Kalau Mahal, Sakit Tak?

Pagi tadi dengar kat radio pasal ni. Kat ofis sahabat hantar emel tentang hal yang sama. Ni petikan dari The Star Online

Threefold hike in traffic fines

COMPOUND fines for traffic offences will be increased more than threefold from RM300 to RM1,000 under the Road Transport (Amendment) Bill.

Under the Road Transport Act, an officer authorised to issue compound notices such as policemen, Road Transport Department officers, council officers and others authorised to do so, would issue compound fines up to RM1,000…(baca habis)

Ni baru cadangan. Amacam? Setuju? Aku tau Singapore dah lama buat konsep hukuman berat bagi semua kesalahan termasuk kesalahan jalan raya. Ada pros and cons, ofkoz. Pada pandangan aku yang miopia ni, hukuman sepatutnya memberi pengajaran dan to a certain extent menyakitkan pesalah hingga buat pesalah rasa takut nak buat salah… hmmm… logik tak?

But then again… RM300 tu tak cukup menyakitkan dan menakutkan ke? Kebanyakan pesalah trafik selama ni orang kaya agaknya ek? Maka sebab tu mesti dinaikkan kepada RM1,000 sebab orang kaya pandang RM300 tu macam tahi gigi atau tahi cirit aje kut? Personally, RM300 bagi aku tu dah sangat besar dan sangat menyakitkan. Kalau aku kena kompaun RM300 tu, dua bulan tak makan tengah hari beb. Kalau kena RM1,000? Barangkali pendapatan orang Malaysia ni sebenarnya tinggi… kecuali aku… eheks…

But then again, hukuman memang sepatutnya menyakitkan. Tapi sakit tu biarlah setimpal dengan kesalahannya, dan bersifat pengajaran. Tapi ni hanyalah pendapat aku, seorang rakyat marhain yang nak cari RM300 pun setengah mati… Barangkali undang-undang baru ni dapat mendisiplinkan pengguna trafik dan mengurangkan kematian dan kecederaan trafik… Mudah-mudahan…

18 Respons kepada “Kalau Mahal, Sakit Tak?”

  1. RM300 pernah buat gua berdarah dibibir….

  2. gulp……gua dah la outlaws kalu bawak moto….saman 1k lebih tak bayar….

  3. RM300 tu boleh gugat kestabilan pocket money selama 3 bulan beb…ini kan pulak RM1K….

  4. sampai hati lu kutuk moto gua…..moto tu pernah pegi saringan uji bakat watak belalang tempur tau!

    kesatria baja hitam pakai EX5….klasik sungguh

    • Bukan mengutuklah… mengesyorkan je… eheks…!

      Zaman wa pakai kapchai dulu, wa pakai kapchai pertama dengan teknologi mono-shock menurut kata para mat motor. Dua kali eksiden tergolek. Yang second time tu kepala wa berada di lokasi antara tayar depan dan tayar belakang sebuah kereta yang sempat membrek, dipandu oleh seorang Korean. Agaknya kat Korea sana lampu merah bermaksud jalan dan hijau bermaksud berhenti kut?

  5. rabun warna la tu…..by da way rabun warna lagi bahaya dari rabun anda dan saya

    • Wa pun memula agak camtu gak tapi peliklah sebab sepatutnya rabun warna tak boleh amik lesen memandu. Bukan ke? Anyways, zaman pakai motor dulu memang best, espceially time bawa awek… perghhh…!!! Tak payah nak superman atas motor. Cilok sikit-sikit je dah cukup untuk superman atas katil dengan awek tu… perghhh…! Lazat… teringat lak kat Anis Zuraini… ohhhh… lazat… stim… stim…

  6. anis zuraini? sape tu?….

    skang gua dah kawen tapi wife gua takot naik moto la…..

    teringin nak mengatal cam masa belom kawen…

    • Anis Zuraini ialah awek yang kerja di ofis selang beberapa unit daripada ofis wa some time dalam tahun 1995 dulu. Setiap petang sebelum balik kerja wa suka lepak kat lobi ofis sambil baca paper (zaman tu belum ada paper online sebab belum ada internet). Setiap petang wa nampak dia dan sorang kawan dia melintas depan ofis wa melalui pintu cermin yang tinted hitam tu. Suatu hari wa beranikan diri tunggu dia melintas. Bila dia melintas je wa tegur dia. Dia respon. Wa ajak masuk ofis. Dua-dua masuk je. Kita orang duduk-duduk kat lobi ofis wa sambil sembang-sembang sambil wa buat jenaka bangsat dan gelak ketawa tapi tak bertepuk tampar.

      Selang seminggu macam tu, wa dah mula dapat tepuk-tepuk Anis… di bahagian anatomi yang sebelum tu sekadar wujud di alam imaginasi saja.

      Eh…? Wa lari topik ke ni? Oya… Tak apa wife lu takut nak motor. Ada ramai awek lain zaman terkini yang suka naik motor.

  7. Sebab rang undang-undang pindaan ni dah jadi topik hangat sempena kempen pilihanraya Hulu Selangor maka Gomen dah tarik balik cadangan pindaan buat sementara waktu. Lega…

  8. jangan buat salah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: