1…???

1Malaysia ni apa ek? Etnik yang pelbagai bergabung jadi satu etnik tunggal? Ya ke? Entahlah… Anyways, peredaran zaman pun menuju kepada ‘SATU’… kan? Bukan ke? Ke? Apa yang aku merepek ni? Well… oleh kerana aku mengantuk ni, maka marilah kita merapu… Gini…

Dulu pakar telefon dan pakar komputer berjarak. Telefon ialah telefon, dan komputer ialah komputer. Tak sama. Sekarang pakar telefon perlukan teknologi komputer, dan komputer perlukan mekanisma telefon untuk boleh dijual. Maka jadilah telekomunikasi. Dulu 2. Sekarang 1.

Dulu Malaysia ada 3 etnik besar yang masing-masing berjarak. Tak sama. Sekarang etnik-etnik tu memerlukan satu sama lain. Macamlah dulu dia orang tak perlukan satu sama lain. Maka berkahwinlah mereka sesama etnik tu. Zuriat yang terhasil (kalau tak dibuang ke sungai, tong sampah, longkang, parit, tepi kubur, tepi surau, tepi pejabat, bla bla bla…) maka jadilah satu bangsa baru — bangsa 1Malaysia

Habis tu kenapa dia orang marah aku semata-mata sebab selera aku cenderung kepada amoi Cina dan bukan kepada awek Melayu? Salah ek interpretasi aku tu…?

10 Respons to “1…???”

  1. sapa marah tu? meh i rotan dia…

    mungkin lu kena up sket kepada bangsa rusia kot?

    • Ada laaaa… orang masjid marah… ekekekekeke…

      Russia? Sebelum naik pesawat Aerofloat untuk balik cuti summer dulu, wa teruja banget nak beramah mesra dengan pramugari Russian. Begitu amat teruja sampai wa sanggup belajar sikit-sikit bahasa Russia. Nak cuba berdamping dengan awek Russian kononnya… Betullah kata orang — Never give too high a hope — kalau harapan tu tetiba jatuh berkecai, sakit bro…! Ekekekeke… Sakit hati!

  2. …sambung skit lagi. Skang ni orang dah buang kat bawah seat dlm train tauuuu.. canggih ler tuh, kan?

    1Malaysia. Memang dah satu pun dari dulu. Cuma sekarang ni nak jadikan satu kempen. Kalu faham maksud takpalah.

    Yang pasti sejak I lahir dulu, jiran-jiran yg bukan sebangsa seagama, kamcing tanpa prejudis pun.

    • Buang bawah seat dalam tren? Adoi laaa… Sejujurnya wa dah tak baca lagi laporan gini dalam paper. Tak larat. Tak gamak. Muak. Dugal.

      Pernah gak tertanya-tanya dulu — kalau berdasarkan perundangan syariah, hukuman untuk jenayah membunuh mesti lalui prosedur Qishash. Tapi kalau bunuh zuriat sendiri macam mana ek…?

  3. itu bukan “satu malaysia” tapi “nafsu satu malaysia” kehkehkeh…

  4. phatlee Says:

    1Malaysia = 1Nafsu, semua kasi bedal janji jantina lain2…kalau x nnt hang jalan ngengkang…bukan ngangkung yek…

    • Sekarang kompeni dan jabatan kerajaan kena revise balik provision untuk accommodation satff — semua staf tak kira position mesti amik single room sahaja. Berkongsi bilik walau sesama jantina sekarang is a no no…! Ekekekekekekek…

  5. ehh..aku tak marah. siapa yg marah? orang cina ke, orang india ke, orang melayu ke, orang iban ke, kita orang malaysia kan?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: