Kenduri 1Malaysia

Kenduri kahwin Melayu — biasa sangat hadir. Kampung style, bandar style, rakyat style, bangsawan style,hotel style, dewan serbaguna style, maksiat style pun ada.

Kenduri India Hindu? pernah sekali. Kat kuil. Dapat tengok pengantin berikat dan tawaf keliling api macam dalam TV tu. Best! Dapat tengok real life!

Kenduri Cina? Memang dah lama jadi azam aku nak hadir kenduri kahwin Cina — traditional style. Bukan yang dinner kat hotel tu, tapi kalau boleh yang buat kat rumah. Yang dibuat pada tarikh yang dipilih khas sebab aku pernah diberitahu oleh seorang kawan Cina dulu bahawa pemilihan tarikh pun sangat penting untuk kenduri kahwin Cina. Mesti ada fengshui. Bulan dan bintang mesti selaras cantik. Warna pakaian mesti merah hari tu, sebagaimana kad jemputannya juga mesti merah, semerah sampulnya. Yup! Mudah-mudahan aku akan dapat peluang hadiri kenduri kahwin Cina dalam tahun 2010 nanti. Bestnya dapat tengok amoy-amoy dalam cheongsam sleeveless dan terbelah sampai pangkal paha! Perghhh…! Hmmm…! Slurrrppp…! Aiyaaa…!

Advertisements

16 Respons to “Kenduri 1Malaysia”

  1. dah nak abes…ada jugak melencong sikit.hehehee

  2. selalu niat macam tu memang tak dapat la….sampai gua kawen 3 pon belum tentu lu dapat pegi kenuri kawen cina bro…

    yang penting nawaitu bro…tekad kita…

  3. niat utk tgk peha jek… lepas tu malam bunuh setan…

  4. Me too.I’ve always wanted to attend the ‘tea ceremony’ of a chinese couple wedding.Not so much interested in the yamseng part at the reception.Bile tengok kengkawan berbangsa cina on Fesbuk yang kawen, memang tereksaited kejap.Never been to a traditional Indian wedding before.

    I think kenduri kawen has been blown out of proportion zaman sekarang.Mane tak, pasangan penganten suppose to think of happy times ahead, not hutang kad kredit, or eksyen bergaya dengan baju pengantin atau jurumekap handal yang buleh merubah muka anda yang asalnya Bedah Binti Bedul into Betty Banafe.When I think of my kenduri kawen, I die a little inside mengenangkan expenditure, walaupun tak banyak tapi dari segi syarat memang TIDAK necessary.

    Orang zaman sekarang OBSES dengan kebendaan.Even a kad kawen now is a tool untuk mengukur ‘standard’ masing-masing.Sape yang kaye?Bapak Baie di Jakarta nun yang tukang cetak kad kawen. HA HA HA.

  5. tu belum lagi yang buat banner la bunting la….tapi gaduh mas kawen 300…
    orang dulu dulu kawen mudah dan murah je,siap satu kampung tolong menolong…sekarang katering je….

    dah kawen mahal mahal,buat mahagrand brilliant…selang turun period 3 kali dah cerai….pokemon betul…nikah kawen macam senang sangat je…sedih aku

  6. Majlis kahwin kaum Cina ada juga yang sama macam kita. (ntah kita tiru depa?) Ada majlis jemput bride. Kat rumah kena tahan kat pagar. Bayar tol (tapi depa punya, mahal lerrr… bukan 10 hengget 20ploh hengget..)

    Yang untung? tokey kek. tokey catering. tokey salon. tokey baju pengantin. tokey kedai gambar.. Skang dah ramai lak photographer leh tempah buat album gambar..

    hmmm.. akan datang? ntah apa ler lagiii…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: