Arkib untuk 2 Julai 2010

“This Is Not A Drill!”

Posted in Quips, Sosial on 2 Julai 2010 by Najwa Aiman

Fire drill? Dah berkali-kali. Tapi so far belum lagi pernah alami situasi sebenar kebakaran. Kalau boleh janganlah. Na’udzubillaah… Dalam TV selalunya kalau situasi sebenar, kat belakang announcement tu ada sebut “This is not a drill! I repeat, this is not a drill!” kan? So kalau tak sebut ayat tu, maknanya masih status drill lagi le kan?  Acah-acah untuk latihan je kan? Jadi fire drill dan semua jenis drill tu tujuannya ialah untuk remind prosedur — kat mana nak lari, tangga mana nak guna, berapa laju mesti jalan, kat mana tempat assembly, bla bla bla… Kan? Kan? Sesetengah kompeni luar negara dah ada drill bila kena attack dengan pengganas pun. Perghhh…! Kita tak ada ek? Apa-apa hal pun, ada tak drill untuk gempa bumi? Macam mana prosedurnya ek? 

Imam Muda

Posted in Hiburan on 2 Julai 2010 by Najwa Aiman

Pernah tonton program realiti TV negara kita Imam Muda yang disiarkan di Astro Oasis setiap minggu? Baca ulasan NY Daily News. Nope… aku belum pernah dapat tonton siri ni tapi nak gak tonton rasa-rasanya. Yang paling kiri dalam gambar tu ada bau-bau bacang atau bau-bau kelapa dengan Mawi ke? Macam nak serupa je tapi tak sama le kan? Kalau program ni terbit lebih dulu daripada Akademi Fantasia, agaknya Mawi akan masuk program ni tak? Sebelum AF dulu dia gagal masuk program apa nama tu… program mengaji ke haper entah. Program realiti gak tu. Dr Amina Wadud tak mahu bangkang program ni ke sebab tak ada peserta wanita?