Tribute to a Boss

Sejujurnya, selama ni, di mana-mana kompeni pun aku bekerja, reputasi aku ialah seorang… seorang… seorang apa ya…? Rebel… with or without a cause…? Eheks! Entahlah… Tapi aku tau bos-bos tak suka aku sebagaimana aku tak suka dia orang. Kenapa ya? Entah… may be sebab tak ada rasa hormat kut? Respect is earned. Hence someone who ought to be respected but did not work to earn such respect should be shot to death.

It’s not really in the character or personality, isn’t it? It’s the skill, knowledge and capability to equally perform. Bos ialah tempat di mana staf bawahan berlindung daripada anasir luar. Bos ialah protector kepada stafnya. Tapi bos juga ialah pengganas kepada staf. Protect staf daripada ancaman luar. Tapi kepada stafnya sendiri, dia akan mengganas kalau betul-betul perlu. I think — and this is merely my own personal opinion. Kau orang setuju ke, tak setuju ke, ada aku kisah? — this is the cause for respect. Ada ke orang yang akan respek pada bos yang depan orang lain pun hentam staf sendiri atau ceritakan keburukan staf sendiri? Employment is a marriage, that’s what I believe. You do not simply and blatantly talk about your spouse’s negativity to the whole world. And you are supposed to defend your spouse even when the whole world is against him or her.

But in my current company which I am about to leave soon, I was bestowed with — for the very first time in my career life — a boss that actually earns my respect. A boss that has the knowledge, skills and expertise to understand his job and the job of his staff, and a boss that would protect his staff from others but by himself would be as firm as a brickwall when dealing with his own staff. And yes, I know for a fact that good boss is hard to find. I found one, and yet I am leaving him. I wish I could have the same kind of boss in the future. But merely wishing for something does not make it so. However, not everything that we wish for is within our absolute capability to achieve, is it?

Encik Yusoff, my current boss, earns my fullest respect and I would treat him with respect the same all the way — whether or not he is my boss! Thank you very much Encik Yusoff for giving me what I have for so long desire! Semoga Allah SWT memberi ganjaran tak terhingga kepadamu, bos… insyaAllah!

I hope I too have equally earned his respect, and I really hope that I have, during my tenure with him, given and demonstrated and delivered to him my fullest commitment and best of service.

“Some people have so much respect for their superiors they have none left for themselves.” ~ Peter McArthur

16 Respons to “Tribute to a Boss”

  1. Bodek baik nampak… Licin bontot kwang3x…

    Lu nak gi mana bro… Patutla kata lepas 23 freee… Full time menulis ahaksss… Menulisss… Get it..?

  2. On more serious note.. Most bosses yg wa pernah kerja akan tekan lu abis2san sampai klu taik hijau la.. Nasib baik ada IWK… Salah kita… Betul dia… Complaint kita punya credit/compliment dia punya… Achieved target… Due to my planning… Tak meet target… Due to your lack of skills in executing my planning… Bonus.. Dia lebih.. Kita apa yg lebih dia sapu…

    Klu jumpa boss yg bagus tu mcm 1 dlm 20… Tapi sebelum aku blah dari co yg sama ngan lina W, boss aku bagi dua promotion.. Pastu aku dapat boss yg kaki cucuk… Trus aku blah…

    • Yup, setuju tanpa sebarang bangkangan. Yang tekan habis-habisan tu memang syarat wajib. Bos aku yang ni pun sama gak, tapi yang membezakan antara apa yang dia suruh tu, bagi aku le, ialah kita rela buat atau pun tak. Nak rasa rela tu yang really takes a good boss, kan?

  3. gaji sudah up, belanjalah sate seround-dua beb!

  4. raznul faisu Says:

    Yezza, a salute to Encik Yusoff

  5. selamat bertukar angin…no more ali maju la kan? ekekke…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: