Caveat Emptor

Kebanyakan kompeni kecil yang berjaya yang dipunyai oleh keluarga pun ada website sekarang ni. Semua maklumat tentang kompeni tu boleh didapati dari laman webnya.

Business card kompeni bukan produk high security. Sesiapa saja boleh tempah dan buat business card walaupun bukan pekerja kompeni tu. Borang-borang atau resit yang nampak official atau rasmi siap dengan apa-apa jenis logo berbagai pun bukan susah sangat nak ditempah dan dibuat. Tak mahal pun.

Orang yang ada business card palsu sesebuah kompeni kecil yang berjaya yang punya laan web sendiri boleh menjaja nama kompeni tu ke seluruh negara bahkan dunia dan menyamar sebagai pekerja berjawaan tinggi di kompeni tersebut. Yang dijajanya? Kononnya kompeni tu bercadang nak jual share sebab nak cuba expand menjadi public listed. Yang berminat boleh deposit pembayaran melalui direct deposit atau tunai. Resit rasmi akan dikeluarkan. Tak ada hal.

Ni semua kaedah rompakan dan samun berteknologi tinggi zaman kini. Caveat emptor.

Advertisements

4 Respons to “Caveat Emptor”

  1. Kalu dia offer kat I.. memang dia buang air lior jer… sbb I orang tak berduit…:D

  2. catch me if you can part 2…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: