Kencing

Terima kasih atas segala kemudahan dan prasarana. Memang betul semua ni tak materialize kalau tak ada duit. Sebab tu Ketua Gomen sejak dua tiga dekad lepas sibuk suruh kita kerja keras cari duit. Bila kita banyak duit maka gomen boleh cukai kita lebih banyak supaya gomen pun banyak duit. Bila gomen banyak duit gomen boleh buat semua kemudahan dan prasarana tu, lantas bertambah lagi kontraktor yang dapat buat banyak duit. Bila semua kemudahan dan prasarana tu dah siap, maka gomen akan swastakan semua tu, membolehkan golongan bisnes dan kapitalis buat lebih banyak duit untuk beri cukai yang lebih banyak kepada gomen. Bila swasta dah ambil alih prasarana tu, maka bila kita nak gunakannya kita kena bayar dari saki-baki duit kita yang tinggal selepas ditolak cukai kepada gomen untuk bina prasarana tu in the first place, walaupun sekadar nak masuk sekejap untuk hembus hingus kat sinki…

Ramai sudah yang ditemui begitu sajak dengan budaya ni, tapi semakin hanyut dari dunia abadi yang menjadi destinasi kita semua nanti…

8 Respons to “Kencing”

  1. hahaha…..kita bako je nak tak?

  2. bila nak setat je projek nak buat prasarana (misalnya highway) aku ada bimbang sikit bro. satu, jalan makin sesak, dua, pasti akan siap lambat – kalau kata setahun boleh jadi 10 tahun. selagi tak siap selagi tu jalan sesak, tiga, bila dah siap, kena bayo tol.

  3. ikut suke hati nak belanja duit… ikut suka hati jugak nak kaut duit…

  4. project MRT Kajang pun mungkin akan dibantah sebab line MRT tu lalu kampung melayu jek… kampung bangsa lain x usik sangat…huhuhuhu…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: