Copyright Untuk Duit

Sebahagian daripada topik perundangan IP ialah copyright©. IP tu bukan le internet provider, tapi ‘Intellectual Property’. ‘Harta Intelek’ menurut istilah bahasa dewa. Apa benda yang dihasilkan selain hartanah boleh dianggap harta intelek — program komputer, reka bentuk, fotografi, penulisan, bla bla bla… malah kata-kata lisan pun. Sama ada hasil harta intelek tu boleh dianggap ‘intellectual’ atau pun tak, tak kisah.

Jadi kalau ada orang lain atau pihak lain nak gunakan semula harta intelek tu, maka pencipta asalnya hendaklah dibayar sejumlah wang dalam bentuk royalti atau bentuk-bentuk lain yang tuan punya harta intelek tu suka dan boleh jadi kaya atau boleh buat bayar insuran dan road tax kereta tahun tu. Kalau tuan punya harta intelek dah mati tapi copyright© dia masih laku, maka waris atau executor dia boleh terus dapat hasil daripada penggunaan harta tu.

Kalau zaman tok nenek kita dulu dah ada copyright© agaknya tok nenek manusia yang mencipta peribahasa tu dah boleh kaya-raya dan jadi jutawan agaknya ek? Tu pun kalau masih ada cucu-cicit yang masih nak gunakan peribahasa tu semua laaa… eheks…!

Advertisements

8 Respons to “Copyright Untuk Duit”

  1. bro,kawan gua bukak cafe tapi tv kena mute sebab kena bayar utk copiright

    gila babeng buat duit,suara pon kena caj

  2. Hmmm.. kan best kan? bila hak cipta karya dibayar ratusan ribu… I pernah dengar dulu, sorang pencipta lagu jual hakcipta lagunya cuma 2 ribu, tapi tetiba jer lagu tu top, syarikat buat duit sampak puluhan riibu hengget lak..

  3. gua rasa… karam singh waliah mungkin lepas ni kene bayar royalti.. tapi pada siapa… ahahahaaa pada Kementerian Penerangan Komunikasi & Kebudayaan????

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: