Arkib untuk Januari, 2012

Nak Beli Kereta?

Posted in Iklan on 29 Januari 2012 by Najwa Aiman

Aku just tolong Phatlee yang tolong abang dia jual kereta abang dia yang nak ke Sudan. Honda City IDSi. Tengok blog dia kat sini. Terpanggil nak tolong iklankan sebab aku memang pernah suka Honda City! Ekekekekeke… Tapi aku tak boleh belilah sekarang ni… Adoi laaa…

  • Honda City 1.5 (A) i-DSI
  • Year made 2007 (latest facelift before current City)
  • 7 speed CVT auto transmission
  • Standard condition, except for sport rim change, exhaust tailpipe trim and tint fitment Well periodic maintained Price – RM54,999 negotiable
  • For further info or to view the car, please feel free to contact seller at 012-3100644 (Isba).

The Tiara Beach Port Dickson Adventure

Posted in Famili, Santap, Sosial on 24 Januari 2012 by Najwa Aiman

Ni kira-kiranya adventure untuk Putera Puteri je la. Berlepas dari PJ dengan jet turbo van aku tu lebih kurang jam 12:30 PM. Happy? Well… Bagi Putera Puteri memang happy dan teruja le. Ikut NPE dan masuk highway KL-Seremban. Masih okey sehinggalah tiba ke Taman Memorial Nilai tu — jirat Cina yang sekali pandang nampak macam kawasan perumahan elit tu le. Dah start merangkak-rangkak. Ni kalau teruskan juga memang boleh sampai tapi aku takut aku kena darah tinggi dan air liur dehydrated akibat mencarut-carut. So aku detour masuk Nilai. Singgah rumah Adinda beta dan minta direction pergi ke PD. Bila teruskan perjalanan, aku letak peta dia ke tepi dan aku patuh arahan GPS Garmin je. Kompius… Aharks…

So far okey. Jalan kampung memang clear walaupun suspens gak sebab statistik terkini menunjukkan jalan kampung lebih tinggi angka kemalangan berbanding highway. Suspens pun aku belasah jet turbo sambil menyelinap gak. Kering gak air liur mencarut. Tapi bila dah sampai ke bulatan apa nama entah kat PD tu… Tu dia! Jem! Polis trafik terpaksa tutup laluan. Kena queue dari lampu isyarat apa nama entah… sepanjang-panjang sebelum bulatan, di bulatan, selepas bulatan dan sehinggalah ke Teluk Kemang! Culprit betul jembalang yang memandu macam lahanat kat Teluk Kemang… Round pertama aku tak masuk queue. Mengenangkan hari dah nak masuk jam 3:00 PM aku kasihan kalau-kalau Putera Puteri kelaparan. So aku detour dan cari kedai makan. Kami singgah kat tempat makan berdepan Bayu Beach Resort. Bukan… ni bukan Bayu Beach rumah penginapan Sime Darby. Tak tahu siapa tiru nama siapa.

Hampir jam 5:00 PM baru tiba ke destinasi di Tiara Beach Resort Water Park PD. Tapi mana pantainya? Aku tanya pekerja kat situ.

“The beach is about 8 kilometres away from here,” dia jawab. Jembalang tanah betul… Apa ke jadahnya nama Tiara Beach tapi tak ada beach? Bitch banyaklah… Hmmm… Tu pun best gak daripada beach! Ekekekeke… Aiyaaarrrkkksss…! Tapi tak apalah sebab kalau beach nanti lagi susah aku nak mengawalselia 4 ekor beruang yang baru nak reti berenang ni. Setakat water park okey lagi. Dan water park dia memang best gak laaa… Banyak paha…! Perghhh…!

Masalahnya nak cari makan. Dinner malam tu tak ada masalah sebab masih ada bekal mihun goreng lazat homemade. Kat bawah tu ada jual burger seketul RM5.00. Kat PJ boleh dapat dua ketul tu! Mentekedarah… Terpaksa beli gak. Tak sedap…

Esok hari nak cari makan memang masalah. Nak keluar dari resort trafik sudah jem menghala ke Teluk Kemang bermula lebih kurang 3 km dari Tiara Beach Resort. Adoi laaa… Mahu kebulur atas jalan raya nanti ni. So pusing balik atas double line (lantaklah) dan singgah kat warong tepi jalan ni. Hmmm… Masakan Minang ke? Entah… Tak tulis pun masakan Minang. Menu pun macam kat KL je — nasi goreng kampung, nasi goreng ayam, mee goreng bla bla bla…

Dinner terpaksa keluar lagi. May be Teluk Kemang dah kurang jem kut time ni? Lagipun awal lagi baru jam 7:00 PM. Orang masih belum ramai keluar dinner. Jom kita try. Well… Baru lepas Ancasa Suite & SPA ekor jem dah mula. Tak payah! U-Turn semula dan singgah kat sebelah restoran Hamzad Mee Bandung Muar ni. Ada ikan bakar, ada satay, ada goreng-goreng… Beli sini ajelah. Amik ko! Dua jam menunggu order! Keluar jam 7:00PM jam 9:00PM baru boleh balik hotel! Toyol betul… Err… aku tak beli ikan bakar tapi aku duduk menunggu dekat 2 jam depan ikan bakar. Awek-awek warong tu amat… mmmm… lazat… menepati cita rasa… mmmm…

Anyways, hari terakhir check-out awal pagi sebelum orang cuti beraya Cina balik semula ke KL. Sanggup tak makan pagi tu! Berjaya jugalah mengelak carut-carut dan darah tinggi. Jam 9:00 berlepas dengan jet turbo van aku, jam 10:00 lebih dah sampai KL. Tu pun detour ikut Putrajaya dan Seri Kembangan tu. Singgah kat Taman Dato’ Haron PJ nak cari brunch. (“brunch” = “breakfast” + “lunch“. Dalam bahasa Melayu ada tak? “Saraphari“?) Kedai Melayu memang banyak tapi rata-rata dua tiga je yang dah buka. Depa beraya kut? Dan kami singgah kat kedai Minang ni… Hmmm… 3 hari 2 malam kat Negeri Sembilan tak jumpa makanan Minang. Balik PJ baru jumpa…?

Telur Cili Padi

Posted in Bebel, Santap on 19 Januari 2012 by Najwa Aiman

Kat mana sebenarnya tempat makan yang memang betul-betul faham dan boleh ikut instruction dengan betul dan menepati kehendak dan cita rasa ek? Kalau nak nasi goreng kampung pedas, kat mana boleh dapat menu tu yang memang betul-betul perencahnya dibikin pedas, bukan sekadar tambah extra cili padi je? Kan? Biasanya bila order pedas, kedai akan letak tambahan dalam dua tiga biji cili padi daripada biasa dalam menu tu. Tu je. Rasa nasi goreng tu sama je dengan yang tak pedas punya. So kalau nak pedas, kunyah cili padi tu sekali. Tapi tu pun bukan boleh dapat kunyah dalam setiap suapan… adoi laaa…

Telur tiga suku masak pun gitu gak. Dua tiga kerat je kedai yang boleh buat telur tiga suku masak yang perfect kan? Sangat perfect sampai telur tu rasa sedap banget, walhal telur ayam gak tu. Bukannya diganti dengan telur orang atau bunga telur pun. Kedai-kedai lain sebutlah berapa suku masak pun, yang tiba nanti kompem setengah masak je. Kadang-kadang suku masak pun ada. Jarang-jarang tapi berlaku juga ialah telur yang tiba tu tak masak langsung pun ada kan? Perhatikan pelanggan yang order telur tiga suku masak tu. Ekpresi wajah dia dari manifestasi emosi semasa telur tu sedang dipecahkan hingga ke peringkat isi telur tu dikeluar dan dituang masuk ke piring atau mangkuk menceritakan sejuta kisah, kan? Masa nak pecahkan telur tu muka suspens je. Bila isi telur dituang je — well… gembira atau duka yang merias wajah boleh buat satu episod telenovela tu… Aharks…!

Susah ek nak ikut instruction camtu? Kena naikkan harga ek?

Once…

Posted in Uncategorized on 15 Januari 2012 by Najwa Aiman

123Friendster.Com
Ada ketikanya bersendirian menyedarkan bahawa ia bukanlah sekadar ulang tahun. Ia merupakan tambah tahun. Dan kita semakin hampir ke alam sunyi di mana kita hanya sendirian keseorangan.

“Dabaliyu-Tee-Efff…!!!”

Posted in Bahasa, Quips on 13 Januari 2012 by Najwa Aiman

Aku dah lama imagine tentang evolusi penulisan. Ejaan jadi semakin ringkas.Istilah jadi semakin pendek. Orang tulis “LOL” tapi sebut “laugh out loud” atau tulis “OMG!” tapi sebut “Oh my God!” kan? Yang aku tak imagine ialah orang tulis “OMG!” dan sebut pun “Oh-Em-Gee!” Aharks…

Anyways, member ofis tunjuk gambar ni—

Dan benda pertama keluar dari mulut aku ialah abjad pada plate number kereta ni yang aku snap kat 7-Eleven PJ state—

Dan yes… aku sebut “Dabaliyu-Tee-Efff…!!!” Nak sopan le katakaaannn… Aku kan pemuda ayu manja lagi bersopan santun gitu… Kan? Aiyaaarrrkkksss…!

But seriously guys… WTF is that lizard doing peeking into electrical socket like that…???

Ni Tamparan Wanita Ek…?

Posted in Feminin, Hiburan, Quips on 13 Januari 2012 by Najwa Aiman

Ni lakaran pada salah sebuah tiang kat Sekolah Rendah Agama. Karektor kartun ni kan? Spongebob Squarepants kan? Tak tahu sama ada yang lukis ni bebudak sekolah tu atau orang dewasa. Tapi aku suspek yang lukis ni jantinanya perempuan. Agak-agak…? Rasa-rasa…? Ekekekeke… Kalau teori aku betul, kesian Spongebob jadi feminin. Terus bertukar neck tie jadi skarf dan seluar jadi skirt. So ni siapa ni? Spongejane Squareskirt?

Hikmah Gym

Posted in Fiqh, Islam on 7 Januari 2012 by Najwa Aiman