Undang-Undang Klik

Bukan loyar aja yang kena rujuk kes dan statute kan? Ada berapa banyak kes dalam Malaysia, UK dan Komanwel ek?Berjuta agaknya? Antara berjuta tu berapa banyak leading cases? Statute pula? Entah. Ada berapa akta dalam Malaysia ni ek? Enakmen bawah kuasa kerajaan negeri pula? Ribu-ribu juga kut? Pendapat aku yang berpendapatan rendah ni le kan, mencari fakta kes, ratio decidendi, obiter dictum, seksyen, rules, bla bla bla… dalam semua kes dan akta tu sekarang mesti mudah kalau semua tu dalam bentuk digital yang boleh diindeks. Mahu cari kes tentang invitation to treat, dua atau tiga klik, jumpa. Mahu cari peruntukan statute tentang pemakaian bra tanpa pakaian lain di pejabat, pun dua tiga klik, jumpa. Sekarang ni dua tiga klik tu hanya boleh digunakan untuk cari gambar-gambar orang yang tak pakai bra aja kan? Ada sesiapa nak venture dalam projek mendigital semua peruntukan undang-undang dalam kes dan statute tak? Giliran undang-undang pula untuk keep up dengan development setelah sekian lama development disuruh keep up dengan undang-undang yang… yang… Hmm… Apa dia dalam undang-undang yang mesti kena keep up dengannya sesangat tu ek?

Advertisements

2 Respons to “Undang-Undang Klik”

  1. Sebenarnya ramai yg tidak mahu berubah menggunakan ICT terutama dalam pendidikan, aku sendiri pernah di tegur bulan Januari lepas kerana mengajar menggunakan ICT oleh Guru Besar dan Penolong Kanan!. Seterusnya menerima arahan supaya tidak melakukan lagi tapi macam biasa aku buat bodoh kerana takkanla aku kena buang kerja kerana menggunakan kaedah moden dalam P&P!

    • Memang tak memeranjatkanlah beb… Guru Besar dengan Penolong Kanan pun satu dol… adoi laaa… Dah tu macam mana nak suruh anak-anak kita yang merupakan teraju generasi akan datang campin ICT camni kan?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: