“Giliran Anda Sekaranglah!”

Although not new, this is very good indeed. I know of a private hospital that does phone calls (instead of SMS) but of course making phone calls would require human. Petikan dari The Star Online

SMS to cut hospital wait
By DESIREE TRESA GASPER and SEAN YAP

JOHOR BARU: The Health Ministry is introducing an SMS-based system to notify patients of their appointments to reduce queues at hospitals.

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the pilot project had been implemented at the Mamodiah Outpatient Clinic here.

The queue management and appointment reminder would also send out an SMS when there are five patients before their turn…(baca habis)

Sistem SMS ni, aku agak, tak perlu manusia kan? Sistem tu akan automatik hantar SMS ke telefon bimbit pesakit, kan? Dan sistem tu takkan hantar benda-benda lain yang berbentuk promosi ke, iklan ke, haper ke… kan? Mana le tau kalau-kalau ada promosi ubat ke, viagra ke, keranda ke, funeral package ke… bla bla bla…

Anyways, antara yang menarik dalam laporan tu juga ialah Menteri Kesihatan kata 70% saja hospital yang dah mencapai had 30 minit masa menunggu. Ni hospital kerajaan ek? Wow! Aku tabik! Aku tau hospital swasta pun ada yang sampai dua jam lebih menunggu! Syabas Kementerian Kesihatan Malaysia! Tapi jangan letak imbuhan untuk pencapaian ni. Takut nanti sebab nak dapat imbuhan, pesakit yang perlu perhatian intensif yang perlu rawatan yang memakan masa lebih pun dirawat untuk setengah jam aje sebab masih ada pesakit lain dalam senarai menunggu.

Nak minta improve satu lagi boleh?  Layanan. Layanan kepada pesakit kalau boleh improve bebanyak sangat ek! Jangan diskriminasi tau — VVIP ke, VIP ke, VOP ke, POV ke, haper ke… VVIP memang penting, tapi kalau dah ramai pengundi yang mengundi dia sampai jadi VVIP tu mati sebab lambat dapat medical treatment, siapa lagi nak undi dia nanti, kan? Kan? Bukan ke? Ke?

Apa-apa hal pun, aku rasa bangga gak sikit atas improvement baru yang dah lama ditunggu ni. Tahniah! Tahniah beb! Tahniah! Aku suke! Jom kita hisap rokok!

Advertisements

18 Respons to ““Giliran Anda Sekaranglah!””

  1. Ni semua human touch beb. Missi yang paling seksi akan mengMMSkan dirinya untuk melayan kita sambil kita tak terasa lama menunggu. Tapi sebenarnya menunggu gak kat kantin hospital tu. Sakit macam dah lama hilang sebab lama tunggu. Tahniah – satu cara dapat kita buat benda lain selain menunggu. Boleh mengorat missi.

    • Misi bhospital gomen bukan ke garang-garang belaka? May be masa aku ke hospital gomen dulu malang sikit sebab dapat misi garang kut? Yang cute-cute muda-muda semua kat ward lain… adoi laaa…

      Anyways, kalau misi-misi semua cute-cute dan jinak-jinak belaka, menunggu lima jam kat kaunter pun aku sanggup beb! Ekekekeke…

  2. jangan terMMS gambar chua soi lek tengah boleng sudah hahaha

  3. wahahaha… quantom of soi lek…

  4. Malas lah nak cakap pasal spital kerajaan nih… sumer orang tahu, so aku tak nak ulas… mencikkkkk

    tp kerana rega daftar cuma singgit, aku pi ler jugakkk… asalkan dapat MC.. untung ler jugok, bayor singgit dapat MC sehari…:D

  5. tapi kalu kita cakap bebaik misi garang pon jadi baik…

    style gua cakap dengan misi garang selalunya 5 patah perkataan je gua gigit bibir,5 perkataan je gua gigit bibir

    • Huh? Bibir siapa yang lu gigit? Eheks… anyways, 5 patah perkataan? Best!

      “Seluruh badan saya rasa gatal.”
      “Bibir atas dan bawah kering.”
      “Tapi tangki saya penuh melimpah.”

      Hehehehehehe… Deadline dah sampai ke blom bro?

  6. nanti la gua ingat nak jumpa talha la….dia leh urut kuat…

  7. leh tahan gak la 3kali urut siap diajarnye senaman dan amalan skali, makan ratus gak la tapi tak sampai 3 ratus

  8. ye la umo dah 40….

    kekuatan tidak seperti dulu…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: