Makan Masih Perlu

Perlu pekerjaan? Mahu tambah pendapatan? Mahu tambah isteri? Mahu tambah gundik? Tak cukup duit? Well… sila apply. Tak sure le boleh apply online atau tak tapi yang berminat sila le lawati laman web Presma

Presma tawar 25,000 jawatan
KUALA LUMPUR: Kira-kira 25,000 kerja kosong di restoran Muslim seluruh negara bakal ditawarkan kepada warga tempatan oleh Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma)…(baca habis)

Hasil sembang bercampur ugut-ugut sikit dengan pekerja-pekerja import di restoran berangkai kat area pejabat aku ni, aku dapat tau bahawa untuk puak-puak import, selain makan, tempat tinggal disediakan. TETAPI kerja lebih kurang 12 jam sehari. Biasanya 7 hari seminggu. Weekend kerja bawah “secondment” di cawangan lain. Pendapatan sebulan lebih kurang RM700. Lepas tiga tahun dah cukup duit untuk balik negeri dan belanja anak isteri makan kat restoran tempat dia. Dia pula jadi pelanggan di sana. Lepas tu balik sini semula kembali menjadi orang yang melayan pelanggan.

Pokoknya ialah bijak berbelanja kan? Kan? Bukan ke? Ke? Dan sebenarnya aku masih lebih suka dilayan oleh pekerja import daripada pekerja Melayu bila makan di restoran.

Advertisements

8 Respons to “Makan Masih Perlu”

  1. mereka lebih berbulu….

  2. Ada pro dan kontra juga…

    ada ramai orang import yang sangat baik budi bahasa dan tinggi pekerti, jauh lebih baik dari “orang kita” sendirik..

  3. I ada pengalaman 3,4 orang my boss’s maid yang sangat baik hati rajin tahap gaban dan sungguh ikhlas kerja tak berkira.. Indon.. bila depa balik sana, I sedih sangat, sbb bukan senang nak dapat maid mcm gitu skang nih..

    tapi yang macam tu ler yg payah nak jumpa.. Betapa bertuah sapa dapat pekerja yang mcm tu..

    I? sampai skang tak sanggup nak pakai maid orang luar.. kesudahnya, anak pun dah besar.. langsung tak payahhhh…!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: