“Back to Basic”

Setiap kali masak telur dadar resepi aku mesti ada susu pekat, spring onion, cendawan butang, cili, pepper. Memang le lazat. Tapi bila sesekali Permaisuri beta masak telur dadar basic yang sekadar letak garam dan pepper je tu, rasa macam lebih lazat.

Sebenarnya sesekali kita kena kembali “back to basic” bak kata dalam bahasa daerah aku… eheks… Sebab kita selalu lupa bahawa yang ada sekarang bermula dengan sesuatu yang cukup simple sebenarnya, tapi memenuhi segala keperluan. Yup… susu pekat, spring onion, cendawan butang, cili… pekejadah tu semua tak memenuhi apa-apa pun selain pemenat lidah jek.

Back to basic, my good man! And… oh ya… basic human is without clothing! Aiyaaarrrkkk…!

Advertisements

12 Respons to ““Back to Basic””

  1. Basic yang naif… haaa best tuh…

    telur dadar + susu? ohh.. apalah rasa nya tu ek? haruskah aku cuba?

    • Tak pernah try ek? Give it a go tengok. Try this—

      3 biji telur ayam. Jangan guna telur orang atau telur unta. Pukul untuk buat dadar. Masukkan hampir 1 sudu teh (jangan penuh sangat) susu pekat manis yang orang biasa guna untuk buat air tu walaupun air tu bukan teh. Pukul lagi sampai naik. Masukkan le garam sesedap rasa tapi jangan sampai nak rasa darah tinggi. Selain tu boleh le taruh lagi perencah lain kalau mahu macam spring onion ke, bawang ke, cili potong bla bla bla tapi untuk permulaan dinasihatkan tak usah taruh dulu semua perencah lain. Back to basic jek — telur, susu pekat manis, garam. Cukup.

      Bila goreng, PASTIKAN API SLOW sebab ada susu. Susu cepat hangus. Kalau boleh goreng seleper dan senipis mungkin supaya bahagian dalamnya masak sempurna dan telur tak hangus.

      Bila hidang, boleh makan sebagai perencah atau ratah gitu je. Cubalah!

  2. makan telur bebanyak leh sakit kepala.

    sakit kepala mungkin akibat tekanan darah tinggi.

    darah tinggi desebabkan oleh gaya hidup tidak sihat.

    tanda tanda gaya hidup tidak sihat ialah berat badan berlebihan dan gemuk….

  3. emm ada insan suka kumam telur…

  4. mamat gemuk yang tengah terjun: jaga!!! tsunami sudah mari!!!

    • Ada sebab kenapa dia terjun dalam posisi sedemikian. Paha digunakan sebagai pelindung anatomi sensitif daripada menghempas permukaan air untuk mengelakkan kesakitan amat tragis! Aiyaaarrrkkk…!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: