Arkib untuk Jun, 2011

Suratan Bukan Kemahuan

Posted in Uncategorized on 28 Jun 2011 by Najwa Aiman

Kecewa

Posted in Idea, Novel on 27 Jun 2011 by Najwa Aiman

Reminiscence Prelude… Again…

Posted in Nostalgia on 26 Jun 2011 by Najwa Aiman

Not sure whether I’ve written this before but the title is a sure fact that I have used it in the university’s publication almost twenty years ago. And it was about emotional trepidation and the predicament of flourishing love and affection. Well… It was more about heartbreaks and the such.

I can’t remember much about the details of what I wrote therein but I am pretty sure that I did not mention that heartbreaks are — like any other things that aren’t celestial nor divine — part of life cycle. And being a cycle, such situation or emotional predicament returns after it has gone, and will continue to return and leave as long a we still live. Despite having said to and keeping on reminding ourselves that we would never ever repeat any errors in life that would lead to such penitential and dismal circumstances, and that we would take all the necessary preventative measures to not enable any possibilities of such to happen again, we are yet just another human being. As I said, we are but any other things that aren’t divine. We can only plan.

And I strongly believe that every event is a prelude to what will become our life reminiscence. These things will always happen and we know it. They are here with and within us whether we like it or not. They are here for reasons that we can only speculate. The smarter side of our personality would go further by learning some lessons from the results of our speculations.

But nothing… nothing can neither stop nor prevent from anything to happen, though it has happened before. And it is such that makes our life nothing but merely a living being waiting for its time to be questioned about what we have learned in a lifetime…

Un, Dis

Posted in Bahasa on 26 Jun 2011 by Najwa Aiman

Zaman sebelum emel dulu orang guna apa yang dipanggil “organizer”. Ala-ala diari tapi ada lebih banyak folder dan template di dalamnya untuk address, notes, appointments, bla bla bla… Sekarang ni pun orang masih guna, kan? Tapi kebanyakannya dah start beralih ke smartphone, kan?

Masa memula kerja dulu, sorang member ofis ni memang gunakan organizer. Tapi organizer dia ada macam-macam kertas dan dokumen sampingan yang terselit-selit kat merata-rata halaman sampai terkeluar. Petang tu kita orang lepak kat lobi pejabat sebelum balik rumah. Dia letak organizer dia yang banyak kertas dan dokumen terselit-selit tu. Maka salah sorang bos besar pun tuding ke arah organizer dia sambil komen; “An unorganized organizer.”

UNorganized” atau DISorganized” ek? Sejak saat tu sebenarnya dan sampai hari ni aku masih tertanya-tanya…

Luahan Kepada…?

Posted in Bebel, Sosial on 25 Jun 2011 by Najwa Aiman

Jenis orang macam mana yang kita akan jadikan sebagai tempat luahan segala masalah dan emosi kita? Yang kita percaya bulat-bulat? Yang kita sayang? Atau yang kita menyampah dan anggap musuh?

Dan apa sebenarnya yang kita expect selepas kita habis luahkan perasaan pada orang tu? Respon yang membina? Menyokong? Menasihati dengan realistik?

Dan pendekatan macam mana yang kita expect daripada orang tu bila dia mendengar, menasihat dan memberi semangat pada kita? Belaian mesra dan manja? Kata-kata yang lembut dan menggetarkan jiwa? Usap sentuhan yang menyamankan?

Gaduh Bersetubuh?

Posted in Matang on 22 Jun 2011 by Najwa Aiman

Bangunan Saja Yang Terpelajar

Posted in Bodoh, Gomen, Pendidikan on 21 Jun 2011 by Najwa Aiman

Tahun ni report card boleh diambil bermula dari jam 8:00 pagi. Sebelum ni boleh lebih awal daripada tu. Sekarang macam tak dilayan. Peraturan sekolah mana ni? Ni peraturan sekolah kebangsaan bawah Kementerian Pelajaran Kerajaan Persekutuan, sekolah agama bawah Majlis Agama Islam Selangor Kerajaan Negeri, dan juga… alahai… tadika persendirian. Hari nak ambil report card? Weekdays!

Dan seperti biasa, masing-masing ikut selera masing-masing nak tetapkan hari apa untuk mak bapak datang ambil report card. Tadika tetapkan hari Isnin. Sekolah kebangsaan tetapkan hari Khamis. Sekolah agama tetapkan hari Jumaat. Berapa lama masa diperlukan untuk ambil report card? Bergantung kepada barisan dan bebelan ibu bapa dan guru masing-masing. Mak bapak yang kerja makan gaji tapi nak ambil report card anak, sila ambil cuti tahunan untuk tiga hari tu sebab anak masing-masing bersekolah pagi pun ada, petang pun ada.

Apa? Bos tak bagi cuti? Well… macamlah kau orang tak tahu bahawa para bos-bos spesies tu, anak-anak dia orang termasuk ke dalam salah satu daripada dua kategori saja — Anak bongsu dia dah khatam semua jenis sekolah yang perlukan report card; atau, anak-anak dia orang tu anak-anak liar yang terbiar.

Kaca Bukan Permata

Posted in Estetika on 15 Jun 2011 by Najwa Aiman

Rupanya macam sama. Tapi kaca hanya pasir. Sedangkan permata ialah karbon — bahan utama dalam semua organisma yang hidup atas muka bumi ni. Sebab tu permata jauh lebih bernilai daripada kaca, kan? Kan?

Tapi kadang-kadang kita lebih tertarik kepada kaca walaupun kita tahu yang itu adalah kaca semata-mata. Kenapa ya? Well… teori aku yang tak berapa pandai macam golongan dewa-dewi ni — sebab kaca lebih mudah dibentuk mengikut cita rasa kita. Lebih rapuh dan mudah hancur, tetapi lebih banyak kedapatan di merata-rata. Lebih mudah disimpan sebab tak perlu penjagaan yang teramat rapi.

Tapi hakikatnya, kaca jauh lebih berguna daripada permata. Permata hanya berfungsi sebagai hiasan. Kalau tak ada pun tak apa. Tapi kaca — gelas, mangkuk, pinggan, cermin, bahkan hiasan juga. Jauh lebih banyak faedah dan kegunaannya. Jauh lebih banyak jasanya daripada permata. Malah kaca boleh dihancurkan semula menjadi pasir, dan dibentuk semula menjadi benda lain jika mahu.

Jadi kenapa kita mesti pilih permata dan bukan kaca? Kenapa? Tim kai…?

Yang Terselindung…

Posted in Famili on 12 Jun 2011 by Najwa Aiman

Kadang-kadang terpapar jua… Mana boleh sorok! Aharks…!

Surat Rasmi Aje Sekarang Ni

Posted in Budaya, Nostalgia on 11 Jun 2011 by Najwa Aiman

Masih kenal dan ingat istilah “Surat Cinta”? Tahu lagu-lagu cinta zaman kita? Zaman akulah. Zaman aku baru baligh dulu—

“Berhelai-helai surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan”
~ Suatu Masa – M. Nasir

“Bersama-sama suratmu
Setelah ku baca kini
Seolah ku berada dalam mimpi”
~ Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta – Flybaits

“Kurenungi gambarmu
Kubaca surat-suratmu
Namun pedihnya kuterasa”
~ Nilai Cintamu – Sudirman

Ada banyak lagi sebenarnya kan lagu-lagu zaman aku baru baligh dulu yang liriknya menyentuh tentang surat-surat cinta. Lagu-lagu zaman tu memang tajam dan dalam liriknya. Menghayatinya memang syahdu sangat. Dan kalau kita sebaya, maknanya kita pernah buat, lihat atau dengar tentang surat-surat cinta yang di dalamnya ada selain daripada lembaran kertas berbagai warna dan bergambar-gambar watermark bunga dan rama-rama. Sampulnya pun ada gambar bunga-bunga dan rama-rama. Bila buka aje, bertabur serbuk putih. Bukan anthrax atau heroin la, tapi bedak. Ofkoz, disebabkan tahap perkhidmatan pos masa tu, bedak yang bertabur tu dah macam bau ketiaklah.

Ataupun yang jatuh dari dalam sampul tu ialah helaian kelopak bunga kering, kan? Kalau style aku pula, ada not duit dua ringgit (zaman tu memang ada) yang dah dikerat dua dengan corak keratan bergerigi… hehehehehe… hehehehehe… hehehehehe… uhuk!

Dan teknik serta cara lipatan lembaran surat di dalam sampul tu pula? Memang kreatif. Macam master origami. Kadang-kadang setengah jam sengal nak cari jalan macam mana nak leraikan lipatan lembaran surat tu. Nak koyak terus terasa sayang pula. Lepas tu bila dah berjaya dileraikan lipatannya, tak reti pula macam mana nak lipat balik. Tu yang rasa nak sepak diri sendiri tu.

Tapi aku wonder kalau-kalau bebudak zaman internet, emel, SMS dan social web sekarang ni masih boleh hayati dan faham significant surat-surat cinta yang disebut dalam lagu-lagu tu. Boleh ke ek…? Relevan lagi ke…? Kalau aku tulis lirik dan puisi, maknanya surat-surat jenis macam tu is a no-no untuk dimasukkan di dalam stanza-stanza lirik dan puisi tu la ek…? Adoi laaa…

Anyways, kalau kita sebaya, seumur hidup kau oranglah kan, dah berapa helai surat cinta yang kau orang pernah kirim dan terima? Tally tak jumlah kedua-duanya…? Ekekekekekekee…