Information Needs Communication

Nasihat yang orang beri semasa mula-mula telefon bimbit muncul dulu: “Jangan beri nombor telefon bimbit kepada sesiapa kecuali orang yang kita kenal aje. Tu pun bukan semua orang yang kita kenal juga. Yang kita kenal dan percaya.” Lepas tu emel pula muncul. Nasihat yang sama juga. Maka orang yang apply kerja pun tulis macam-macam dalam CV dan resume termasuk aktiviti ko-kurikulum sekolah tadika. Tapi, tak ada nombor telefon bimbit dan emel. Nombor telefon rumah dia kat kampung adalah. Tapi dia duduk kat KL dengan kengkawan bujang sebab sibuk cari kerja. Alamat dalam CV pula alamat yang di kampung.

Masih ada juga yang berfikiran advanced dan berani bagi emel. Masalahnya dia check emel sekali seminggu, atau sekali sebulan. Tak ada laptop atau PC sendiri. Kena pergi makmal komputer kat universiti. Cyber Cafe? Ekekekekek… Nescafe ada le…

Sekarang? Tak heran. Dua-dua nombor henpon dan emel boleh beri anytime. Kekadang sampai dua nombor henpon. Emel apatah lagi. walaupun masih ada yang takut-takut. Masih ada lagi juga yang takut sebenarnya. Entah apa yang ditakutkan pun tak tau.

Information is power, kata orang. Tapi without communication capabilities, apalah sangat nilainya information yang menggunung?

6 Respons to “Information Needs Communication”

  1. hehe…apasal gua rasa ade suatu kuasa kejahatan dalam entri ni?

    hahahaha

  2. gua ni tak bg nombor gua pun ade mamat indai kol gua tiba2 maki gua bila gua cakap sopan santun yang dia salah nombor… cilake!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: