Satu Jari Aje…

Zaman memang ketara berubah, kan? Dulu steno dan typist ialah orang penting. Semua pejabat perlu sebab orang-orang berpangkat di pejabat zaman tu semuanya spesis bongok tak reti guna mesin taip.

Sekarang, orang berpangkat tinggi setaraf CEO dan Executive Chairman pun kena taip surat sendiri, proofread sendiri dan hantar sendiri, kan? Zaman untuk bos-bos tulis draf surat atau memo dengan tangan guna pen atau pensel dan lepas tu bagi kat sekretari atau kerani untuk ditaip dah berlalu, kan?

Maka masih ada ke bos-bos yang tak reti menaip? Macam mana nak tau? Ada tanda-tandanya — masih guna kertas dan pen atau pensel untuk tulis draf surat atau memo; dan bila terpaksa menaip surat sendiri (yakni emel laaa…) maka anggota tubuh badan yang paling penat dan lenguh sampai kena picit dan urut ialah kedua-dua belah jari telunjuk… dan hanya jari telunjuk semata-mata. Jari lain semua okey.

Bos jenis macam ni… adoi laaa… Boleh tak kalau angkut aja semua barang-barang peribadi dalam pejabat tu dan bawa balik rumah. Bawa sekali dengan tuan punya diri. Dan jangan datang-datang lagi. Ever. Selama-lamanya. Boleh tak?

Advertisements

10 Respons to “Satu Jari Aje…”

  1. Jangan marah, kami dibayar tinggi utk tulis pakai tangan, ada laptop hanya tau surfing je, balas email secretary cun skirt pendek ada. Kami bayar secretari tinggi2 bukan utk buat air dan menyendeng sebelah meja kitorang je.

    • Perghh…! Itulahyang dinamakan multiple skills… eheks… Kerjaya secretary mesti ikut style kerjaya tele-communication engineer. Mesti ada diversification dan expansion of skills and knowledge. Selain menaip, depa kena mengurut gak tu… best! Best!

  2. itu yang perut cepat naik tu buncit tu hahaha

  3. secretary=security a.k.a walking file.rahsia bos dorang pegang

  4. phatlee Says:

    wahahaha….lama x baca…wahahaha… bukan kat sana ada ke bos camnih? guna laptop utk tgk wallpaper jek?

  5. phatlee Says:

    pura-pura x tahu…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: