Arkib untuk Mei, 2009

“Bini Kau Hodoh, Siot!”

Posted in Bodoh, Semasa, Sosial, Undang-undang on 31 Mei 2009 by Najwa Aiman

Ni pun berita yang aku baca dalam The Star Online hari tu—

Calling your wife ugly may become offence
By MUGUNTAN VANAR

KOTA KINABALU: Calling your wife ugly to humiliate her may soon be considered an offence under proposed amendments to the Domestic Violence Act 1994.

The amendments will include a clause on emotional violence against women who are currently only protected against physical abuse.

Women’s Development Department director-general Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur said the aim of proposing the amendment was to safeguard women both physically and emotionally…”

So far laporan tu tak sebut le pula kalau orang lain yang panggil bini orang lain hodoh. Maknanya kalau orang lain yang panggil bini kita hodoh, maka dianggap tak melanggar undang-undang ni kan? Kan? Silap-silap kita juga yang melanggar undang-undang sebab belasah orang tu sampai mati… Lalu kita pula dihukum mati dan bini kita still dapat physical dan emotional depression disebabkan gersang selagi belum dapat laki baru… ekekekeke… aiyaaarrrkkk…!

Tapi undang-undang ni sangat seksis. Aku tak setuju. Ingat kalau bini panggil laki dia hodoh, atau “Awak bersetubuh pun asyik pancut dulu aja, ada hati nak kahwin lagi?” atau “Awak punya anu tu nak naik 90° pun tak larat, nak kahwin lagi?” atau “Muka awak tu bawah sikit aje tarafnya dari muka orang kena simbah asid” bla bla bla… ingat lelaki pun tak kena emotional depression ke? Tu pun boleh dianggap emotional abuse terhadap lelaki tau… kan? Bukan ke? Ke?

Dan aku wonder satu lagi perkara – siapa yang dapat onus of proof untuk buktikan emotional abuse dari kata-kata suami terhadap isterinya yang menyebut isterinya hodoh. Kalau isteri dia tu Jessica Alba atau Lisa Surihani atau Rozita Che Wan atau Fazura atau Erra Fazira dalam keadaan rupa bentuk dia orang sekarang, boleh ke dia orang dakwa emotional abuse di mahkamah nanti sebab laki masing-masing kata dia orang hodoh? Dia orang kena buktikan emotional abuse atau laki dia orang kena buktikan tak ada emotional abuse? Hmmm…

 

Bila Last Tengok Payu Dara Bergoyang?

Posted in Bencana, Kapitalis, Semasa, Sosial on 31 Mei 2009 by Najwa Aiman

Okey… memang dah agak benda macam ni takkan jadi asing lagi kat Malaysia. Sekarang sudah masuk laporan akhbar The Star Online. Aiyooo… silap aku juga sebab dah lama bertahun-tahun dah tak enjoy kat Bangsar… ekekekeke… aiyaaarrrkkk…!

Dancers who strip to lure more customers
Compiled by ZALINAH NOORDIN, A. RAMAN and SYLVIA LOOI

DANCERS at a club in Bangsar, Kuala Lumpur, are resorting to stripping in a bid to attract more customers, China Press reported.

The daily said the club recently employed a group of young and good-looking dancers from the Philippines and Thailand to perform on stage.

The dancers would dance and strip at the same time, said the daily.

They would also dance seductively and invite clubbers to touch their breasts.

The club is well patronised by Singaporeans, added the daily.

The paper also reported that a religious function in Segamat, Johor, was marred by the presence of scantily clad women who were invited to perform by the organiser.

One of the performers even mingled with the crowd, much to the excitement of the men.

Alamak aiii…! Dah kena rush ke belum tempat tu ek? Sekadar strip dance je ke yang ada kat situ? Topless jek? Tak ada telanjang, naked, bogel semua tak ada? Blowjob? Ringan-ringan? Berat-berat? Extra charges? Extra service? Ye ke? Betul? Tak tipu? Eceh… konon… mana hangpa tau?

Saiz Sujud Atas Sejadah

Posted in Fiqh, Islam on 30 Mei 2009 by Najwa Aiman

Kerap sangat travel ni maknanya kerap juga solat kat surau dan masjid luar. Tapi kat mana pun surau atau masjid ni, ada satu benda yang aku notice so far selama bertahun-tahun ni – saiz sejadah standard ikut saiz badan siapa?

Kebanyakan sejadah kat mana-mana pun – bagi aku le – pendek. Maksud aku, kalau orang yang saiz kecil molek tapi tegap sasa lagi macho berketul-ketul macam aku ni (weh! Suka hati aku le nak describe badan aku sendiri… cet!) pun rasa sejadah tu tak cukup panjang untuk aku sujud, macam mana dengan orang yang tinggi lampai tapi badan tak ada bonggol tu ek? Atau selama ni cara aku sujud yang tak betul ek? Adoi laaa…

Aku notice selama ni ibu jari kaki kanan aku memang tak berubah lokasi dari awal solat sampai le ke tahiyat akhir. Dari i’tidal ke sujud dan bila bangun untuk takbiratul-qiyam pun ibu jari kaki kanan masih kat spot yang sama. Masa sujud, tujuh anggota sujud mesti sentuh lantai dan kalau aku solat tanpa pakai spek, hidung aku pun akan sentuh lantai. Salah ek cara aku sujud tu? Sebab, setiap kali masa sujud, aku dapati dahi aku mesti terlebih ke depan dari sempadan atas sejadah tu menyebabkan dahi aku tak landing atas sejadah. Biasanya dahi aku landing atas sempadan sejadah dengan lantai. Kekadang melebihi sempadan sejadah sampai menyentuh simen lantai pula.

Kalau karpet masjid yang standard tu pun biasanya gitu gak. Maknanya kalau aku solat berjemaah, aku terpaksa make sure aku sujud dalam sempadan saf aku saja, dan tu bermakna aku tak boleh nak angkat punggung tinggi. Sebab nak make sure aku tak melangkau sempadan saf, aku rasa punggung aku masa sujud tinggi sikit je daripada paras kepala aku masa tu sedangkan aku ni bukannya jenis tinggi lampai macam pokok nyoq pun.

Atau sebenarnya bontot aku yang tak cukup normal? Ekekekekeke… aiyaaarrrkkk…!!!

Merapu Kat Perai dan Penang

Posted in Bebel, Nostalgia on 30 Mei 2009 by Najwa Aiman

27 – 28 Mei 2009

Hehehe… guess what? Aku di hotel Sunway Seberang Jaya daaa… Baru je sat tadi aku tonton siri Zati dan Mawas. No… bukan sebab aku suka ceritanya. Aku pun tak sure ceritanya tentang apa, tapi aku tonton sebab ada Liyana Jasmay daaa… Best siot! Sebagai antara pelakon utama cerita tu dan memegang watak Zati, ofkoz le Liyana sentiasa ada dalam almost semua adegan cerita tu! Perghhh…! Best betul…! Best betul! Aku suka perawakan dia. Menepati cita rasa gitu! Ohhh…! Errr… Kau orang boleh teruskan menonton Lisa Surihani dalam Pontianak Remaja tu. Wa dah ada gefren baru… ekekekekeke…

Antara perkara yang aku suka dok hotel ni ialah breakfast. Kalau hotel tu bukan jenis mangkuk tingkat bongok, maka breakfastnya superb, gitu. Tapi kat sini aku nampak menu ni – Vegetarian Char Siew Chicken. What do you think? Nak menunjukkan menu ni tak ada daging babi or what? Does that mean ada possibility hotel-hotel kat Malaysia provide complimentary breakfast menu yang tak halal? Really?  Aku belum sempat contact member-member nak bertanya pasal menu ni. Spesis haper Vegetarian Char Siew Chicken ni? Menu ni gila atau memang ayam dianggap makanan sayuran atau chef dia dulu lulusan PPSMI? Ekekekekeke… adoi… adoi… Tapi rasa-rasanya chef dia bukan Melayu kut? Orang Melayu kan dah hebat-hebat belaka bahasa Inggerisnya? Kan? Bukan ke? Ke? Dan dah tentu orang Melayu akan gunakan bahasa Melayu untuk bagi nama menu dia tu. Kan? Kan?

 

28 – 29 Mei 2009

Lepas tu aku naik feri ke Penang pulok… eheks… Cuba le nak mencari nasi kandar. Sepatutnya memang banyak berlambak-lambak kan? Tapi sepinggan pun aku tak makan daaa… Tempat makan yang dipanggil Line Clear tu pun aku tak jumpa. Yang line betul-betul clear ialah salah satu lorong yang aku tak sengaja ikut sebab nak mencari kedai makan tu le. Memang line clear habis beb! Kita tak cari, dia pula yang tegur gesel-gesel… Takut aku!

Tapi tu malam. Siangnya aku berjalan kaki sampai ke Komtar. Tak merasa gak cari nasi kandaq mahupun pasemboq. Masa nak balik baru aku telefon member Penang. Marah sungguh dia. “Loklaq hang! Dah nak balik baghu hang call aku? Ptuih! Awat tak call aku sejak Perai? Jangan kata Penang, Prai punya marka aku boleh angkut untuk kita tau!” Ekekekekeke… nasib baik aku tak telefon kau awal-awal bro! Ekekekeke… rupa-rupanya, kata member aku tu, hotel aku tu di sebelah timur pulau. Yang meriahnya ialah di sebelah barat pulau. Lorrr… patutlah. “Kereta dah ada built-in compass pun tak pakai ka?” marah dia… hehehehehe…

Masih Kahwin Atau Tak?

Posted in Bencana, Islam, Semasa on 27 Mei 2009 by Najwa Aiman

Berita Harian hari ni ada laporan yang… well… tak boleh gak nak kata best. Ekekekekeke… Di bawah ni aku petik sikit-sikit je—

Suami curang, isteri enggan bermadu
Oleh Haspaizi Mohd Zain

KUALA LUMPUR: Tiada persefahaman, suami curang atau isteri enggan dimadukan serta campur tangan mentua dan ipar duai adalah antara punca utama menyebabkan pasangan suami isteri di negara ini bercerai.

Berdasarkan kajian Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) 2004, 42.3 peratus kes perceraian berlaku disebabkan tiada persefahaman, curang atau enggan dimadukan (12 peratus), tidak bertanggungjawab (11.5 peratus) dan campur tangan mentua atau ipar duai (8.8 peratus)…

…Beliau berkata, pembangunan sosio-ekonomi turut memperlihatkan mereka yang berumur 20-30 tahun dan tidak pernah berkahwin terus meningkat di antara 1991-2000, iaitu daripada 43.2 kepada 48.1 peratus.

Di kalangan wanita berumur 20-24 tahun pula, 68.5 peratus masih belum berkahwin pada tahun 2000 berbanding 60.2 peratus pada 1991 dan 51.3 peratus pada 1980.

Aminah berkata, kajian juga menunjukkan kadar minimum perkahwinan pertama lelaki meningkat daripada 28.2 tahun pada 1991 kepada 28.6 tahun pada 2000.

Katanya, umur perkahwinan pertama untuk wanita meningkat daripada 24.7 tahun kepada 25.1 tahun…

“Tak pernah berkahwin” dengan “tak pernah bernikah” tu sama tak? Sama le kan? Aku tak le baca laporan hasil kajian tu. Sekdar baca dalam akhabr tu je. Tapi wondering juga sama ada antara sebab-sebab orang tak berkahwin tu termasuk juga meningkatnya pasangan sejenis? Maksud aku homoseks dan lesbian le… ngong! Kura-kura dalam perahu pulok… cet! Kita ni kan ke dah semakin maju setaraf dengan budaya tamadun hi-tech, kan? Bukan ke? Atau semakin menghampiri tamadun kuno zaman Nabi Luth AS? Bukan ke? Ke?

Isteri enggan dimadukan pun salah satu sebab perceraian kan? Adoi laaa… Fitnah semakin besar di akhir zaman ni, begitulah kata Rasulullah SAW. “Fitnah” di sini bermaksud yang satu lagi tu tau! Hehehehe…

Dan soalan ayat mengurat zaman sekarang bukan lagi “Dah kahwin ke belum?” tapi agaknya “Dah bercerai ke belum?” ek? Adusss…

Na’udzubillaahi min dzaalik ya Rahmaan…!

Liyana Jasmay jangan buat camtu tau… Oya… Sekarang aku dah ceraikan Lisa Surihani dan Cheryl la beb… Sekali gus dua aku cerai daaa… eheks.  Siapa hendak janda-janda aku tu boleh kebas dengan segala hormatnya. Awek baru aku sekarang ialah Liyana Jasmay… ekekekekekekeke… aiyaaarrrkkk…!!!

“Fitnah” Yang Menjadi “Fitnah” Yang Mengakibatkan “Fitnah”

Posted in Bahasa on 27 Mei 2009 by Najwa Aiman

MAKLUMAN: DEFINISI PERKATAAN DALAM ENTRI NI BERDASARKAN APA YANG DIAJAR KEPADA AKU SUATU MASA DULU TETAPI PENJELASANNYA DALAM ENTRI NI MENGGUNAKAN BAHASA AKU SENDIRI DAN AKU BUKAN ULAMAK TAU… BEGITULAH KIRA-KIRANYA…

Ada sahabat bertanya petang semalam tentang “(fitnah di sini bukan bermaksud berita palsu ek… tapi bermaksud yang satu lagi tu… rujuk le kamus… cet!)” dalam entri Tinggi Iman, Besar Ujian (kisah Waheeda yang manis jelita, Akhil Hayy yang hensem dan isteri beliau yang solehah tu le) tu. Dia kata dalam kamus dia tak ada pun. Kamus Dewan Bahasa lagi. Ada satu makna je dalam tu, katanya.

Lorrr… ye ke? Sowiii… hehehehehe… Aku pun sebenarnya tak rujuk Kamus Dewan masa aku tulis tu… ekekekekekeke… aiyaaarrrkkk…! Sebenarnya perkataan fitnah tu dalam bahasa Melayu memang le bermaksud perkhabaran palsu dengan tujuan memburuk-burukkan orang. Tapi dalam bahasa Arab fitnah bermaksud ujian. P. Ramlee punya istilah yang seerti ialah cobaaaannn… ekekekeke…

Dalam istilah Islamik pula fitnah pada awal kedatangan Islam yang dibawa Rasulullah SAW dulu merujuk kepada penentangan terhadap agama Islam. Selain daripada tu fitnah juga merujuk kepada keadaan atau perkara-perkara yang dianggap ancaman terhadap ummah (Muslim).

Tu le yang aku maksudkan dalam entri tu adanya. Sekian, majlis mengucapkan terima kasih.

Daging Apa?

Posted in Quips on 26 Mei 2009 by Najwa Aiman

Kat restoran mamak depan ofis tadi aku nampak ada tiga jenis kari diletak sederet. Aku tanya mamak petugas kaunter makanan tu sambil tuding jari aku kat kari-kari tu satu per satu.

“Ni kari apa?”

“Ayam!”

“Ni?”

“Kambing!”

“Ni?”

“Daging!”

“Kari lembu tak ada ke?”

Mamak tu tenung aku dengan rupa seakan-akan dia nak berlari balik India mengadu kat bini dia sambil menangis teresak-esak.