Masuk Dalam Rongga Terbuka

Memasukkan sesuatu ke dalam rongga yang terbuka membatalkan puasa, kan? Kan? Maknanya antara yang membatalkan puasa — korek hidung, korek telinga, korek dubur, korek faraj… bla bla bla… Memasukkan apa-apa ke dalam tekak? Kiranya tekak tu rongga terbuka jugalah kan? So kalau masukkan pensel, pisang, zakar, bla bla bla… kiranya membatalkan puasa le kan? Kan? So… Kalau tertelan makanan sisa sahur tadi yg terlekat kat gigi, batal puasa tak…?

12 Respons to “Masuk Dalam Rongga Terbuka”

  1. cheh alasan…..

  2. Tenggiling Emas Says:

    Dahsat sungguh sentence ke-5 tu….ala2 fantasia dengan madu…eh…fantasia bulan madu…ekekekeke…

  3. lepas sahur wak selit-selitkan apa yg patut kat celah gigi wak yg yg jarang lagi ber lubang nii….agak-agak ok keeee..???

  4. kehkehkehkeh

  5. gosok gigi tak bersih la nih kehkehkeh…

  6. korek hidung tak batal puasa laa… hari tu baru je dengar ustaz cakap kat TV.. sbb lubang hidung bukan rongga.. Ekceli dari kecik aku mushkil apasal la tkleh korek hidung time puasa… rupanya memang tidak betul itu hukum.. Nik aziz pun ade cakap dolu.. kalo korek telinga.. boleh.. setakat yg jari sampai je la.. err lbh krg gitu le ayat dia..😀

    • Yup… memang begitu para ulamak menghukumkan sejak sekian lama. Tapi masa belum baligh dulu ustaz-ustaz dan ustazah yang mengajar semua kata tak boleh korek hidung, tak boleh korek telinga, tak boleh korek mata… bila dah berserabai atas bawah dan dengar majlis ilmu baru tahu limitnya.

      Tapi still, beta rasa macam tak semenggah sangat tak boleh korek telinga dan korek hidung walaupun menggunakan cotton bud semasa berpuasa. Kecundang dengan nafsu juga ke kalau korek telinga? Kenyang dan hilang dahaga juga ke kalau korek hidung?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: