Cinta Biar Global

Akhbar Kosmo! melaporkan tentang perbicaraan kes liwat DS Anwar Ibrahim ke atas Mohd. Saiful Bukhari Azlan, bekas Special Assistant DSAI. Tersentak bulu ari-ari aku baca petikan laporan tu, semasa Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden menyoal Saiful—

Yusof: Apa yang kamu nampak? (setelah Saiful tiba dan masuk ke Kondominium Desa Damansara pada pagi 26 Jun 2008)

Saiful: Saya melihat Anwar duduk di meja makan. Saya masuk dan duduk di hadapannya sebelum serahkan dokumen.

Yusof: Kemudian?

Saiful: Kami bincang tentang jadual kerja tapi tak lama selepas itu Anwar tanya satu soalan dalam Bahasa Inggeris: “Can I **** you today?”

Betullah! Baru aku tersedar. Tu yang tersentak semua bulu tu! Kenapa kalau bicara soal seks, tetiba lidah ni speaking London? Aku camtu laaa… bila masuk hal seks je, tetiba tak pakai dah perkataan “tegang” ke, “berahi” ke, “bersetubuh” ke… Alih-alih dia auto-translate jadi “stim”, “horny” dan “make love”.

Hal bercinta pun camtu gak tau. Tetiba je lebih selesa bicara speaking London bila nak luahkan hal-hal perasaan dan emosi yang membuak-buak ni. “Aku memang cinta teramat pada kau” takkan keluar bila nak diungkap mahupun ditulis. Yang keluar ialah “I do love you so much.”. Pejuang bahasa Melayu pun macam tu ek?

Is it just me or does this happen to all of us? And no, I am definitely not in love with nor feeling horny at you all despite my writing these two sentences in English! Apa pasal pula aku nak stim dengan kau orang! Cet!

Advertisements

14 Respons to “Cinta Biar Global”

  1. Ya ker? elehhhh…

    tapi memang betul lah BRO.. ramai yg automatic lebih selesa guna English dlm part yang satu ni..

    Agaknya zaman orang tua kita dulu-dulu… cemana mereka communicate hal ni? or just guna body language jer dah bleh faham ker?

    • Orang zaman sekarang auto-translate ke English tu sebab nak mengelak daripada mengunakan ayat orang zaman dulu le tu. Tu yang ramai tak suka baca novel Melayu dan memilih novel English. Dia orang tak mahu ayat-ayat seperti “betapa aku merinduimu mengatasi sang pungguk mendambakan purnama”, atau “sungguh akan mengalir air mataku tatkala terkenangkan dirimu yang jauh” atau “akan kubasahkan setiap helai pakaianmu sehingga kau tidak punya pakaian lagi untuk membalut tubuhmu pabila kita kembali ketemu di kepulanganku dari perantauan”…. Barangkalilah… hehehehehe…

  2. kalo zamn dulu…. rase kalo nampak berdenyut tu paham2 je laaa… ahahaha

  3. aku teringat ayat `berdenyut denyut keris ini ku rasa’….

  4. HAHAHAHAHAH.Ni macam kes mengapa gua lancar mencarut dalam bahasa London bukan bahasa ibunda.Ni kengkawan yang dah kawen, rase-rasenye takderlah gune bahasa sebegitu bila nak ‘claim hak’ kan?

    Beta berbintang Libra ni romantis, suke kene belai dan kata-kata puitis.Mungkin nak berasmaradana dalam bahasa ibunda terlalu ‘flowery’, dalam kes gua, tidak releven langsung…tetapi, gua suke dengar laki gua berpuitis dalam bahasa itali.

    Gua teringat satu babak lam citer PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR (Vanidah Imran = hot), scene tu pulak babak suggestive-senggama, and we all know what happens when the guy gives salam lah kan….

    Kan manis bagi salam, daripada dok terjah terus tanyer soklan ‘Can I F*** You Today’ atau CIFUT dalam bahasa saintifik nya.Unless the person is a mi-goreng priced bohsia/bohjan.A

    • AMARAN: Amalanmemberi salam sebelum bersenggama hanya untuk pasangan sah suami isteri saja!

      Bukan apa… dok terbayang testimony Saiful di mahkamah hari tu was like that instead of what was reported. Aiyaaarrrkkk…!!! Aku ngilu…!!! Dan juga tidak sesuai untuk pasangan yang straight tetapi belum menikah… eheks…

      • Oh yes, very much agree on who should use said-term.On a more logical side of this media-frenzy trial,I find it hard to believe such statement took place.Ya Allah Ya Tuhanku, tunjukkanlah Kebenaran.

        My sympathy goes out to the ahli keluarga terlibat, both sides.Can you imagine the stigma that would follow them for the rest of their lives???Gua amatlah disgusted dengan headline2 yang dipaparkan oleh pihak akhbar, even media asing would use a more subtle headlines, y’know.Marah gua tau…

        emo..emo..

        • That’s one of the trauma for having to go thru court trial. Unfortunately you are right — it affects the family members too.

          Some lawyers who I know actually quit practice for that very reason. They joined the corporate instead, and instead of making one or two people suffer, they are now making the rest of the country who are not capitalists suffer… eheks…

  5. malu nak luahkan rasa cinta dalam bahasa melayu gamaknya… kehkehkeh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: