Mata Melihat Roket Ke Bulan

UK ada banyak parti politik. Tapi yang paling besar dan berpengaruh cuma dua aja — Conservative dan Labour. Ikut lidah dia orang yang banyak makan fish-n-chips tu, Tory dan Wig. Satu parti wakili kepentingan majikan, yang satu lagi kepentingan pekerja… eheks…

Di US pula memang sejak dulu cuma ada dua parti saja — Democrats dan Republican.

Politik kat Malaysia pun dah berevolusi kepada sistem dua parti ni ek? Permohonan nak membentuk Pakatan Rakyat Malaysia — gabungan PKR, DAP dan PAS — dah dihantar last week kan? Macam Barisan Nasional le, gabungan pelbagai parti yang ditunjangi oleh tiga parti besar dan utama — UMNO, MIC dan MCA. Perghhh…!

Lepas ni kertas undi pun jimat kos percetakan. Selamat duit kita ek… Bolehlah beri secara direct kepada Puspakom tanpa melalui kita lagi. Cuma ada dua logo je nanti dalam kertas undi — logo dacing BN dan logo… eh? Hmmm… Ya tak ya… Kalau gabungan PRM tu dah berjaya dibentuk nanti, logo apa depa nak gunakan ek? Sekarang ni logo PKR ialah mata sebelah, DAP guna roket, PAS guna bulan. PAS dengan DAP tu dah ada something in common dah tu… Tak jauh le tu antara roket dengan bulan.

Yang mata sebelah tu apa ek? Teleskop?

Advertisements

10 Respons to “Mata Melihat Roket Ke Bulan”

  1. woooo…. aku nak pencen mengundi bleh? aku tak suka aaarrrr….

  2. takmo mengundi tu hak individu…..

    daftar mengundi penting sesangat,nanti takyah gadoh gadoh kenapa wakil rakyat bangsa lain walhal majoriti penduduk bangsa lain

  3. tanda right kat paper jek kalau x suka…

  4. takleh harap sangat undi pos nanti bot terbalik………

  5. Aku tak ingat aku undi sapa… sbb aku tanda logo, bukan muka calon.. heheheh..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: