Ada Fatwa Ek?

Alhamdulillah. Hari ni dah 14 hari Ramadan. Errr… dah boleh dendang lagu raya ke? Eheks… Adoi laaa… Nak dendang lagu raya pun ada boleh atau tak boleh ek? macam ibadah le pulok lagu raya ni, kena ada hukum masa boleh dan tak bolehnya. Boleh batal pahala puasa atau batal puasa agaknya kalau dengar lagu raya “sebelum waktunya” ek? Ya ke? Entah le. Bukan ikut sukati je ke nak dendang lagu raya ni bebila masa pun? Nak dendang dalam bulan Muharram ke, bulan Sya’aban ke, bulan Zulqa’edah ke, bulan Januari ke, tak kisah le kan? Bukan ke? Ke?

Anyways, aku dah siap-siap letak CD lagu raya dalam kereta Permaisuri aku dan kereta aku juga… eheks… Mana le tau sangkut berjam-jam dalam trafik jem tu nanti. CD aku, suka hati aku le. Aku bukan stesen radio yang kalau pasang lagu raya sebelum tiba dua minggu terakhir Ramadan tu maka akan kecoh satu negara sampai masuk paper, masuk TV, masuk radio dan masuk internet. Entah Ustaz mana le yang pernah keluarkan fatwa haram pasang lagu raya “sebelum waktunya” sampai kecoh satu negara bila ada orang buat. Part orang ‘berhari raya’ sebelum waktunya yang memang haram tu pun tak kecoh sampai satu negara… kan? Kan? Bukan ke? Ke?

Selamat berdendang ek. Waktu tarawih masih belum tamat tau!

Advertisements

9 Respons to “Ada Fatwa Ek?”

  1. 1st day puasa ada pasaraya mana ntah pasang lagu raya
    “berbalulah lah sudah ramadhan…..”
    padahal baru 1st day. hehe

    • Tu memang antara lagu feveret aku tuh! Eheks… Nyanyian Anuar Zain zaman dia *belum/baru aje (*pilih sendiri, aku tak sure… ekekeke…) baligh.

      But then again, apa fatwanya kalau nyanyi, dengar atau pasang lagu yang ada senikata yang menyebut camtu ek?

  2. apa salahnya pasang lagu raya, kan? kalau suka, dengar. tak suka, tutup radio/telinga (jika di pasaraya).

  3. I heard that playing the takbir-raya ‘sebelum waktu’ is haram.Sebab bagi false hope kat mereka di alam barzakh sana (kan bulan Ramadhan, deyrang free dari apa² yang patut berlaku ie Kartika-caning-after-puasa style).Ntahler.Is that true?

    About lagu raya, well, MAYBE some disapprove it because instead of thinking pretty nice thoughts in a holistic way in Ramadhan, end up jadi Rayazilla ie shopping raye over², buat kek over², main mercun over², maka hilanglah segala ‘kesederhanaan’.

    Lagu raya tu evil, ade pasal makan kuih lah..ketupatlah..rendang lah…of course, lagu Anuar & Ellina tu (personal favorite dari kecik dulu) starting bukan main baik lagi, last rangkap of the lagu?Barulah terserlah niat sebenar budak kecik→MINTAK DUIT RAYA!(cuba dengar) ha ha.

    I had my raya songs on in the kitchen since day 1 Ramadhan.Kasi smangat masak for iftar.HE HE HE.Best pe.

    • Yup… I heard about that takbir raya fatwa too but so far still couldn’t find the nas relating to it. Kekadang benda-benda tu hadis Melayu jek… ekekekekeke… Macam fadilat setiap malam tarawih tu. Hadis palsu rupa-rupanya.

      Anyways, masa kat UK memang ada bawa satu kaset lagu raya dari Malaysia buat menempel rindu kononnya. Best siot dengar lagu raya kat sana! Eheks…

      p/s: I always wonder whether those X’mas songs would give the same emotional effects to atheis and free-thinkers as they do to Christians. Never had the chance to ask when I lived among them dulu.

  4. Tahun ni koleksi lagu raya di MAC aku bertambah lagi.. manyak lagu baru pun tak leh celen ler lagu2 lama… penyanyi lama juga yg buat hati syahdu..

    BRO, gua nak bagitau lu.. ini tawun gua tak balik kg beraya.. gua beraya di KL.. wuaaaa….!!

    • Lorrr…? Awat the bcoz? Toll ada diskaun seempena perayaan tahun ni. Dah berbuih mulut dan tangan beta sebut tentang sistem ala-ala UK tu baru la ni depa nak buat… Eh…? Macam le depa buat tu sebab dengaq cakap cek… ekekekekekekeke…

  5. […] dah boleh tukar ke lagu raya ke sekarang? Atau ada juga fatwa hadis Melayu yang kata haram? Eheks… Anyways, favourite lagu raya beta ialah Suara Takbir dendangan […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: