Bukan Mengutuk, Sekadar Mengumpat

Memula keluar drama Halimah Jongang ni dulu, aku dah agak akan ada isu berkaitan penghinaan kepada orang yang jongang. Tapi lepas beberapa siri, senyap je, kan? Sehinggalah satu akhbar mulakan isu tu. Lepas tu isu tu pun sampai masuk radio. Aku agak dalam ratusan ribuan blog pun mesti dah jadi isu. Ya ke?

Anyways, sama ada media nak adu-domba acum mengacum ataupun tak, kita pun tak tau, kan? Aku pernah terbaca satu hadis di mana Rasulullah SAW semasa tu sedang bersama isteri baginda Aisyah RA. Ketika tu melintas seorang yang berbadan gemuk. Maka berkatalah Aisyah RA lebih kurang “Gemuknya dia!”

Lantas Rasulullah SAW menegur lembut isteri baginda dan mengatakan bahawa kata-kata Aisyah RA tu umpama mengumpat.

Moralnya? Apa-apa ajelah moral yang kau orang boleh fikirkan, kan? Tapi bagi aku — Keadaan fizikal orang, lebih-lebih lagi yang negatif, bukan untuk dijadikan modal sembang bahkan tak sepatutnya dibuat komen sekalipun. Carilah topik lain yang lebih berfaedah kalau nak dibuat modal sembang atau sekadar nak pass remark. Sedangkan sekadar nak komen pun tak boleh, apatah lagi nak dibuat bahan lawak. So, gemuk, jongang, rendang, kurus, rongak, sumbing, boroi… bla bla bla… tu semua bukan modal lawak tau.

Advertisements

20 Respons to “Bukan Mengutuk, Sekadar Mengumpat”

  1. phatlee Says:

    uish…DIVX? hang tgk kat opis ka?

  2. benar apa yg dikata, tak elok kan “walaupun hanya sekadar usikan” tentang apa yg setengah org anggap kekurangan seseorang, sedangkan kiter sumer bukanlah “manusia yg sempurna”…

    errr…. mcm n3 merajuk jer naj nie… jgn majuk eh…. meh cini meh dok sebelah ita…..

  3. tiada bangkangan.

    ita: mana ada dia merajuk… sebab dia memang boroi pun, muahahaha

    • Boroi? Ni muscle lah! Satu ketul. Dulu enam. Banyak sangat. Tak larat jaga. Hari-hari sit up. Sekarang dikurangkan jadi satu. Senang jaga. Hari-hari sit down.

  4. pyerudz… dia bukan majuk eh…. ekekek

  5. Hanya orang yang pernah kene lawak mcm tu jer yg faham perasaan… Termasuk saya BRO…

    Best tak rasanya kalu dapat gelaran “tong drum”… gajah? badak?

    “Ada aku kesah?” Saya makan beras beli sendiri, so kalu depa beli beras yg tak dapat menyumbangkan tumbeseran depa, so jangan salahkan orang lain…

    • Best tak rasanya kalau dapat gelaran “jongang” atau “rendang” atau “katak” atau “itik”… bla bla bla…?

      Kekadang yang beri gelaran pada orang lain tu tak sedar bahawa dia bukan perfect. Dia orang cuma bernasib baik sebab orang lain, especially yang diejek, masih ada budi bahasa untuk tak balas mengejek dengan ejekan yang sangat tepat describe diri dia orang tapi sangat pedih walaupun di telinga orang yang tak ada kene mengena.

  6. PERSATUAN PEMILIK GIGI JONGANG SAMAN KOMPOSER LAGU…

    err.. akan ada tajuk sebegini di media???

  7. bagi gua awek jongang cun woo…

    tapi takmau la jongang yang kuda punya….

    orang kata yang sedap sedap buah….

    dulu old flame 2 orang jongang tapi diulangi BUKAN JONGANG KUDA TAU

    • Samer le beb! Awek gua yang kerja tol Awan Besar tu dulu pun jongang sedap buah (wa pun tak pasti dari mana lu dapat istilah ni tapi wa pakai je lah!). Sebenarnya tak ramai yang appreciate bahawasanya jongang sedap buah bagi wanita tu le yang mencantikkan dia orang — Sarah Michelle Gellar, Scarlett Johannson, Susan Dey, Sydney Penny, Vanessa Ferlito… bla bla bla… Ramai sebenarnya wanita gorgeous, especially omputeh, yang jelita disebabkan jongang sedap buah tu.

      Amende jongang sedap buah ni?

  8. aku insaf. acu cuba tak nak panggil ko ren**** lagi….ekeke…

  9. jongang sedap sedap buah tu tu maknenye takde la melampau sesangat jongangnye…sekadar sedang sedang je….

    isk ni yang teringat awek lame nih…

    • Ohhh… Awek tol… Aku suka tengok senyuman dia setiap kali bayar tol kat Awan Besar… Dia memang jonmgang sedap buah… Tapi jongang sedap buah tu agak tidak memberi “kesedapan” kepada “buah” kekadang… dalam waktu dan aksi tertentu… fellatio… ohhh…

  10. phatlee Says:

    skg da ada fatimah juling pulak…lepas ni apa agak2?

    • Fatimah juling? Ni Fatimah yang sama yang ada kacip tu ke?

      Anyways, Ms. Biawak pernah bagitau aku lama dulu bahawa juling air – yakni juling yang lebih kurang jongang sedap-sedap buah – ialah juling yang menambahkan kecantikan wanita. Lagipun Ms Biawak tu sendiri pun juling air. Pada mata aku dulu memang dia cantik laaa…. kecuali bahagian mata je… eheks…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: