Post Mortem Aidilfitri 1431

Elemen

Kemalangan maut lebuh raya dan jalan raya

Putus jari dan seumpamanya akibat letupan mercun

Fiesta jualan bunga, air minuman dan makanan di pusara pada Aidilfitri pertama

Entah anak-anak siapa pergi rumah ke rumah kutip duit termasuk rumah orang tak kenal (lepas tu mak bapak mengarut satu negara bila anak hilang kena kidnap)

Derma yang berpahala bertukar jadi kewajipan yang berdosa (Lahanat mana yang mulakan budaya angpau ni dalam masyarakat Muslim dulu ek?)

Lain-lain… baca sendiri dalam paper atau perhati sendiri sekeliling.

Analisis: Aidilfitri Malaysia masih bertunjangkan budaya (yang dibawa atau diperkenalkan oleh) Melayu. Betullah kata Cina — kat sini mu’alaf bukan “masuk Islam” tau. Kat sini mu’alaf “masuk Melayu”.

p/s: Syabas kepada PDRM sebab berjaya membongkar misteri kehilangan jutawan kosmetik Sosilawati Lawiya dalam tempoh seminggu saja. Rasa-rasanya kalau para penculik kanak-kanak yang jadi anggota PDRM, mungkin boleh dibongkar misteri ni dalam masa sehari saja kut? Bukan ke? Ke? Ila hadhratin nabiya mustafa Muhammadin sallallaahu ‘alaihiwa sallam wa ila jamii’i arwaahil muslimiina wal muslimaati syai un lillaahi lahum al-Faatihah…

10 Respons to “Post Mortem Aidilfitri 1431”

  1. part: Lahanat mana yang mulakan budaya angpau ni dalam masyarakat Muslim dulu ek?

    kalau tak bagi duit raye pun takpe…

    budak kecik time raye je lar diorang dapat kumpul duit…
    mmg dah jadi tradisi…

    jangan berkira time bersedekah…
    tu yang datang dose…

    • Kalau berkira, tu dah bukan sedekah namanya bro.

      Isunya ialah bebudak yang ‘dilepaskan’ mak bapak untuk pergi dari rumah ke rumah sama ada dikenali atua tau untuk minta ‘angpau’.

  2. Segala pro kontra tetap ada, dlm mana2 budaya masyarakat mana pun. Terpulang kita mengambil iktibar dan menghayatinya.

    Yang baik diikut jika mampu, yg tak elok.. abaikan. > ehhh macam nasihat plak.:)

    Yup, PDRM sungguh cekap. I pun heran cemana PDRM leh dapat clue secepat itu. Hanya dari jamtangan Rolex yg dijual tu jer, kan?

    Sedangkan ada 2,3 kes yg melibatkan suspek masih lum terurai sebelum ini. Memang nasib la. Apapun takziah buat seluruh keluarga mangsa. Sungguh trajis dan simpati kepada anak2 yang kehilangan ibu dan ayah menjelang hari mulia….

  3. dekat tempat kejadian ada kem PGA….

    pandangan peribadi saya:

    kawasan bagan lalang,pantai klanang ke sepang ni tempat seludup barang la tempat pendatang asing la dan macam macam lagi segala mak nenek kejahatan…

    sg pelek pula kawasan panas geng kongsi gelap…

    tentu tentu polis ada letak SB….

  4. Bijak pandai Islam menilai sesuatu adat menjadi ibadah. Jika memberi duit boleh memberi masalah lebih baik tidak.

  5. Selamat hari raya kepada semua. Masa kawan kecik-kecik dulu kawan pun jalan beraya buat collection, tak kiralah kat rumah siapa asalkan rumah orang melayu. Tapi zaman dulu walaupun dah pusing satu JB collection sikit je, dapat la dalam rm30. Budak zaman sekarang tak payah jalan pun tapi collection beratus-ratus hinggit.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: