Kalau Ada Bas, Mesti Ada Jalan Raya

Pemandu bas Sani Ekspress tu dihadapkan ke mahkamah dengan tuduhan reckless driving berasaskan pengakuan pemandu tu semasa siasatan polis bahawa dia mengantuk dan terlelap masa memandu. Mahkamah bersidang cepat sebab hakim kata ni isu public interest. Kalau sabit, pemandu tu boleh kena penjara dan denda. Biar proses perbicaraan berlangsung lancar demi mencari keadilan. Tak usah dok ganggu dengan spekulasi dan komen bukan-bukan tau. Kena fikirkan juga perasaan waris dan keluarga sepuluh orang yang terkorban tu, dan juga keluarga pemandu bas tu sendiri.

Keputusan Siasatan Dalaman Sani Ekspress pun biarlah jadi Pemberitahuan Luaran. Mahkamah dah kata ni isu public interest kan? Semua orang mesti tahu. Kalau ni isu pubic interest maka sendiri-sendiri tahu cukup le.

What about guardrail lebuh raya tu? Laporan beberapa akhbar nampak konsisten — sebahagian guardrail kiri tu tertanggal dan terperosok secara menikam ke dinding bas. Tu yang buat ramai penumpang terbunuh dan cedera parah. Memang standard ke guardrail boleh tertanggal macam tu? Berapa kapasiti beban yang guardrail highway boleh tanggung ek? Bas dua tingkat dengan kelajuan 91 Kmj tu melebihi kapasiti tanggungan beban tak? Kalau beban kereta sedan dengan kelajuan 110 Kmj? Kalau bas ekspres setingkat dengan kelajuan setan pelesit 130 Kmj?

Advertisements

4 Respons to “Kalau Ada Bas, Mesti Ada Jalan Raya”

  1. Takziah kepada keluarga mangsa… Sangat sedih dengan kejadian sebegini..

    Tambah seriau nak naik express bas. Sbb I pun kaki jalan jugak. Outstation sana sini memang dgn bas jerrr.. hmmm…

    Moga semua pihak menjalankan kewajipan dgn sebaiknya…

  2. Lepas ni harga tiket tempat duduk ats akn lebh mahal…. Barang kali?

    • Belum pernah lagi naik bas Sani 2 tingkat tu. Sekarang ni harganya ada beza tak antara atas dan bawah? Wa tau kalau sesetengah GRO tu memang ada beza antara “atas saja” dengan “atas dan bawah sekali”… hehehehe… aiyaaarrrkkk…!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: