Style Pemerintahan British Juga

Sebenarnya apa yang dianggap sebagai berita ek? Dan antara berita tu pula apa yang dianggap sebagai front-page? Biasanya isu besar le kan? Tapi isu besar kepada siapa ya? Hari ni aku tak tahu apa sebenarnya yang aku rasa bila baca laporan dalam NST

Married kids
Health Ministry HIV test shocker
2010/06/13
By Aniza Damis
anizad@nst.com.my

KUALA LUMPUR: The concept of child marriage appears to be alive and well in Malaysia based on government statistics of premarital HIV screening for Muslims preparing to get married.

Last year, 479 children under 15 years, two of them boys, were getting ready to tie the knot. And 32 of them were below 10 years. None of them were found to be HIV-positive…

Tak pasti sama ada artikel ni menyokong atau membangkang child marriage. Tapi laporan ni mengandungi ulasan daripada Datuk Seri Shahrizat—

…“We are deeply troubled by this issue and we are currently undertaking comprehensive studies to provide a clearer picture of the incidence and frequency of child marriages across the board,” said Women, Family and Community Development Minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil when contacted by the New Sunday Times.

“A child does not have the choice or capacity to give his/her full consent, and as such child marriages must be viewed within the context of force and coercion; an act that subjects the child to physical, social and psychological trauma and abuse, ” Shahrizat said.

“At present the Women, Family and Community Development Ministry is not empowered to intervene in these matters unless an offence has been committed under the Child Act 2001 or, as provided by that same act, for the purposes of child protection where abuse is suspected.”…

Memang manusia kekadang langkahnya terlebih daripada batas yang disediakan. Akibatnya nanti kain koyak atau jatuh terkangkang. Kita tak yakin pada Tuhan. Kita perlu aturan yang kita cipta sendiri untuk hidup lebih yakin.

Kekadang kita terlupa bahawa ada bezanya antara undang-undang dan hak individu. Setahu aku perempuan boleh kahwin seawal 9 tahun. Lelaki 15 tahun. Bagi perempuan, wajib dapat kebenaran walinya. Kalau walinya jongos, maka kemungkinan dia dapat suami jongos tu ada. Kalau walinya mukmin yang soleh, kemungkinan hidupnya sejahtera dunia dan akhirat tu tinggi, insyaAllah. Perlu tak negara campuri urusan ni? Perlu tak negara jadi pembuat keputusan di atas daripada hak wali? Mutlak, no. Secondary, mungkin. Macam yang sedia ada sekarang ni — Mahkamah Syariah jadi evaluation tools kepada keputusan wali. Okey kut?

Adakah aku akan benarkan Puteri aku kahwin pada usia 9 tahun? Nope. I won’t. Dan aku mahu keputusan tu aku yang buat. Tak payah negara campur tangan. Kalau negara nak keluarkan undang-undang membenarkan (instead of melarang) perempuan berusia 9 tahun kahwin tak apa asalkan keputusan masih di tangan aku. Tu memang selaras dengan hukum.

Perlu tak negara campuri urusan solat individu Muslim? Muslim yang tak solat akan dihukum mengikut undang-undang Persekutuan. Yang tak puasa juga. Yang tak bayar zakat juga. Yang nusyuz sama ada kepada suami atau ibu bapa. Yang bla bla bla bla bla… Boleh tak? Atau tu semua isu agama Islam di bawah bidang kuasa negeri dan mahkamah syariah semata-mata? Ni di bawah kuasa Sultan. Hal agama Islam tak ada kena mengena dengan pemerintahan peringkat Persekutuan. Islam tu anutan. Pemerintahan tu ialah… hmmm… apa ya?

Lebih baik dapat cucu luar nikah macam kat UK tu kut?

Baca habis laporan ni: Married kids. Health Ministry HIV test shocker

Advertisements

4 Respons to “Style Pemerintahan British Juga”

  1. jangan la cam tu bang ngeri gua denga…..

  2. Lebih baik dapat cucu luar nikah macam kat UK tu kut?….. ni la yang aku maksudkan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: