Arkib untuk 19 Mac 2010

“Apa Nama Ayam Ni?”

Posted in Quips, Sosial on 19 Mac 2010 by Najwa Aiman

Macam mana kita beri nama pada binatang peliharaan ek? Binatang peliharaan aku dulu cuma kucing je la… Oya! Dan juga seekor dua kutu masa aku belum baligh dulu, diimport daripada rakan sekelas. Hampeh…! Anyways, aku pernah ada kucing nama Me’ah dan Put Put. Depa adik beradik. Sekor warna merah, sekor lagi warna putih. Lepas tu aku pernah ada sekor lagi kucing nama Boboi. Jantan warna belang-belang kelabu. Garang giler. Kekadang aku pun dicakarnya… perghhh…! Dan semenjak ada Boboi, kelibat kucing lain yang selalu berkeliaran dan memajak wilayah secara memberi tanda kencing kat cermin kereta aku pun dah tak nampak lagi dah. Sekor pun tak berani lagi masuk wilayah Boboi. Kalau masuk juga alamat nak kena belasah dengan Boboi. Yang berlambak-lambak kat sekitar rumah termasuk cermin kereta aku ialah air kencing Boboi tu je. Ptuih…!

Kalau binatang ternakan, orang beri nama juga tak? Misalnya, orang yang bela 10 ekor lembu untuk buat jual atau sembelih. Setiap sekor tu ada nama tak? “Wahai Jojo… kau dah makan ke belum hari ni? Hari ni giliran kau pula nak kena sembelih buat kenduri kahwin ni.” Gitu ke? Sesuai ke nama Jojo dengan lembu? Kalau binatang peliharaan eksotik macam ular ke, cameleon ke, hampster, kala jengking… bla bla bla tu semua nak bagi nama jenis camne ek? Kalau binatang ternakan jenis spesis menyusahkan hidup macam biawak pula?

Ah… peninglah nak kena fikirkan nama yang nak diberi pada binatang peliharaan ni. Lebih baik ada perempuan peliharaan je. Tak payah pening bagi nama. Mak bapak dia dah terlebih dulu pening, kan? Bukan ke? Ke?

Ada Agresif Yang Lazat Tau!

Posted in Feminin on 19 Mac 2010 by Najwa Aiman

Dalam akhbar web Today ada berita ni—

Female drivers in M’sia ‘more aggressive’
05:55 AM Mar 19, 2010 GEORGE TOWN – Female drivers in Malaysia are becoming more aggressive compared to men, according to an analyst quoted in The Star yesterday.

Malaysian Crime Prevention Foundation analyst Kamal Affandi Hashim said the rise in the number of women being hauled to court for traffic related offences reveals a growing trend of aggressive driving. He did not quote any statistics.

Speaking at a road safety campaign at the Universiti Sains Malaysia on Wednesday, Mr Kamal said: “The attitude of male drivers has improved but women are getting more aggressive.

“Hence, the number of women involved in (motor vehicle) accidents is on the rise.”

He added that drivers who are “aggressive, emotional and distracted” while driving were more likely to get involved in accidents.

“Most people will, at one time or another, feel like strangling their fellow drivers but it becomes a criminal act when you follow up on that intention with an aggressive act (such as chasing after a vehicle),” he was quoted by The Star as saying.

Tu memang extract penuh laopran tu. So far as of masa aku ke situ tadi, baru ada satu komen daripada pembaca. Agak… well… menarik gak rasa-rasanya ayat pertama komen tu—

How to drive in peace when deep at the back of your mind you know that if you stop or slow down then behind some of those trees/bushes there exists islamic furnatics out there waiting to kidnap or rape you?…

Yup… sebagai Muslim memang mengeluh bila baca komen macam ni. Tapi jangan sampai melatah okey. Bukan salah kafir pun sebenarnya, kan? Bukan ke? Ke? By the way, “furnatics” tu apa ek?

Anyways, aku tak sure tentang sama ada wanita semakin ganas di jalan raya. Tapi kalau di ranjang… especially yang berbangsa 1Malaysia… well… brutal beb…!!! Aku suka! Aku suka! Aiyaaarrrkkk…!!!