Siapakah Yang Benar…?

Ramai gak Muslim dan kafir bagi komen tentang isu Kartika ni ek? Ada laporan tak tentang komen orang kafir? Yang aku banyak jumpa dalam akhbar cuma komen Muslim je.

Ada yang kata teknikal perundangan mengatasi hal keadilan syariah tu sendiri.

Ada yang kata hukuman tu terlalu kejam berbanding kesalahan minum arak yang diharamkan di dalam al-Quran dan yang dilaknat Rasulullah SAW tu.

Ada yang kata hukuman tu tak perlu sebab dia orang dapat emel dari langit bagi tau bahawa Kartika dah bertaubat dan taubatnya diterima.

Ada yang kata kerelaan Kartika terima konsep “hukuman dunia” tu menyebabkan ramai orang lepas ni suka-suka minum arak kemudian suka-suka rela diri disebat. Lepas kena sebat boleh minum arak lagi dan kemudian serah diri untuk disebat lagi. Semuanya untuk mengelakkan azab akhirat. Oh… gitu…

Macam-macam lagi komen yang dilaporkan dalam akhbar saban hari. Komen daripada Kartika pun ada, komen daripada bapa Kartika pun ada. Husband dia kat Singapore ada komen tak? Aku tak sure ni. Eh? Dia ada husband kan? Errr… pandangan Kartika yang empunya diri tu kurang penting daripada pandangan orang lain tentang diri dia ke? Kartika sendiri pun cool je dan hendakkan diri dia dihukum, kan? Teringat kepada Sayidina Umar al-Khattab yang semasa nak dimandikan jenazahnya terkejutlah tukang mandi bila nampak parut berbirat-birat di belakang badannya kesan disebat. Rupa-rupanya Sayidina Umar al-Khattab RA menyebat diri sendiri setiap malam sebab takutkan azab Allah SWT di akhirat nanti. Daripada disebat di akhirat, biarlah disebat di dunia.

Maka bertanyalah Hang Tuah – “Siapakah yang benar? Akukah yang benar? Atau Jebatkah yang benar?”

Yang benar hanyalah Allah dan RasulNya…. Walaahu a’lam bis sawaab… Kalau tahu, jawab…

Advertisements

4 Respons to “Siapakah Yang Benar…?”

  1. Suddenly reminds me of that documentary INSIDE THE KORAN (2008) which I’ve downloaded (er, yes).Pretty interesting, too.Although the last part of it ade sedikit mereng (about some German scientist proving that Al-Quran is man-made–memanglah, man made = dikumpul/kepil jadi buku ha ha–but the isi kandungan is word from God).Anyway, yes, somehow isu Kartika ni reminds me of that said documentary.

    Nak komen lagi tapi train of thoughts had stop at the HUNGRY STATION.Er, okay.

  2. 2day is sunday naj… tak tengok csi ker…. ita tauuu… naj tengah tido kan kan kan…..

    • Aik? Ni romen… eh… komen jam 2:55 PM tau… Tidor apa plak sayang oiii… Rasa-rasanya tadi tengah dok kupas bawang nak buat mee bandung untuk iftar… eheks…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: