Khutbah

Tok Guru kata khutbah tu salah satu syarat dalam solat Jumaat (dan juga solat sunat Hari Raya). Maka jemaah wajib dengar khutbah dengan khusyuk. Tapi kalau terrrrrrrrrrrtidur? Eheks…

Di Lenggong, Perak bebaru ni ada pertandingan baca khutbah. Kiranya macam pertandingan pidato le tu, tapi bawah sikit. Sebabnya, dalam pidato tajuk dah diberi, cuma tinggal pemidato kena masukkan kandungan dan teks selain daripada persembahan. Dalam pertandingan khutbah ni pula, Pengerusi Masjid Ar-Rahmaniah, Abdul Syukor Abdul Hamid kata pengadilan dibuat “dengan mengambil kira markah berdasarkan kelancaran membaca khutbah pertama terutama bacaan ayat al-Quran dan hadis, persembahan, adab dan ketokohan setiap peserta.” Lebih kurang pidato le tu, kan? Bila agaknya para khatib di Malaysia boleh sediakan kandungan khutbah dia orang sendiri ek?

Anyways, para penulis khutbah tolong le jangan tulis khutbah yang panjang-panjang sangat ek, especially khutbah yang kandungannya lebih banyak opinion daripada fakta tu. But then again, almost semua khutbah kat Malaysia ni 90% opinion dan 10% fakta. Patutlah orang tidur… sambil dibelai intonasi khatib yang lemah lembut lagi ayu pemalu gitu… aiyaaarrrkkk…!

8 Respons to “Khutbah”

  1. ok aku bole bag satu khutbah terpendek aku pernah dngar dalam hidup aku. nama ustaz tu ustaz hasaan, circa 1988…

    (intro)

    Teks: seperti mana kita tahu, Nabi kita adalah manusia yg paling terel, takde sapa2 boleh chelen.

    …barakallah…

    tak pendek lagi tak tau la huhu

  2. gila pendek,tapi yang penting orang paham

    • Cukup syarat okey le… Tapi aku musykil – Syarat mesti beri nasihat (e.g. Yaa aiyuhal muslimuun… Ittaqullaah..) tu bukan ke mesti diucapkan dalam khutbah juga?

  3. nak tanyaaaaaaaaa.. Khutubah Jemaat tu, sapa yg buat teks nye ye?? Sama ke tuk semua negeri kat Mesia ni?? Jawap sat, wa tingin nak tau.. tenkiu

    • Mana le aku tau. Yang aku boleh agak mesti Jabatan Agama negeri memasing yang sediakan. Tak pun Pusat Islam atau Jabatan Perdana Menteri kut? Tapi aku tak tau le siapa nama orangnya.

  4. AkuCintaNajwaAiman.. Says:

    apa ni Najwa Aiman..blog ko dh topppp..xkn ko xtau beb soalan kacang hangus tu..adik aku pn leh jwb ma!ish aku dh lah peminat ko..wat malu aku je sbg peminat ko..aku nk mnta autograf ko kt pwtc ritu…tp ko cm xlyn aku je..huhuhu…lyn kakak sblh tu je..kakngah jolie,khutubah jemaat tu bende??bunyi cm ”khitbah” tunang…jemaat lak mcm jemaat tabligh..kui..kui..aku xde r pandai sgt arb ni..tp cm pelik je ayt ko..xgitu Najwa Aiman??

    • Aik??? Errr… Ni gefren aku yang mana ni ek…? Aiyooo…

      By the way, memang ada benda yang aku tak tau la sayang (takpe kan panggil ‘sayang’ sebab ko cintakan aku… hehehehe…) sebab aku tak sepandai dan sebijaksana serta seberiman macam lulusan universiti tempatan. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui. Apa jawapan yang adik ko beri tu?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: