Arkib untuk 22 November 2010

Tentang Lina (Siri 3) – Kau Tak Perlu Tahu

Posted in Novel, Siri on 22 November 2010 by Najwa Aiman

Apa sebenarnya perasaan seorang lelaki bila dapat balasan surat daripada awek yang selama ni padanya dia menaruh hati tapi tak pernah bagi tau awek tu apa yang dia rasa, malah kalau boleh tak mahu awek tu tau apa yang dia rasa?

Well… assuming aku ni seorang lelaki (tapi aku fikir aku memang lelaki berdasarkan bentuk anatomi alat sulit… ehem…), semasa surat balasan daripada Lina sampai ke asrama aku, pertama sekali aku rasa jantung aku terhenti. Lutut aku menggigil. Semasa sampulnya nak dibuka, tangan aku menggeletar, tapi aku tahan diri dan perasaan daripada terburu-buru sebab aku tak mau rosakkan sampul tu. Aku nak sampul tu kekal cantik dan elok. Niat nak simpan. Ya… SIMPAN! Apa pasal pulak? Tak boleh ke aku bersifat sentimental? Huh? Cet! Kau orang gelakkan aku ek? Gampang…

Surat Lina simple je, bro. Ucap terima kasih sebab aku kirim dia scrap book buatan sendiri sempena birthday dia. Luahan tak sangka dia yang aku ingat tarikh lahir dia dan juga masih ingat lagu yang dia nyanyi dalam koir semasa program adik angkat fakulti perubatan Universiti Malaya tahun sebelum tu.

Apa lagi yang aku — seorang lelaki (tak percaya? Nak bukti?) — rasa? Tak reti nak describe. Bagi perumpamaan ajalah ek? (Ya Kak Azie… ‘perumpamaan’… eheks…)

Aku rasa di hati ni macam ada belon yang sedang dipam dengan gas helium dalam kadar sederhana. Semakin lama terasa hati aku ni mengembung sedikit demi sedikit sampai pada satu tahap aku rasa seakan-akan macam ia nak meletup. Dalam perut aku pula rasa sejuk, macam baru lepas minum ice blended cendol. Sejuknya perut tu buat aku rasa perut tu macam mengecut dan buat aku rasa macam nak berak tapi sebenarnya aku bukan nak berak pun. Seluruh badan aku rasa sejuk juga, seolah-olah aku minum ABC pada waktu malam ketika hujan lebat teramat. Dan ya, seluruh tubuh badan aku yang slim, mantap, tegap dan macho (masa tu le) juga menggigil.

Aku tak berdaya nak berdiri pun. Badan lemah sangat. Macam dah tak ada tenaga. Barangkali semua tenaga dah kering digunakan oleh emosi untuk mengawal jasad macho aku daripada buat benda bongok dan dianggap sewel — misalnya menjerit terpekik terlolong sambil melompat-lompat di sepanjang koridor tingkat empat asrama yang memang terkenal penuh dengan hantu 13 Mei masa tu. Tak pasal-pasal nanti prefect dan pak guard datang ikat aku sebab disangkanya aku histeria tersampuk hantu 13 Mei. Takut aku terjun ke bawah macam roommate aku hampir pernah kena sebelum tu.

Jadi aku sekadar berbaring di katil. Tak ingat le pulok sama ada sebelah saja atau kedua-dua belah tangan atas dahi. Yang kompem surat Lina yang sehelai tu atas dada aku.

Bersambung…