Buah Apa Tak Bermusim?

Ada ke buah yang tak bermusim? Aku tau buah durian, manggis, tembikai, mangga, jambu… bla bla bla… bahkan buah petai pun bermusim. Memang secara natural begitu kan? Ada kena mengena dengan tanah, komposisi tanah, cuaca, iklim, taburan hujan dan pancaran mentari, tabiat dan perangai haiwan penyebar seperti burung, ungka bla bla bla… Dan ofkoz, antara semua faktor tu, tanah ialah faktor terpenting, kan? Komposisi dan keadaan tanah tu biasanya banyak menentukan kesuburan dan tahap aktif pokok tu. Ada hikmah dan sebab bagi setiap kejadian. Buah limau Mandarin bermusim, limau bali bermusim, epal bermusim, anggur bermusim… perghhh..! Tengok tanah le beb… kan?

Buah pelir je kut yang tak bermusim? Ikut suka dan-dan je nak mengeluarkan benih, kan? Kan? Cuma biasanya masa cuti sekolah proses pembenihannya agak lebih rancak daripada biasa. Banyak buah pelir aktif masa tu. Tapi buah-buah pelir yang rancak masa cuti sekolahtu, lama-lama selepas bertahun dah jadi kurang rancak… unless of course… kalau batang pokoknya dapat dipacak di tapak tanah baru le… Masa tu dia akan rancak semula! Aiyaaarrrkkk…!!!

Advertisements

8 Respons to “Buah Apa Tak Bermusim?”

  1. huh… parent rating is advised..

  2. mamat ni berlakon cerita austin powers kan? ye ke?

  3. lu lupa buah di dada beb…

  4. Gmbr tu dr crita Men In Black 2

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: