Arkib untuk 27 Mei 2011

Information Needs Communication

Posted in Sosial, Teknologi on 27 Mei 2011 by Najwa Aiman

Nasihat yang orang beri semasa mula-mula telefon bimbit muncul dulu: “Jangan beri nombor telefon bimbit kepada sesiapa kecuali orang yang kita kenal aje. Tu pun bukan semua orang yang kita kenal juga. Yang kita kenal dan percaya.” Lepas tu emel pula muncul. Nasihat yang sama juga. Maka orang yang apply kerja pun tulis macam-macam dalam CV dan resume termasuk aktiviti ko-kurikulum sekolah tadika. Tapi, tak ada nombor telefon bimbit dan emel. Nombor telefon rumah dia kat kampung adalah. Tapi dia duduk kat KL dengan kengkawan bujang sebab sibuk cari kerja. Alamat dalam CV pula alamat yang di kampung.

Masih ada juga yang berfikiran advanced dan berani bagi emel. Masalahnya dia check emel sekali seminggu, atau sekali sebulan. Tak ada laptop atau PC sendiri. Kena pergi makmal komputer kat universiti. Cyber Cafe? Ekekekekek… Nescafe ada le…

Sekarang? Tak heran. Dua-dua nombor henpon dan emel boleh beri anytime. Kekadang sampai dua nombor henpon. Emel apatah lagi. walaupun masih ada yang takut-takut. Masih ada lagi juga yang takut sebenarnya. Entah apa yang ditakutkan pun tak tau.

Information is power, kata orang. Tapi without communication capabilities, apalah sangat nilainya information yang menggunung?

Ibu Jarinya

Posted in Matang on 27 Mei 2011 by Najwa Aiman

Dalam keadaan tak cedera pun aku amat rasa nak hisap ibu jari kaki tu. Inikan pula bila ibu jari kaki tu sakit sebab dihempap kepala plug. Meh sini nak hisap sebagai rawatan.

Dan sebenarnya bukan ibu jari kakinya aje yang aku rasa macam perlukan rawatan…

Errr… apa yang aku mengarut ni ek…? Kenapa mengarut macam ni? Hmmm… ni malam apa ni? Ooo… patutlah…

Dan aku terbayangkan ibu jari kaki yang CóMéL tu… Emmmmm…