Arkib untuk 7 April 2011

Bakor! Bukan Poco-Poco!

Posted in Fiqh, Islam on 7 April 2011 by Najwa Aiman

No more poco-poco… in Perak. Sama macam no more smoking… in Selangor… dan KL. Joget lambak, strip dance, breakdance, slow dance, bla bla bla… yang tu tak pasti le pulak teman. Ghasa-ghasanye tak masuk le dalam kategori diharamkan fatwa negeghi lagi kut…? Entah… Mengkome caghi le sendighi… Teman bukan gheti menaghi pun. Sekadar sekali-sekala kalau kena majlisnya suka benor nak goyang-goyang badan, kaki, tangan, kepala, pinggang, lehior, tengkuk.. kekadang tu anu pun ikut sama nak bergoyang juge… Saja ngikut oghang lain yang menaghi tu haaa… Tapi disebabkan teman ni tak pandai benor taghe mana pun menaghinye, maka teman menaghi apa pun, ghopa lenggoknye macam tu le jugak. Teman menaghi zapin pun ghopa itu, menaghi joget pun ghopa itu, menaghi break dance pun ghopa itu, menaghi poco-poco pun ghopa itu.

Ate… kalau teman menaghi joget lambak tapi ghopa macam poco-poco, kighe haram jugak ke? Atau kalau teman nak menaghi poco-poco, tapi ghopa macam zapin, jadi tak haram pulak ke? Entahnye deme… Mengkome caghilah sendighi… Teman nak masuk bilik menaghi slow dance ni haaa… Tak tau le kalau bertukor pulak jadi breakdance mahupun yoga… Jeng jeng jeng…!