Kerja Kosong – “Pemimpin”

Aku pernah tulis pasal ni dulu dalam entri Melayu Sahaja. Anyways, saja nak update diri sendiri. Bilangan golongan OKU-visual (‘orang buta’ laaa…) makin bertambah kat area blok ofis aku sekarang ni. Dan ya… semuanya Muslim (sebab bila sampai ke meja makan, dia bagi salam). Again… soalan yang sama – kenapa golongan OKU-visual yang dipimpin oleh non-OKU-visual dari meja ke meja setiap waktu makan tengah hari ni muka Melayu belaka? Memang betul ke teori aku dulu bahawa orang Melayu paling ramai yang cacat di negara ni? Selain Melayu semua perfect ek?

Atau teori aku yang satu lagi tu yang betul – bahawasanya selain Melayu, OKU lain tu lebih terjaga kebajikan dia orang dan tak perlu pergi meja ke meja jual tisu? Memang aku tak pernah nampak lagi selain OKU-visual Melayu yang buat aktiviti dakwah dari meja ke meja ni. And seriously, dah makin ramai muka-muka baru OKU-visual di daerah ofis aku ni… walaupun pemimpin dia orang non-OKU-visual yang nampak normal sempurna yang dok pimpin dia orang berdakwah meja ke meja tu nampak macam orang yang sama jek… Memang ada kerja kosong jadi pemimpin OKU-visual ek sekarang ni? Berapa bayar? Siapa bayar?

Advertisements

12 Respons to “Kerja Kosong – “Pemimpin””

  1. selalunya, gua tak beri sedekah selepas melihatkan “pemimpin” oku-visual nih. entah iye ntah tidak. sebabnya, kerapkala juga gua perasan “pemimpin” nih memimpin orang yang berlainan. macam komplot pulak. ke, ada servis “pemimpin” for hire?

    • Sekarang wa langsung tak bagi dah. Beberapa tahun dulu memang ada rasa simpati dan setiap duit yang dihulur diiring harapan semoga bila duit depa dah banyak nanti, depa akan start buat investment yang berbaloi. Sekarang…? Hmmm…

  2. Aku memang lemas bila ada golongan ni mai dari meja ke meja minta derma time kita nak menyuap… terencat selera..

    dan aku bukanlah kejam aka kedekut sangat setakat nak bagi singgit 2 hengget… tapi tolong lah datang time lain? bleh?

  3. kalau dorg main music kat office kita boleh jugak aku bagi…at least ada usaha. kiranya adala profesion kan…

    jual la brg selain tisu x boleh??bukan kedekut, tp dah terang terang tipu….

    • Yang main music dulu ramai kat JalanMasjid India dan area Globe Silk Store. Dulu laaa… kat CM pun ada. Sekarang ada lagi ke? Aku dah bertahun tak pergi daerah tu laaa…

  4. If I were a blind chick, I’d find a more creative way to get money.Dancing blind stripper anyone?Too soon?

    But betul lah, kekadang musykil gak tengok the blind and the non-blind side-by-side dari meja-ke-meja either jual tisu/sticker ayat Qursi etc.Mungkin the non-OKU-visual tu dapat syer jugak kot.

    • Bila pohon bergoyang, pastu ada sesuatu kat atas tu. Kalau tak angin, barangkali beruk. See… when people start to get suspicious, it could only mean one thing – the meja ke meja thing has to stop now.

      By the way, blind chicks should not strip danxce. They shoudl be masseuse… I can imagine dia orang teraba-raba nak cari urat yang betul… dan kemudian tersilap urut anatomi… ekekekkeekk… aiyaaarrrkkk…!!!

  5. gua dulu kesian la sekarang gua boo layan angkat muka pon dak,bukan gua berlagak atau menghina tapi gua tanak kena tipu lagi…

  6. at first mintak derma, jalan kaki, tapi bila abis waktu lunch opis, langsung xnampak…naik teksi atau van pekerja diorg nih?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: