Mentimun

Ni bukan lanjutan kisah forum di IPTA hari tu tentang Jack Maestro tau. Ni tentang rungutan lazim pekerja kat mana-mana kompeni bahkan jabatan kerajaan pun. Tentang bos.

Unfortunately, bos bukan diundi oleh pekerja. Bos dipilih oleh Syarikat. Maka dia akan berkhidmat untuk syarikat, dan bukan untuk pekerja, walaupun job description dia tu nampak macam dia kena berkhidmat untuk pekerja. Tu auta saja. Dalam segala hal pun syarikat nak dia berkhidmat untuk syarikat gak akhirnya… eheks…

Maka kalau berani, gunakanlah probationary period tu untuk menilai bos. Macam interview juga, probationary period pun sebenarnya ialah mekanisma penilaian dua hala. Bezanya kali ni, pekerja tak ada kuasa nak tukar bos. Kalau suka, teruskan usaha sampai kompem. Kalau tak suka, tapi berani melawan, suka hatilah nak buat apa pun.

Memang sebenarnya pekerjaan tu ibarat perkahwinan. Ada yang serasi. Ada yang nahas. Dan lelaki belum tentu semestinya bos. Dan perempuan tak semestinya di bawah… So… Good Luck…!

8 Respons to “Mentimun”

  1. apabila bos (NSN) buat salah pasal tak update format report, gafaro jugak la dituduh bodah tak tau baca email…

    ****hanya perlu senyum sambil berkata “ye encik,saya bodoh encik” sambil dalam hati bersimpul dendam dan apabila memikirkan masa hadapan syarikat di tangan anda, simpul dendam itu perlulah dileraikan dengan hati yang dipaksa terbuka dengan satu senyuman paling manis yang patut dihadiahkan pada pengantin perempuan pada malam pertama….

    ada kaitan tak dengan entri ini encik adzam?

  2. kehkehkeh… kehkehkeh… kehkehkeh…

  3. apa nak buat, nak cari makan. besok besok kalau aku dah kaya raya aku jadi bos sendiri. bukak kedai buku.
    agaknya pasangan dlm gambo tu serasi tak?

  4. Mentibang?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: