Guna Sukarela, Caj Paksarela

Sekadar curious — kau orang pernah tak terima SMS yang sama daripada pengirim yang sama dua kali atau lebih secara berturut-turut? Aku kerap juga terima SMS macam tu. Tak kiralah nombor mana yang hantar. Biasanya 012 dan 013 dan biasanya talian prepaid. Bila dia orang hantar SMS, selang beberapa saat SMS yang sama masuk lagi ke dalam henpon aku. Tapi pengirim sanggup bersumpah junjung Quran (kau orang percaya tak?) tak mengaku yang dia hantar dua kali atau lebih. Sumpah dia orang  cuma hantar sekali jek. Maknanya, something is wrong with the telco line ek? Aku tak pernah periksa le pula sama ada SMS yang aku hantar pun mengalami nasib yang sama.

Kalau betul ada yang tak kena dengan line, maka persoalannya, penghantaran kedua dan seterusnya tu kena charge tak? Aku tak pernah le pula suruh para gefren dan gundik aku yang hantar SMS tu periksa kredit dia orang. Tapi kalau betul kena caj juga (maknanya kena potong dari kredit prepaid), rasa-rasanya macam boleh demand minta reimburse tu, kan? Bukan ke? Mana boleh dia orang caj kredit pelanggan bagi perkhidmatan yang sama selepas khidmat pertama yang tak digunakan oleh pelanggan, kan? Tak ada elemen intention kat situ, yakni kurang satu ingredient dalam kontrak, maka kontrak tak cukup syarat — no legally binding contract. Charge invalid. Malah mungkin unlawful. Macam bayar GRO untuk satu round, lepas tu terlena. Masa terlena tu GRO tu belasah kita lagi satu round sedangkan kita tak sedar sebab lena berdengkur. Anu kita je yang tak lena. Kita nak bayar GRO tu double ke? Nak bayar ke perkhidmatan yang hanya GRO tu je yang rasa nikmat kelazatannya sedangkan kita tak sedar pun kita sedang diberikan khidmat?

Apa yang aku mencarut ni? Aku mengantuklah! Sekarang ni musim mengawan ke? Kenapa dah dua tiga hari ni aku rasa macam nak mengawan je haaa…? Eh…? Dua tiga hari ni je ke? Bukan ke selama ni memang aku asyik nak mengawan? Jom!

Advertisements

6 Respons to “Guna Sukarela, Caj Paksarela”

  1. Apa ni…..salah tekan beb. Betul la skrg musim mengawan, aku pun.

  2. pengumuman… tu yang masuk berkali-kali…cuma takut terganggu ketika mengawan..!!!

  3. tak berapa ambil pusing. mungkin kalau berlaku pun tidak obvious kepada jumlah baki kredit. lagipun, kredit rm30 setiap bulan saya tak pernah dapat dihabiskan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: