Kalau Mahu…

NOTA: Doa awal dan akhir tahun ialah bida’ah sughro sebagaimana beberapa amalan lain juga. Tapi sesuatu yang baik boleh diamalkan… Kalau Mahu… (Tengkiyu Pye for the reminder)

Advertisements

4 Respons to “Kalau Mahu…”

  1. ada yang kata doa ni bida’ah. sila semak.
    saya lebih suka mengambil langkah selamat dengan tidak mengamalkannya, selagi hati masih was-was.

    • Ya, memang betul bida’ah sebenarnya. Bida’ah sughro. “Bida’ah” ialah amalan yang tak dibuat oleh Rasulullah tapi diada-adakan selepas kewafatan baginda. Antaranya doa yang dibaca semasa membasuh setiap anggota wudu’, dan juga doa awal dan akhir tahun ni. Tok guru kata bukan semua bida’ah tak elok. Mana yang nampak tak ada keburukan, bahkan ada kebaikan, boleh terus diamalkan kalau mahu. Sebab tu judul entri ni “Kalau Mahu…” eheks…

  2. ye ke sy tak tahu bahawa ini adalah satu bid’ah…sebab sy dah amalkan sejak di bangku sekolah lagi, memang setiap tahun itulah doa tahun baru yang akan dibaca apabila menjelangnya maal hijrah, sampai sekarang sy masih lagi mengamalkannya. harap sy belum lagi terpesong…

    • Begitulah kata tok-tok guru adanya. Tapi kenapa risau? Dun worry… “Bid’ah” tak semestinya terpesong dan sesat. Orang kita pun dah berkurun-kurun baca surah Yaasin beramai-ramai di masjid pada malam Jumaat tapi tak bermakna depa semua tu sesat. Ada juga yang dok basuh angota wuduk sambil membaca doa tertentu (yang memang berleluasa) tapi tak bermakna wuduk tu tak sah atau dia orang akan masuk neraka akibat sesat. Hampir semua orang pergi menziarah kubur lepas solat sunat Aidil Fitri (kerana percaya itu satu amalan ibadah spesifik) sejak berabad-abad tapi insyaAllah tu takkan menjadikan dia orang sesat. Benda yang baik dilakukan isnyaAllah dapat gak pahala kan? Berdoa ialah satu benda baik untuk diamalkan, insyaAllah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: