Susun Sampai Sakit Semua Sendi

Pernah dengar tentang konsep 5-S? Asal dari Jepun. Ringkasnya, konsep susun atur setiap sesuatu dalam ruang tertentu supaya lebih sistematik dan organized. Hasilnya ialah supaya suasana nampak lebih teratur, cantik, dan yang paling penting, document retrieval lebih efficient dan pantas dengan kesilapan paling minima.

Aku ke Kementerian Kewangan hari tu disebabkan lawatan nak melihat macam mana 5-S ni dilaksanakan di sana. Dari proses Sisih sampai ke proses Sentiasa Amalkan. Perlu masa, sumber manusia, tenaga yang bukan calang-calang. Sanggup invest setiap tahun untuk tujuan ni?

Susunlah Sampai Sakit Semua Sendi.

16 Respons to “Susun Sampai Sakit Semua Sendi”

  1. Kalu dah tersusun bukan saja orang tengok pun jatuh suka, mata sendiri pun silap silap boleh jatuh cinta pandang pertama…!:)

  2. dulu kat kampeni lama ada 5S… mula2 rasa menyampah… tp bila kat kampeni skrg nih plak, kenapa la diorg nih tanak buat 5S? tensen oo nak tgk tempat masing2 kemas…

    • Sejujurnya beta teramat setuju banget bahawa segala-galanya mesti organised dan bersistematik supaya boleh melancarkan urusan. Yang beta tak setuju ialah bila significant resources disalurkan kepada nak menjadikan segala-galanya organised dan sistematik. But then again, it’s just my perception.

      Macam prosedur — prosedur membantu perjalanan kerja atau kerja mesti patuh ketat pada prosedur walau apa pun alasannya?

  3. salam. haha En NA, kat opis kitorg lak ada S yang keenam iaitu Sorok, last2 bila nak cari balik fail baru kelam kabut sebab lupa sorok kat mana. ayark

    • Ekekekekkekekkekek…. Best! Best! Memang kita amat innovatif seperti yang dikehendaki oleh pemerintah. Orng lain buat 5-S, kita buat 6-S! Beta suke! Ekekekekekekek…

      Teringat dulu masa kawan pergi kursus kat MARA dan dalam kursus tu orang MARA kata perniagaan yang takkan rugi ialah 3FFood, Fashion, Footwear. Sebabnya ialah manusia sentiasa berkehendakkan makanan, pakaian dan kasut/selipar. Sentiasa. Saya gatal-gatal tambah jadi 4F, dan yang keempat ialah Funeral. Manusia tak hendak mati tapi sentiasa akan mati, dan sekarang urusan kematian pun orang buat duit!

  4. ekeke betul tu En NA. err cemana nak tukar gambar sebelah nikname kat komen kita tu ye, ada tu siap letak gambar dia lagi, jaki pulak rasanya.

    • Entah… Rasa-rasanya yang tu generic. WordPress yang ikut sukati dia sendiri nak letak gambar apa. Sesetengah akaun blog yang memang ada gambar sendiri tu akan keluar gamabr dia orang tu kut rasa-rasanya…

  5. Susah Senang Saya Sengsara Sendiri….

  6. ahah lupa saya blogspot bukan wordpress

    • Khayal memang pernah bertapak di platform blogspot dulu tapi disebabkan dia ‘ghaib’ tanpa kesan sebagaimana ratusan (malah mungkin ribuan) blog yang sama nasibnya maka berhijrahlah beta ke WordPress adanyeeee… hehehehehe…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: