Arkib untuk November, 2011

Terima Kasih Kerana Menghargai

Posted in Famili on 14 November 2011 by Najwa Aiman

Hujung minggu semalam hari Sabtu Permaisuri dan beta hadir majlis makan malam tahunan cawangan Gombak Boleh. Buat pertama kali setelah empat nak masuk lima tahun kat sini barulah ni kali pertama aku hadiri majlis annual dinner kompeni ni. Tu pun cawangan punya. Restoran Seri Melayu kat KL tu. Trafik macam lahanat, as expected. Nasib baik makanan semua lazat belaka. Dan aku pun dengan senang hati membiakkan lebih banyak lagi lemak dan daging… eheks…! Dan Permaisuri beta amat understanding as usual, tapi lebih manja unusual. Hmmm… Ada apa-apa ke…?

Esok harinya Ahad dan kami ke Sunway Lagoon. Duit tengah kering pun belasah gak. Sebab minggu depan Azizy nak dikhatankan. Nak jadi remaja ek? Permaisuri dan aku belum nak kisah lagi, dia pula yang beria-ia nak disunatkan. Mak aiii…! Berani…? Barangkali sebab dia tak faham lagi kut pengalaman yang nak dilalui sebenar-benarnya? Jangan hari tu nanti dia lintang-pukang lari sudah! Dah le dia lincah teramat. Aku pula bukannya larat lagi nak mengejar dah sekarang ni. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar dan sempurna dengan baik, insyaAllah…

Dan terima kasih kepada Permaisuri dan Putera Puteri beta yang buat aku merasa masih amat dihargai dalam dunia sementara ni. Hairan kenapa ada orang suka sepah-sepahkan zuriat merata-rata. Hargailah sesiapa saja yang dengan ikhlas dan untuk sepanjang hayat mereka meletakkan nilai yang amat tinggi pada diri kita… InsyaAllah…

Dan Nilainya Amat Tinggi

Posted in Famili on 10 November 2011 by Najwa Aiman

30 haribulan Oktober hari tu Azizy jadi graduan comel… eheks…! Graduan dari tadika. Zaman aku dulu tak ada ni semua. Seronok tengok dia seronok walaupun aku tahu sangat yang dia tak tahu kenapa dan apa signifikasi dia dipakaikan jubah dan topi berekor tu. Come to think of it, aku pun tak tahu sebenarnya… ekekekekeke… aiyaaarrrkkksss…!

Dan tadi kami sambut ulang tahun Najwa juga. Sebab dia suka strawberry, maka Permaisuri tercinta belikan kek aiskrim strawberry. Bukan Najwa aje, Ayahanda dia ni pun suka banget! Balun…! Aharks…

Rugilah mereka yang dianugerahkan zuriat tapi dibuang bersepah-sepah merata-rata. They don’t know what they’re missing. Dan sesungguhnya zuriat tu ialah hasil perkongsian cinta kasih sayang yang amat tinggi nilainya dengan pasangan yang kepadanya kita berikan seluruh jiwa raga, dunia dan akhirat, dengan impian untuk bersama abadi hingga ke alam akhirat nanti, insyaAllah… Kan? Kan?  Bukan ke? Ke?

Ni yang rasa macam nak tambah zuriat ni… Tapi… Adoi laaa… traffic lights! Stop! Stop! Errr… Kilang beroperasi dengan strictly controlled environment! Aharks… Satu dah cukup bro. Satu dah habis kontang kuserahkan segala-galanya penuh rela. Ini hatiku, sayang. Hanya satu tu yang aku ada. Ambil dan simpan. Jagalah ia dengan cinta…

Rahmat Aidiladha

Posted in Famili on 8 November 2011 by Najwa Aiman

Tahun ni Aidiladha kat Sungai Petani. Bandar nostalgik betalah. Sebab? Kat sinilah Tok Kadi goncang tangan aku… eheks… Tetapi sepanjang kat situ tak rasa macam baru menikah. Bendera merah. Maka bila berpeluang balik Sungai Petani setahun sekali, biasanya kami mesti dapat bilik yang dulu jadi bilik pengantin kita orang. Lantas… ehem… Aku bayar hutanglah. Qadha… Qadha hajat ek?

Dan Aidiladha tahun ni penuh rahmat barangkali ya? Hujan turun sepanjang hujung minggu tu. Acara korban dibuat pada Aidiladha kedua. Pun hujan gak masa tu. Awal paginya lebat, kemudian renyai. Menjelang tengah hari, hujan semula. Dari Jumaat malam Sabtu jam 2:30 pagi aku kami ke Sungai Petani, sampailah pada hari berangkat kembali ke KL pada Selasa siang tadi, hujan turun menyuburkan bumi Sungai Petani. Alhamdulillah…

Dan Subuh Ahad di pagi raya, mandi bukan lagi sunat, tetapi wajib. Subuh Isnin pun… adoi laaa…

Hujan Meleleh

Posted in Famili on 5 November 2011 by Najwa Aiman

Seluruh Malaysia hujan setiap hari ek sekarang ni? Selatan Semenanjung, Pantai Timur dan Malaysia Timur macam mana ek? Sungai Petani hujan setiap hari. Bebudak tu semua kat mana ek? Dok leka kat depan tu sesama sepupu depa kan…? Ehem… Ummi… Ehem… Jom… Jom… Tengah sejuk hujan ni… Mai laaa…

Kau orang please excuse us ya…