“This Is Not A Drill!”

Fire drill? Dah berkali-kali. Tapi so far belum lagi pernah alami situasi sebenar kebakaran. Kalau boleh janganlah. Na’udzubillaah… Dalam TV selalunya kalau situasi sebenar, kat belakang announcement tu ada sebut “This is not a drill! I repeat, this is not a drill!” kan? So kalau tak sebut ayat tu, maknanya masih status drill lagi le kan?  Acah-acah untuk latihan je kan? Jadi fire drill dan semua jenis drill tu tujuannya ialah untuk remind prosedur — kat mana nak lari, tangga mana nak guna, berapa laju mesti jalan, kat mana tempat assembly, bla bla bla… Kan? Kan? Sesetengah kompeni luar negara dah ada drill bila kena attack dengan pengganas pun. Perghhh…! Kita tak ada ek? Apa-apa hal pun, ada tak drill untuk gempa bumi? Macam mana prosedurnya ek? 

Advertisements

4 Respons to ““This Is Not A Drill!””

  1. naj… masa skolah dulu ada gak latihan kebakaran camtu, tp… ita ni jahat tau, bila time tu ita leh sorok jer kat library ngan kengkawan sambil mkn per2 jer…. ekekek

    p/s: naper dah lama tak g blog ita…. [sambil tarik2 lengan baju naj ekekek]

  2. `bila time tu ita leh sorok jer kat library ngan kengkawan sambil mkn per2 jer…. ekekek’

    makan buku?(sambil membuntangkan mata)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: