Kos Yang Dibayar Untuk Tak Sesak

Aku dengar kat radio pagi tadi bahawa Parlimen dah mengusulkan Rang Undang-Undang Pengangkutan Darat yang antara lainnya akan mengenakan charge kepada kenderaan yang masuk ke lokasi tertentu yang dianggap sesak pada waktu puncak. Maknanya apa ek? Semua orang pergi kerja naik public transport sekarang? Dah lama tak ebrhimpit dan raba-raba ni… Dan dah lama tak duduk atas seat yang baru dipanaskan oleh punggung orang lain… eheks…

Waktu puncak tu akan ditakrifkan macam mana ek nanti? Kalau semua orang pakat keluar rumah waktu pagi sebelum waktu puncak, dan balik ke rumah lepas pejabat selepas waktu puncak, maka definisi waktu puncak akan diubah juga tak? Bebudak belum bangun tidur, mak bapak dia orang dah tak ada kat rumah sebab keluar pergi kerja sebelum waktu puncak. Bila balik ke rumah pula, bebudak tu semua dah tidur nyenyak. Memang bebudak tu kenal muka mak bapak dari gambar je laaa…

Kena buat tambahan kepada Rang Undang-Undang ni — semua sekolah mesti sediakan kemudahan chatting untuk setiap murid. Dan semua pejabat mesti benarkan semua staf yang ada anak bersekolah untuk chatting. Nak pastikan struktur kekeluargaan dan kemasyarakatan Malaysia tak runtuh atas sebab nak bayar lebih kepada perbendaharaan negara dari kutipan cukai public transport dan charge kenderaan yang masuk lokasi tertentu di waktu puncak.

Kena dapatkan puncak syahwat segera sebanyak mungkin sebelum pelaksanaan undang-undang ni… Jom!

Advertisements

18 Respons to “Kos Yang Dibayar Untuk Tak Sesak”

  1. Puncak shawat sentiasa di nanti berbanding waktu puncak..

  2. sapa yang bengap bagi idea tu? kalau x cukup duit, cantas la gaji and elaun Kera-jahat…

    kalau kat cni kalau public transport digunakan secara meluas, memang ramai yang nak naik public…area umah aku tu da brapa tahun punya plan nak letak LRT, route dari Damansara ke Cheras…tapak pun xdak…

  3. nasib la gua ada moto n basikal….

    tempat keja pon tak jauh….

    tapi 2-3 bulan ni kat tempat gua public transportation takda,well dorang pon kata la ini konspirasi politik….

    macam gampang…

  4. *Sori terkeluar topik kejap..

    BRO, please baca entri I yang ada tajuk “Pindah ke YANTAI”…. I need your advice.. email I jika boleh or U leh direct komen kat entri tu..

    Thanks…

  5. saya tetap mengatakan kelemahan perancangan dan pembangunan bandar negara kita yang sebenarnya menyumbang kepada masalah-masalah sebegini.
    cuba check balik.

  6. senang je….

    logik ke kalu syarikat bas tu dipengaruhi parti politik untuk tidak masuk area rumah gua?.bagi gua ini yang dikatakan tak reti menari di kata lantai jongkang jongkit!

    yang gua tak suka orang tua la yang percaya cerita tu…itu la rumors yang berlegar di Kg johan setia.klang

  7. apa kata tiru mcm Australia. kalu park keta dlm bandar, kenakan bayaran mahal. utk memudahkan pengguna masuk ke bandar, sediakan tram percuma bg mengalakkan org support kempen nih. amacam YB, okey ke idea ni?

  8. dulukan ada cadangan kl ni hanya untuk kenderaan 2 tayar je…

    masa tu dengar awal 2000

  9. ada jugak dengar pasal “masuk KL kena bayar” zaman baru lepas alam seluar hijau…gua sokong bro pyerudz…tgk je la dekat Phileo nih…satu jalan 2 lane, ada simpang Phileo 2, Eastin Hotel, CP Tower, Phileo 1, U Turn and ada traffic light plak kat depan…camna punya planning tu?
    Penang pun da start guna tren tgh jalan tu kan???

    kena sokong dacing senget baru dapat 1 coach tren ke?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: