Sejarahnya…?

Okay… I give up… Bertahun-tahun dah dok mencari. Penat dah research. Masih gak tak dapat jawapan yang konkrit dan meyakinkan. Tapi aku still curious sesangat nak tau macam mana dua tempat ni boleh dapat namanya — Janda Baik di Pahang dan Batang Berjuntai di Selangor. Apa cerita di sebalik nama ni…?

Oya… aku juga diberitahu ada tempat nama Batang Benar. Benar sungguh… Biar benar…? Kat mana pula tempat ni ek…?

18 Respons to “Sejarahnya…?”

  1. bukit ramasan pernah dengar?

    • Ada jugak…? Adoi laaa… Kat mana lak tu…?

      • dalam game Kesatria Poyos…haha

        Tahap 2
        Lengkap!
        Puaka Bukit Ramasan
        Puaka Bukit Ramasan senantiasa menculik penduduk dan dijadikan hamba di dalam guanya. Hamba-hamba ini dikerah untuk melakukan kerja-kerja berat. Hulubalang-hulubalang raja ada jugak buat pengawasan di sekitar gua-gua dan bukit tu, tapi tak dapat nak kawal semua penempatan puaka. Khidmat kau diperlukan untuk memeriksa kesemua penempatan dan membebaskan kesemua tawanan puaka tu.

  2. malam tegang di batang berjuntai.

  3. ini mesti ada buat orgy masa bagi nama2 tmpat nih…

    “batang apa namamya inih?”
    “batang berjuntai tuanku…”
    “yang ni?”
    “batang benar tuanku…”
    “sapa yang sedang dikelilingi lelaki itu?”
    “yang itu janda baik tuanku…”

    salah ek??

  4. Dah tukar nama Btg Berjuntai tu kepada Bestari Jaya, tapi agaknyer tak decide lagi contractor sign board tu….. so, masih guna nama lama tu jugak….

    • Orang-orang kampung kat situ masih sebut ‘Batang Berjuntai’. Rasa-rasanya it takes quite a couple of generation lagi sebelum nama Bestari Jaya tu melekat dan sebati… aharks…!

  5. Tapi nama paling lucas pernah aku dengar is “Kubang Batang” kat area Tumpat….

  6. Kidmatrock Says:

    Kalu ikut kawe batae tu tak lucoh…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: