepkan 3F – Food, Fashion, Footwear. Sebabnya, setiap orang perlu makan, pakaian dan kasut atau selipar. Lantas perniagaan tiga item ni sentiasa ada demand.

Tapi sahabat aku kata sepatutnya 4F sebab MARA terlupa tentang Funeral. Setiap orang pasti mati dan sekarang ni urusan kematian pun dah ada organisasi termasuk masjid yang uruskan hal ehwal kematian, pengebumian termasuk kenduri dan tahlil… dengan sedikit (atau kadang-kadang tu banyak banget) bayaran. Betul gak kata dia tu kan?

Aku nak tambah satu lagi menjadikan 5F. Perniagaan F yang kelima ni pun sentiasa in demand, malah semakin mencanak-canak naiknya – Fucking. Kalau sepuluh tahun sebelum ni elemen F kelima tu kemungkinan besarnya Feminin, tapi zaman sekarang ni jantan sama jantan dan perempuan sama perempuan pun laku juga maka jadilah Fucking instead (cuba translate ‘instead’ dalam konteks ayat ni kalau kau orang dewa… ekekekekeke…)

Banyaknya peluang berniaga sekarang ek?

p/s: Gambar dalam entri ni aku dapat secara tak sengaja semasa aku cuba Google imej ‘kari’ masakan tu… adoi laaa…

4 Respons to “The ‘F’ Factor Dalam Perniagaan Masa Kini”

  1. well adik beradik anak beranak pon ade yang tergamak niagakan

    • Ni memang berlaku kat Filipina sekitar 70’an dulu. Aku pernah baca dalam paper masa aku masih baru nak baligh dulu. Bapak jual anak buat sara hidup keluarga (ekcelinya kira anak tu le yang sara hidup keluarga kan?). Siap ada gamabr budak tu… dan budak tu tak sampai pun 16 tahun lagi… adoi laaa…

  2. bukan kat maderland kita dah ade yang buat ke

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: