Arkib untuk Jun, 2011

Suratan Bukan Kemahuan

Posted in Uncategorized on 28 Jun 2011 by Najwa Aiman

Kecewa

Posted in Idea, Novel on 27 Jun 2011 by Najwa Aiman

Reminiscence Prelude… Again…

Posted in Nostalgia on 26 Jun 2011 by Najwa Aiman

Not sure whether I’ve written this before but the title is a sure fact that I have used it in the university’s publication almost twenty years ago. And it was about emotional trepidation and the predicament of flourishing love and affection. Well… It was more about heartbreaks and the such.

I can’t remember much about the details of what I wrote therein but I am pretty sure that I did not mention that heartbreaks are — like any other things that aren’t celestial nor divine — part of life cycle. And being a cycle, such situation or emotional predicament returns after it has gone, and will continue to return and leave as long a we still live. Despite having said to and keeping on reminding ourselves that we would never ever repeat any errors in life that would lead to such penitential and dismal circumstances, and that we would take all the necessary preventative measures to not enable any possibilities of such to happen again, we are yet just another human being. As I said, we are but any other things that aren’t divine. We can only plan.

And I strongly believe that every event is a prelude to what will become our life reminiscence. These things will always happen and we know it. They are here with and within us whether we like it or not. They are here for reasons that we can only speculate. The smarter side of our personality would go further by learning some lessons from the results of our speculations.

But nothing… nothing can neither stop nor prevent from anything to happen, though it has happened before. And it is such that makes our life nothing but merely a living being waiting for its time to be questioned about what we have learned in a lifetime…

Un, Dis

Posted in Bahasa on 26 Jun 2011 by Najwa Aiman

Zaman sebelum emel dulu orang guna apa yang dipanggil “organizer”. Ala-ala diari tapi ada lebih banyak folder dan template di dalamnya untuk address, notes, appointments, bla bla bla… Sekarang ni pun orang masih guna, kan? Tapi kebanyakannya dah start beralih ke smartphone, kan?

Masa memula kerja dulu, sorang member ofis ni memang gunakan organizer. Tapi organizer dia ada macam-macam kertas dan dokumen sampingan yang terselit-selit kat merata-rata halaman sampai terkeluar. Petang tu kita orang lepak kat lobi pejabat sebelum balik rumah. Dia letak organizer dia yang banyak kertas dan dokumen terselit-selit tu. Maka salah sorang bos besar pun tuding ke arah organizer dia sambil komen; “An unorganized organizer.”

UNorganized” atau DISorganized” ek? Sejak saat tu sebenarnya dan sampai hari ni aku masih tertanya-tanya…

Luahan Kepada…?

Posted in Bebel, Sosial on 25 Jun 2011 by Najwa Aiman

Jenis orang macam mana yang kita akan jadikan sebagai tempat luahan segala masalah dan emosi kita? Yang kita percaya bulat-bulat? Yang kita sayang? Atau yang kita menyampah dan anggap musuh?

Dan apa sebenarnya yang kita expect selepas kita habis luahkan perasaan pada orang tu? Respon yang membina? Menyokong? Menasihati dengan realistik?

Dan pendekatan macam mana yang kita expect daripada orang tu bila dia mendengar, menasihat dan memberi semangat pada kita? Belaian mesra dan manja? Kata-kata yang lembut dan menggetarkan jiwa? Usap sentuhan yang menyamankan?

Gaduh Bersetubuh?

Posted in Matang on 22 Jun 2011 by Najwa Aiman

Bangunan Saja Yang Terpelajar

Posted in Bodoh, Gomen, Pendidikan on 21 Jun 2011 by Najwa Aiman

Tahun ni report card boleh diambil bermula dari jam 8:00 pagi. Sebelum ni boleh lebih awal daripada tu. Sekarang macam tak dilayan. Peraturan sekolah mana ni? Ni peraturan sekolah kebangsaan bawah Kementerian Pelajaran Kerajaan Persekutuan, sekolah agama bawah Majlis Agama Islam Selangor Kerajaan Negeri, dan juga… alahai… tadika persendirian. Hari nak ambil report card? Weekdays!

Dan seperti biasa, masing-masing ikut selera masing-masing nak tetapkan hari apa untuk mak bapak datang ambil report card. Tadika tetapkan hari Isnin. Sekolah kebangsaan tetapkan hari Khamis. Sekolah agama tetapkan hari Jumaat. Berapa lama masa diperlukan untuk ambil report card? Bergantung kepada barisan dan bebelan ibu bapa dan guru masing-masing. Mak bapak yang kerja makan gaji tapi nak ambil report card anak, sila ambil cuti tahunan untuk tiga hari tu sebab anak masing-masing bersekolah pagi pun ada, petang pun ada.

Apa? Bos tak bagi cuti? Well… macamlah kau orang tak tahu bahawa para bos-bos spesies tu, anak-anak dia orang termasuk ke dalam salah satu daripada dua kategori saja — Anak bongsu dia dah khatam semua jenis sekolah yang perlukan report card; atau, anak-anak dia orang tu anak-anak liar yang terbiar.