Ceria Sokmo… Muda Sokmo

Ramai yang anggap Tun Dr. Mahathir antara orang yang sihat dan awet muda. Betullah kan? Umur beliau sekarang 85 tahun. But does he look 85? Weh… ni tentang awet muda tau. Tak ada kena mengena dengan coronary by-pass beberapa kali tu.

AsiaOne Health bertanya pada Dr. Mahathir tentang rahsianya. Tak ada rahsia pun. Petuanya ialah—

“I enjoyed my work. If you don’t, you will become unhappy. Your face will become gloomy and you would be frowning. This will make you look older.” – Dr Mahathir

“Many ask me: what pills I take to keep healthy? I tell them there is no pill to keep one young. I take vitamins which help me stay healthy. Other than that, I did not and do not have any secret formula.” The most important thing is to enjoy what you are doing, he said. When you love your work, you do not feel the strain and stress. It will keep you alert, happy and smiling which in return makes you look young.

“When I was the PM, I loved my job. Of course, everyone would love to become the PM. I worked hard but it made me feel relaxed. That is why when I came back from journeys abroad, I could go return to the office immediately because I was anxious to get back to work. I enjoyed my work. If you don’t, you will become unhappy. Your face will become gloomy and you would be frowning. This will make you look older.”

Dengan erti kata lain, gembira dan ceria selalu tu rahsia sebenarnya, kan? Tak kiralah gembira dengan kerja atau dengan apa-apa yang tak ada kaitan dengan kerja pun. Dr. Mahathir beruntunglah sebab sebagai PM, dia ialah boss of bosses… dia tak ada bos. Tapi bagi kita-kita yang bukan PM ni semua ada bos memasing, kan? Biasanya bos le punca kemurungan tempat kerja selalunya… kan? Bukan ke? Ke?

Maka kepada kita-kita yang majoriti tak boleh nak bahagia dengan kerja dan sentiasa ada bos walaupun kita big boss dalam kompeni tu, kita cari sumber lain untuk menjamin yang kita sentiasa kekal ceria selalu, dok gitu? Kalau dah tensen sangat kat ofis tu, fokus pada sesuatu yang bahagia sikit. Paha sekretari yang suka sangat membebaskan diri dari celah belahan skirt ke, kerani department tu yang suka sangat tak sengaja berlaga dengan kita di pintu ke, senyuman practical trainee yang comel lote dan bertukar-tukar orangnya setiap enam bulan ke, bla bla bla… kalau yang ekspres learner dan advance, boleh terus ke level skandal ke, sexual harassment ke, haper ke, bla bla bla…

Yang penting, Ceria selalu…! Gembira sentiasa…! Muda selamanya…! Tapi jangan lupa tau… Maut tetap tiba jua… akhirnya…

Apa pasal diaorang sibuk sangat nak nampak muda ni? Apa pasal? Kenapa? Timkaaaiii…???

Advertisements

12 Respons to “Ceria Sokmo… Muda Sokmo”

  1. gua selalu mintak doa supaya diberi ketenangan minda & jiwa serta ketajaman fikiran. tak pulak terpikir nak mintak awet muda eheh.

  2. aznil nawawi,kengkadang gua rasa lu nampak tua dari dia….

    hahhahahahhahahahaha

  3. Bersetubuh dan membaca boleh memberi ketenangan dan terus muda selalu

  4. Hmmm aku suka pic Suzanna tuh.. Memang makan bunga melati jer dia nak awet muda…

    hmmmm nampak tua? BRO, macam mengata I jerrrrr… huhuhu!

  5. morning naj…. mak ita ckp, kalau nak nampak muda, jgn tinggal solat… n yg penting sekali, bersihkanla ati kita… tu jer…

    errr… tp naj memang nampak muda kan jika dibandingkan usia sebenar…. kan kan kan…

  6. wa PM, tu pasal wa tak de risau2… wa happy and wa nampak muda… at least that’s what I’ve been told many times over….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: